Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Juhlavuoden lakritsijäätelö

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi aloitan tämän vuoden blogipostaukset suomalaiskansallisella salmiakkilakritsijäätelöllä.

Lakritsi oli viime vuoden nouseva ruokatrendi. Lakritsi löysi tiensä jogurtteihin ja tuorejuustoihin, jopa olueeseen, vichyyn ja sipseihin. Ruuanlaitossa lakritsia on myös käytetty monella tapaa mausteena. Jäätelön kastikkeena ja makuna lakritsi on tosin jo vanha tuttu.

Seuraavassa reseptissä lakritsin makua täydentävät salmiakkilikööri ja sitruuna. Tämä jäätelö on uusi suosikkini, täyteläinen ja pehmeä talvimaku. Kannattaa kokeilla!

lakritsijaatelo
Sitruuna antaa hyvän lisäaromin lakritsijäätelölle.

Salmiakkilakritsijäätelö

5 dl täysmaitoa
120 g pehmeää lakritsia (käytin Pandan vanhanajan lakritsia)
5 keltuaista
100 g ruokosokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan (luomu) raastettu kuori
2 rkl salmiakkilikööriä (voi halutessa jättää pois)
2,5 dl kermaa

  1. Pilko salmiakki pieniksi paloiksi. – Itse pilkoin pötköt runsaan sentin mittaisiksi paloiksi.
  2. Kaada maito kattilaan. Lisää lakritsinpalat ja lämmitä välillä sekoitellen miedolla lämmöllä niin että lakritsi sulaa. Tämä käy hitaasti. Itse liottelin lakritsia puolisen tuntia. Vielä tässä vaiheessa oli maidossa lakritsinpalasia, mutta se ei haittaa, koska ne liukenevat seuraavissa vaiheissa lisää. Nosta kattila liedeltä.
  3. Vaahdota kulhossa kevyesti keltuaiset, sokeri ja suola. Kaada päälle kuuma lakritsimaito samalla vatkaten.
  4. Pese kattila ja kaada seos siihen takaisin. Lisää raastettu sitruunankuori (pese hyvin ja kuivaa sitruuna ennen raastamista). Laita kattila liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on 75 astetta C. Nosta kattila liedeltä ja kaada seos kannelliseen astiaan jäähtymään. Lisää salmiakkilikööri ja laita jäähtynyt seos jääkaappiin vielä pariksi tunniksi.
  5. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Ota kylmä seos jääkaapista ja kääntele kermavaahto joukkoon niin että jäätelöseoksesta tulee tasaista. Seoksessa on tässä vaiheessa vielä varmaan lakritsinpaloja, mutta niistä tulee jäätelöön mukavia, pieniä sattumia.
  6. Valmista seos jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaisesti tai ilman konetta postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta mukaan.
  7. Pakasta jäätelö kannellissa astiassa vielä muutama tunti ja tämän jälkeen se on valmista tarjottavaksi.

Hyvää alkanutta vuotta toivottaen

Tiina

lakritsijaatelo-annosmaljassa
Täyteläinen lakritsijäätelö sopii myös talven herkuksi.

Kommentoi