Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Herukanlehtijäätelöä ja raparperihilloa

herukanlehtijaateloLämpimän toukokuun ansiosta kaikki alkukesän kasvit tuntuvat ehtivän kukkaan yhtä aikaa. On kauniin vihreää ja tuoksuvaa. Siis mitä inspiroivin aika myös hakea puutarhasta ja luonnosta tuoreita makuja jäätelön mausteeksi.

Idea tähän jäätelöön tuli minulle vanhasta Louhisaaren juomasta, joka valmistetaan herukan lehdistä. Herukan lehdet lienevät tällä hetkellä parhaimmillaan aromia ja makua antamaan.

Myös raparperit ovat nyt tuoreita ja mehukkaita. Niistä saa erinomaisen, kirpakan hillon herukanlehtijäätelön höysteeksi.

Raikas, kesänmakuinen jäätelö syntyy seuraavasti:

Herukanlehtijäätelö

5 dl täymaitoa
2 dl kermaa
120 g kidesokeria
10 g rasvatonta maitojauhetta
20 g glukoosisiirappia
3 keltuaista
20 – 25 g mustaherukan lehtiä

  1. Kaada maito ja kerma kattilaan. Käännä levy keskilämmölle.
  2. Kun seos on hieman lämmennyt, vatkaa joukkoon sokeri, maitojauhe, glukoosisiirappi ja keltuaiset.
  3. Jatka lämmittämistä koko ajan sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on noin 85 astetta C. Älä anna kiehua.
  4. Nosta kattila liedeltä ja kaada seos toiseen astiaan. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.
  5. Lisää herukanlehdet niitä hiukan repien jäähtyneeseen seokseen. Peitä astia kannella tai kelmulla ja laita maustumaan jääkaappiin yön yli.
  6. Poista seuraavana päivänä herukanlehdet seoksesta.
  7. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan.
  8. Annostele jäätelö pakastusrasiaan tai vuokaan kerroksittain raperperihillon kanssa (ohje alla).
  9. Laita rasia pakastimeen. Jäätelö on valmista palloina annosteltavaksi parin tunnin kuluttua.

Raparperihillo

500 g raparperia paloina
2,5 dl vettä
250 g sokeria

Kaada kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. (Lisäsin jäähtyneeseen hilloon vielä herukanlehtiä, joiden annoin maustaa hilloa yön yli jääkaapissa.)

Tulosta resepti

herukanlehtijaatelo

Kokeilin viikonloppuna myös sireeninkukkia jäätelön maustamiseen. Perusresepti oli sama, mutta herukanlehtien asemasta käytin desin verran tuoreita sireeninkukkien terälehtiä. Jäätelöön tuli aavistuksenomainen sireeninkukka-aromi. Kukkien määrää tai maustumisaikaa täytyisi ehkä hieman lisätä että aromi tulisi paremmin esille. Tätä täytyy vielä kehitellä…

Kukkeaa kesänjatkoa toivottaa Tiina

Yksi vastaus artikkeliin “Herukanlehtijäätelöä ja raparperihilloa”

  1. Tiina Myllymäki

    Kiitos, Pekka! Lisäsin täsmennyksen ohjeeseen. Eli herukanlehdet poistetaan seoksesta ennenkuin pyöräytetään jäätelöksi.


Kommentoi