Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Gelaton maistelua Riminillä ja kanelipullajäätelöä kotona

Pääsin viikko sitten ensimmäistä kertaa vierailemaan gelatoalan tärkeimmille messuille Italian Riminille.

Messut on järjestetty jo 37 kertaa. Pääosassa on italialainen jäätelö, gelato, ja siihen liittyvä monimuotoinen liiketoiminta: gelaton ainekset, lisukkeet, koneet, pakkaukset, kalusteet ja työvaatteet. Messuilla on esillä myös leipomo- ja kahvila-ala, suklaa sekä pizza. Neljän messupäivän aikana pidetään seminaareja sekä järjestetään kilpailuja. Näytteilleasettajia 110 000 neliön alueella on viime vuosina ollut noin tuhat.

Tänä vuonna nämä ammattilaisille suunnatut SIGEP-messut (Salone Internazionale Gelateria, Pasticceria e Panificazione Artigianali) järjestettiin 23.-27. tammikuuta. Suosio kasvoi viime vuodesta entisestään ja kävijöitä viiden päivänä aika oli yli 200 000.

Gelatoalan merkitys Italiassa kävi hyvin ilmi päivän kiertelyn aikana. Sain maistella gelatoa lukuisissa pisteissä, mutta myyntiartikkelina saattoi olla vitriini, kippo tai gelaton valmistukseen käytettävä kone tai laite.

Värikäs ja koristeellinen esillepano kiinnittää huomiota ja houkuttelee maistelemaan. Kuva: Tiina Myllymäki.
Värikäs ja koristeellinen esillepano kiinnittää huomiota ja houkuttelee maistelemaan.
Sushi on innoittanut näiden gelatotaideteosten tekoon. Kuva: Tiina Myllymäki
Sushi on innoittanut näiden gelatotaideteosten tekoon.

Terveellisyys ja luonnomukaisuus ovat trendejä myös gelatoalalla. Tämä näkyi sekä seminaarien aiheissa että tuotetarjonnassa. Proteiinigelaton mainoksessa pääosassa olivatkin mallien lihaksikkaat vartalot. Luomu- ja vegaanigelatotuotteita oli tarjolla. Myös pakkausten ekologisuus oli esillä.

Fitness-gelato sisältää enemmän proteiineja ja vähemmän rasvaa kuin tavanomainen gelato.
Fitness-gelato sisältää enemmän proteiineja ja vähemmän rasvaa kuin tavanomainen gelato.

Gelato antaakin mahdollisuuksia erikoistuotteiden räätälöinnille. Perinteinen gelato valmistetaan pienissä erissä paikan päällä, sesongin tuoreista raaka-aineista. Se on pohjimmaltaan aivan eri tuote kuin kaupoista ostettava jäätelö.

Näyttävät leivonnaiset ja runsaat gelatovitriinit koristeineen houkuttelivat katselemaan ja maistelemaan. Yhden päivän messuannos oli kaikin puolin yltäkylläinen. Suomeen palattuani kaipasinkin jo kotoisia makuja. Siitä ajatuksesta syntyi tämä mielestäni erinomaisen hyvä suomalaisen perusjäätelön resepti:

 

Kanelipullajäätelö

Ainekset
(määrä on sopiva 1,5 litran jäätelökoneeseen)
5 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
4 keltuaista
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (käytin 1/2 rkl kokonaisia ja 1/2 rkl jauhettuja)

Kanelikastike
1/2 dl kidesokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/8 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
1 rkl voita

Jos haluat tehdä rusinakanelipullaa, laita kuppiin noin 1 dl rusinoita ja kaada vettä kuppi täyteen. Laita kuppi jääkaappiin ja anna rusinoiden turvota muutama tunti tai vaikka yön yli.

Valmista jäätelöseos:

  1. Kaada maito ja kerma kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä niin kauan, että reunoille alkaa ilmestyä pieniä kuplia. Nosta liedeltä.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Kaada lämmin kermamaitoseos muna-sokerivaahtoon koko ajan sekoittaen. Sekoita tasaiseksi.
  4. Huuhtaise kattila ja kaada seos siihen takaisin. Lisää kardemumma. Jatka lämmittämistä keskilämmöllä, kunnes seos sakenee. Seoksen lämpötila on tässä vaiheessa 82-85 astetta C.
  5. Nosta seos liedeltä ja kaada toiseen astiaan. Jäähdytä aluksi kylmässä vesihauteessa ja siirrä sitten kelmulla peitettynä jääkaappiin tekeytymään. Anna seoksen tasaantua kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli. Näin jäätelön rakenteesta tulee parempaa.

Valmista kastike:

  1. Annostele sokerit, suola, kaneli ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää maito ja keittele sekoitellen keskilämmöllä, kunnes seos sakenee.
  3. Nosta liedeltä, lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä ja säilytä sitten jääkaapissa.

Viimeistele kanelipullajäätelö:

  1. Ennen jäätelökoneeseen laittamista siivilöi jäätelöseoksesta kokonaiset ja isoimmat kardemummamuruset.
  2. Valmista seos jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan.
  3. Annostele valmis jäätelö pakastusta kestävään rasiaan kerroksittain kanelikastikkeen kanssa. Rusinat voit lisätä kanelikastikerroksen päälle.
  4. Peitä rasia kannella tai kelmulla ja laita pakastimeen. Parin tunnin kuluttua jäätelö on annosteltavissa jäätelöpalloiksi.

Jos jäätelö on pakastimessa kauemmin, se kannattaa ottaa 15-20 minuuttia ennen tarjoilua sulamaan.

Tämä jäätelö on oikeastaan gelatoa, Se on valmistettu paikan päällä, pienenä eränä tuoreista aineksista. Ja on niin hyvää, että tuskin säilyy syömättä pakastimessa paria päivää kauempaa. 🙂

 

-Tiina

Rusinasattumat kruunaavat tämän kotoisalta maistuvan jäätelön. Kuva: Tiina Myllymäki
Rusinasattumat kruunaavat tämän kotoisalta maistuvan jäätelön.

Kommentoi