Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Elävää historiaa ja vanhanajan vaniljaa

Vanhanajan vaniljajäätelön tekoon inspiroi tällä kertaa sunnuntairetki Turun Kuralan Kylämäkeen.

Käsinkosketeltavaa historiaa

Kuralan Kylämäki Aurajokilaaksossa Hämeentien varrella on viehättävä ja maksuton lähimatkailukohde, joka esittelee elävästi entisajan maalaiselämää. Kesäaikana päivisin on mahdollista päästä sisälle museorakennuksiin ja muun muassa piipahtaa Iso-Kohmon taloon 1950-luvun tunnelmiin seuraamaan emäntäväen askareita. Keskiviikkoisin voi tutustua tarkemmin kunkin sesongin mukaisiin puuhiin talossa. Esimerkiksi juhannusviikon keskiviikkona emännät valmistavat juhannusherkkuja: juustoa ja kaljakeittoa.

iso-kohmo-pihapiiri
Iso-Kohmon pihapiirin rauhaa kesäsunnuntaina.

Alueella on myös kahvila sekä puoti, jossa on myytävänä pääasiassa käsitöitä. Lisäksi Kylämäen verstaassa pääsee tutustumaan perinteisiin kädentaitoihin.

Ulkoalueille on vapaa pääsy. Kesäaikaan laidunalueilla on eläimiä ja kylän pihoilla on pöytiä ja penkkejä, joiden ääressä voi vaikka syödä eväitä.

kuralan-lampaat
Kuralan lampaat laitumella.

Jäätelömylly verstaassa

Oma kierrokseni käynnistyi tällä kertaa neuvonnasta ja kokeiluverstaasta. Verstaassa oli nähtävillä entisajan keittiövälineistöä, jotka toimivat ilman sähköä. Huomioni kiinnittyi heti käsiveivikäyttöiseen jäätelökoneeseen. Taustalle kiinnitetty Kotilieden artikkeli vuodelta 1934 kertoi jäätelön tulleen yleiseksi lemmikiksi joka on ”…työntänyt syrjään muut jälkiruoat juhlapäivällisruokalistalta halliten nyt yksinvaltiaana useimpia tilaisuuksia niin maalla kuin kaupungissakin.”

vanha-jaatelokone

artikkeli-kotiliesi

Vaikka artikkelin mukaan jäätelön valmistus ei ole ollenkaan vaikeaa, kunhan on ”kunnon ainekset, runsaasti jäätä ja pari kiloa suolaa”, on tämän päivän näkökulmasta prosessi niin työläs, että sen mukaisesti tehtynä jäätelö jäisi varmasti erityistilaisuuksien kohokohdaksi.

Artikkelista nappasin mukaani kotitalousopettaja Marja Helaakosken vaniljajäätelöreseptin.

Emäntien sunnuntaikahvilla kristallipullia

Suuntasin seuraavaksi askeleeni Iso-Kohmon taloon. Sunnuntai oli kääntynyt jo iltapäivän puolelle. Sain kuulla tunnustuksen, että pyhäpäivästä huolimatta juhannuskaljan valmistusta oli aloiteltu ja juustomuottejakin pesty aamusella. Nyt emäntäväki oli kuitenkin rauhoittumassa kahvipöydän ja radion kuuntelun ääreen. Pöytään oli katettu kristallipullia. Saan kuulla, että näiden pullien taikinaan käytetään vain vähän sokeria, mutta paistamisen jälkeen pullat voidellaan voisulalla ja päälle ripotellaan sokeria. Makeaan ei tainnut ennen vanhaan tarvita niin paljon sokeria kuin nykyään. Verstaaltani nappaamassani jäätelöreseptissäkin sokerin määrä oli aika pieni.

Iso-Kohmon tuvassa ja salissa oli rauhallista. Peräkamarissa tapasin pienen digiajan lapsen, joka ei malttanut lähteä kotiin, vaan pelasi innostuneena vanhaa koronapeliä.

Kiertelin vielä hetken pihapiirissä, käyn katsomassa lampaita, kanoja ja kukkoa ja lopuksi käyn minäkin Kylämäen kahvilassa pullakahvilla. Pullakahvi maistuu hyvältä kahviorakennuksen kauniissa puutarhassa.

kurala-puutarha
Kahvilan vieressä olevan puutarhan väriloistoa.

Sitten jäätelön tekoon

Kotiin päästyäni ryhdyin sitten vaniljajäätelön tekoon 30-luvun Kotilieden opeilla. Ainekset sovitin jäätelökoneeni mittoihin seuraavasti:

3,75 dl täysmaitoa
3,75 dl kermaa
3 munaa
75 g sokeria
1 vaniljatanko

 1. Kaadoin maidon ja kerman kattilaan ja lisäsin joukkoon vaniljatangon. Kiehautin seoksen kuplivaksi.
 2. Maitoseoksen lämmetessä vatkasin munat ja sokerin vaaleaksi.
 3. Lisäsin kuuman kerma-maitoseoksen muna-sokeriseokseen koko ajan vatkaten (vaniljatanko jäi kattilaan).
 4. Kaadoin seoksen takaisin kattilaan ja lämmitin sen keskilämmöllä uudelleen niin, että seos hieman sakeni, mutta ei kiehunut.
 5. Kaadoin seoksen vaniljatankoineen toiseen astiaan ja jäähdyttelin aluksi kylmässä vesihauteessa ja siirsin sitten jääkaappiin viilenemään lisää.
 6. Annoin seoksen tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin. Tänä aikana seos sakeni lisää.
 7. Otin seoksen jääkaapista, poistin vaniljatangon ja vatkasin vielä hiukan käsivispilällä ennen jäätelökoneeseen kaatamista.
 8. Kun jäätelö oli valmis, lusikoin sen pakasterasiaan ja siirsin pakkaseen. Täysin jäätyneenä jäätelö on kovaa, joten se kannattaa ottaa pehmenemään ajoissa ennen tarjolle asettamista.

Tämä jäätelö on sitä aitoa vanhanajan vaniljaa, jossa maistuu maito, kerma ja hienoisesti vanilja. Tuoreet kesän marjat sopivat lisukkeeksi mainiosti. Tässäpä aitojen makujen jälkiruoka juhannuksen ruokapöytään!

Hienoa keskikesän juhlaa!
t. Tiina

vanhanajan-vaniljajaatelo
Vanhanajan vaniljajäätelön seuraksi sopivat vaikka tuoreet mansikat ja mintunlehdet.

Yksi vastaus artikkeliin “Elävää historiaa ja vanhanajan vaniljaa”

 1. Essi

  Nämä nykyajan luontaisella vanilja-aromilla maustetut jäätelöt eivät edes maistu vaniljalle. Itsetehty on ihan parasta!


Kommentoi