Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta

Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta on aivan mahdollista. Valmistusprosessiin kuluu tällöin toki enemmän aikaa, koska jäädytyksen aikana seosta täytyy aika ajoin sekoittaa. Tarkoituksena on rikkoa syntyvät jääkiteet mahdollisimman pieniksi ja saada lisäksi seokseen vatkautumaan ilmaa. Suosittelenkin varaamaan ensimmäiseen kokeiluun kiireettömän viikonlopun päivän.

Tee näin:

 • Valmista jäätelöseos ohjeen mukaan. Muista antaa seoksen asettua jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Näin seoksen vesi, proteiinit, sokerit ja rasvat muodostavat hienojakoisemman, tuhdimman ja tasaisemman seoksen ja muodostuvista jääkiteistä tulee pienempiä.
 • Kaada seos tukevaan, pakastuksen ja vatkauksen kestävään rasiaan. Rasian tulee olla niin suuri, että seos ei vatkatessa roisku reunojen yli.
 • Peitä rasia kannella tai kelmulla ja aseta se pakastekaappiin. Anna olla pakasteessa 1,5 – 2 tuntia, kunnes seos on reunoilta jähmettynyt.
 • Kaavi jähmettynyt seos reunoilta seoksen keskelle ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella tai voimakkaasti vispilällä tai haarukalla.
 • Laita seos takaisin pakastimeen ja toista vatkaus tunnin välein 3 – 4 kertaa, kunnes seos on valmiin tuntuista ja lopulta niin jähmeää, ettei vatkaus oikeastaan enää onnistu. Valmista tuli!

Sähkövatkaimella vatkatessa kannattaa varoa, ettei lähde liian tykkyä seosta enää vatkaamaan. Itse olen saanut parit vispilät hajoamaan kun kuormitus on ollut yli vatkaimen kestokyvyn.

Valmistin itsekin jäätelöt ilman jäätelökonetta pari vuotta harrastukseni alkuaikoina. Pakastusaika tunnin välein vatkaamisineen vie paljon aikaa, mutta lopputulos on varsin kelvollinen. Erityisen hyvin tähän valmistustapaan sopivat mielestäni jäätelöreseptit, joissa käytetään melko paljon kermaa ja keltuaisia ja seoksen rakenne on paksu. Näin vatkaamisella saadaan seokseen jäämään paljon pehmeyttä lisäävää ilmaa.

Parfait-tyyppisten jäätelöiden valmistuksessa pakastuksen aikaista vatkaamista ei tarvita ollenkaan. Niissä käytetään ainesosina vatkattua kermaa ja vatkattua keltuais-sokeriseosta. Seos on ilmava, eikä näin jäädy pakastimessa kivikovaksi. Tällaisen jäätelön perusresepti löytyy postauksestani Parfait-jäätelöstä kesäisiä leivoksia.

Rohkeasti kokeilemaan!

t. Tiina

4 vastausta artikkeliin “Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta”

 1. Yamo

  Netti pullollaan ohjeita kuinka tehdä kondensoidusta tölkkimaidosta ja kermasta helpolla jäätelöä. Esim: tölkki maitoa (noin 400g) ja 6 dl kermaa vatkataan yhdessä tai erikseen maun mukaan. Seos pakkaseen ja jäätelö on valmis, ei tarvitse välillä sekoitella. Lisämausteena käytän yleensä vaniljaa.

  Seoksen voi sitten tuunata haluamallaan tavalla. Rommirusina oma suosikki eli 100g rusinoita ja noin desi tummaa rommia. Anna rusinoiden imeä rommia itseensä noin vrk ennen sekoitusta massaan.


 2. Kookosmaitopohjaiset jäätelöt: suklaahippu ja espresso - TS Ruoka

  […] lopuksi jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan tai ilman konetta postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta ohjeella. Jos valmistat suklaahippujäätelöä, niin lisää ohuiksi hipuiksi pilkottu suklaa […]


 3. Uutta ja vanhaa jäätelömaailmaa Turun ruoka- ja kirjamessuilla - TS Ruoka

  […] Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan tai noudata postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta ohjetta. […]


 4. Raikas jogurttijäätelö - TS Ruoka

  […] jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan tai ilman konetta postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta […]


Kommentoi