Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Japanilainen juustokakku

Vilpoinen ja tuulinen viikonloppu ei liiemmin houkutellut ulkoilemaan. Keittiössä kulhot ja kattilat kolisivat senkin edestä. Sunnuntain kahvipöytään valmistui tämä japanilainen juustokakku, jonka ohjeen olen saanut Hong Kongissa asuvalta ystävältäni.

Japanilainen juustokakku eroaa perinteisestä juustokakusta aika paljon. Siinä ei ole murskatuista kekseistä valmistettua pohjaa, vaan se muistuttaa rakenteeltaan enemmänkin sokerikakkua, mutta on keveän pumpulimainen ja kosteahko. Keveän rakenteen takana lienee se, että valkuaiset vatkataan erikseen kuohkeaksi, marenkimaiseksi vaahdoksi.

Olen tehnyt japanilaista juustokakkua muutaman kerran ja se on melkein poikkeuksetta onnistunut ihan hyvin. – Tosin en ole koskaan maistanut autenttista versiota, joten vertailukohtaakaan ei ole. 🙂 – Kakku on oikeastaan aika helppotekoinen. Paistotekniikka on vain hiukan tavanomaisesta poikkeava: kakku paistetaan vesihauteessa ja käytettävissä täytyy olla korkeareunaisen uunipellin lisäksi toinen tarpeeksi iso vuoka, johon varsinainen kakkuvuoka mahtuu.

Kakkua ei yleensä koristella mitenkään, mutta pinnalle voi vaikka sirotella tomusokeria. Pientä kakkupaperia sapluunana käyttäen kakun pintaan voi myös tehdä pitsimäisiä kuvioita.

Olen kerran käyttänyt japanilaista juustokakkua täytekakun pohjana ja levittänyt väliin tuorejuustopohjaista kreemiä ja karpalohilloa. Kakku ei kaipaa kostuketta ja täytekakusta tuli oikein hyvän makuinen.

Japanilainen juustokakku

50 g voita
250 g tuorejuustoa
1 dl maitoa
60 g vehnäjauhoja
20 g maissijauhoja
6 keltuaista
1 rkl + 3 tl sitruunamehua
6 valkuaista
1/4 tl suolaa
140 g sokeria

halutessa koristeluun: tomusokeria

  1. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen C.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Paperi pysyy paikoillaan, kun sipaiset vuokaan hiukan rasvaa. – Käytin itse halkaisijaltaan 18 cm ja korkeudeltaan 9 cm vuokaa, joka oli kakulle juuri sopiva. Reunan leivinpaperi kannattaa ulottaa varmuuden vuoksi hieman reunan yläpuolelle.
  3. Lämmitä voi, tuorejuusto ja maito vesipohjakattilassa (tai kulhossa kiehuvan vesikattilan päällä). Sekoittele, kunnes seos on tasaista. Nosta jäähtymään.
  4. Yhdistä vehnäjauhot ja maissijauhot. Lisää ne (siivilöiden), sekä keltuaiset ja 1 rkl sitruunamehua jäähtyneeseen tuorejuustoseokseen. Sekoittele, kunnes seos on tasaista.
  5. Vaahdota valkuaiset, suola ja 3 tl sitruunamehua kuohkeaksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa kiinteäksi, mutta pehmeäksi vaahdoksi. Kun nostat vispilät vaahdosta, siinä on siis terävä kärki, joka taipuu alaspäin. (Alkuperäisessä ohjeessa käytetään sitruunamehun sijaan 1/4 tl cream of tartaria. Sitä ei löydy helposti kaupan hyllystä, mutta löytämäni tiedon mukaan valkuaisvaahdon stabilointiin voi tilalla käyttää sitruunamehua 1/2 tl/valkuainen).
  6. Kääntele tuorejuustoseos varovasti valkuaisvaahtoon. Kääntele pohjaa ja reunoja myöten niin, että ainekset sekoittuvat tasaisesti.
  7. Kaada taikinaseos varovasti vuokaan ja tasoittele pinta.
  8. Kaada korkeareunaiselle uunipelille noin 1,5 cm korkeudelle kuumaa vettä. Aseta kakkuvuoka toisen kakkuvuoan tai uunipeltiä pienemmän uunivuoan sisälle. (Tämä siksi, että vesi ei pääse irtopohjavuoan saumoista sisälle.) Nosta sisäkkäiset vuoat uunipellille vesikylpyyn ja sitten koko systeemi uuniin.
  9. Paista kakkua aluksi tunnin verran. Tässä vaiheessa pinta on vaaleanruskea. Avaa uuninluukkua hieman raolleen ja jatka paistamista 8-10 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta uuni ja avaa uuninluukkua hieman lisää. Anna kakun olla uunissa vielä muutama minuutti.
  10. Ota kakku uunista, irrota vuoan reunus ja reunan leivinpaperi.
  11. Anna kakun jäähtyä ja siirrä lopuksi muutamaksi tunniksi vielä mehevöitymään jääkaappiin.
  12. Koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Tämä kahvihetken kakku sulaa suussa ja sopii tarjottavaksi vaikka kirpeähkön hillon kanssa.

t. Tiina

Kuohkeaksi vatkattu valkuaisvaahto käännellään varovasti tuorejuustoseokseen.
Kuohkeaksi vatkattu valkuaisvaahto käännellään varovasti tuorejuustoseokseen.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Se pysyy paremmin paikoillaan, kun sipaiset vuokaan hiukan rasvaa. Leikkaa halkioita reunasuikaleen alaosaan.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Se pysyy paremmin paikoillaan, kun sipaiset vuokaan hiukan rasvaa. Leikkaa halkioita reunasuikaleen alaosaan.
Kakku on otettu uunista. Tällä kertaa kakku kohosi hiukan vuoan reunuksen yli, mikä näkyy kakun muodossa.
Kakku on otettu uunista. Tällä kertaa kakku kohosi hiukan vuoan reunuksen yli, mikä näkyy kakun muodossa.
Kun kakun kumoaa varovasti uuniritilälle, pintaan saa hauskan kuvion.
Kun kakun kumoaa varovasti uuniritilälle, pintaan saa hauskan kuvion.
Ennen tarjoilua kakun voi vielä koristella tomusokerilla.
Ennen tarjoilua kakun voi vielä koristella tomusokerilla.
Pehmeän kuohkeasta kakusta saa leikattua siistejä paloja.
Pehmeän kuohkeasta kakusta saa leikattua siistejä paloja.
Miedon makuisen juustokakun seuraksi sopii vaikka nokare kirpeähköä hilloa.
Miedon makuisen juustokakun seuraksi sopii vaikka nokare kirpeähköä hilloa.

Kommentoi