Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Harvinaista lähiherkkua Rymättylästä: lampaanmaitojäätelö

Lampaanmaitojäätelö on harvinaista herkkua. Lampaita lypsetään Suomessa vain SikkaTalun lammastilalla Rymättylässä ja niinpä suomalaista lampaanmaitojäätelöäkin tuotetaan ainoastaan siellä. Löysin UTU lampaanmaitojäätelöpurkin läheisen marketin pakastealtaasta ja vielä siinä vaiheessa en tiennyt kuinka harvinaisesta tuotteesta on oikeastaan kysymys. Sympaattisen jäätelöpurkin ja maukkaan jäätelön innoittamana päätin lähteä tutustumaan lampaanmaitojäätelön tuotantoon paikan päälle.

Sikkatalun lammastila sijaitsee Salonkyläntien varressa Naantalin saaristossa Rymättylässä. Niityllä laiduntava lammaskatras on kohdetta etsivälle pettämätön maamerkki. Tapaan tilan emännän Katja Sikan lampolan edustalla ja siirrymme aluksi jutustelemaan tilan tupaan ja maistelemaan samalla jäätelöitä. Alar Sikka liittyy kohta seuraan.

laitumella
SikkaTalun lampaat laitumella Salonkyläntien varrella Rymättylässä.

Lampaanmaitojäätelö on kesäajan tuote

Lammastila on perustettu kymmenen vuotta sitten ja jäätelöntuotanto tilalla aloitettiin viime vuonna. Katja kertoo, että lampaanmaito on mainio jäätelön raaka-aine, koska siihen ei tarvitse lisätä esimerkiksi kermaa tai keltuaisia rasvapitoisuutta lisäämään. Proteiinipitoisuus on myös luonnostaan korkea. Jäätelö pystytään siis valmistamaan yksinkertaisista, puhtaista aineksista: luomulampaanmaidosta ja luomusokerista. Makuaineina käytetään tällä hetkellä kaakaota, kookosta ja vaniljaa, nekin kaikki luomutuotteita. Jäätelöiden maut ovatkin konstailemattoman selkeitä, yhtä aikaa raikkaita ja täyteläisiä. Lampaanmaito kantaa maut hyvin. Kehitteillä on kuulemma hunajalla maustettu jogurttijäätelö. Nam!

UTU-jäätelöitä on tällä hetkellä kolmea makua: suklaa, vanilja ja kookos. Jogurttijäätelö on testausvaiheessa.
UTU-jäätelöitä on tällä hetkellä kolmea makua: suklaa, vanilja ja kookos. Jogurttijäätelö on testausvaiheessa.

Lampaanmaitojäätelö on kesäajan tuote. Karitsoimisen jälkeen rasvapitoisin maito on vain pienten lampaiden käyttöön. Kesäkuulta lähtien maitoa liikenee jo lypsettäväksi. Lypsy tapahtuu kesän ajan lampolassa kahdesti päivässä. Lypsy jatkuu syyskuulle, jolloin maidontuotanto ehtyy. Lampola tarjoaa eläimille talviajan suojaisan tilan.

Jäätelöpäivä on tilalla perjantaina. Kerran viikossa jäätelöseokset keitetään ja purkitetaan. Purkitus pieniin desin vetoisiin purkkeihin on käsityötä. Purkit siirretään pakastimeen ja kuljetetaan myyntiin pääasiassa lähiseutujen kauppoihin ja REKO-lähiruokarenkaisiin.

Tilan tuotteita ovat lampaanmaitojäätelön lisäksi myös karitsanliha, lampaantaljat ja villa. Myös jogurttia ja juustoa on ryhdytty valmistamaan. Tilan tuotteista ja jäätelön myyntipaikoista löytyy tietoa internetsivuilta www.saaristolaislammas.fi.

Lampolan hurmaavat linssiluteet

Kahvittelun ja jäätelöiden maistelun jälkeen pääsen seuraamaan lampaiden iltalypsyä. Sillä aikaa kun Katja valmistelee lypsykoneen kuntoon, Alar käy kutsumassa lampaat iltalypsylle. Niitä ei varmaankaan tarvitse kahta kertaa pyytää, sen verran innokkaan tuntuisena ne rynnistävät lypsytasanteelle ja herkkukaukaloiden ääreen. Katja kertoo, että ne järjestäytyvät lypsylle aina suurin piirtein samassa järjestyksessä. Vähän niin kuin me ihmisetkin, jotka työpaikan ruokalassa hakeudumme aina samaan pöytään istumaan.

lysyllä
Tässä poseeraavat (etualalta lähtien) Latea, Birka, Gala, Musta-Anni ja Leisla.

Otan lampaista kuvia ja ne seuraavat vierasta peittelemättömän uteliaana. Kaikki ovat hyvin yksilöllisen näköisiä. Valtaosa on itäfriisiläistä, kuulemma hyvää maitorotua. Muutama ahvenanmaanlammas on myös joukossa. Kaikki aivan hurmaavia tapauksia!

tiimityötä
Sujuvaa tiimityötä: Alar pyyhkii utareet, Katjalla on kädessään alkutippa-astia, jolla tarkistetaan aistinvarainen laatu. Seuraavana ovat vuorossa lypsimet.

Parikymmenpäisen katraan lypsyyn kuluu tänään noin tunti. Parhaat lampaat lypsävät alkukaudesta kaksikin litraa maitoa päivässä, mutta nyt maito on kuulemma jo ehtymään päin ja keskiarvo eläintä kohden on noin litra. Siivilöinnin jälkeen tilatankkiin kaadetaan ämpärillinen kauniinvalkoista maitoa. Veikkaanpa, että tällä kertaa lampaat myös keskittyivät enemmän lampolassa hyörivään vieraaseen kuin lypsyyn.

Perjantai-illan sää on pitkästä aikaa aurinkoinen. Lypsyn jälkeen lampaat palaavat läheiselle niitylle laiduntamaan. Tilan kissa ilmaantuu rapsutettavaksi ja parannamme hetken aikaa maailmaa lampaita laskien. Laiduntavien eläinten katselu on suorastaan meditatiivista, toteaa Katja lopuksi. Olen aivan samaa mieltä!

Tässä pieni mietiskelyhetki lukijoillekin (musiikki purple-planet.com):

 

Kommentoi