Hullunkurinen perhe ruokapöydässä

BLOGIT | Hullunkurinen perhe ruokapöydässä

Hullunkurisen perheen syrjähyppy: Doha-Lahnajärvi All Night Long

Hullunkurinen perhe päätti tänä talvena suunnata lumihankien keskeltä hiekkadyynien maisemiin Qatariin, missä ystävät asuvat suomalaisen opetusviennin lähettiläinä. Matkaan liittyi olennaisena osana syöminen, joka on ihmiselle välttämätöntä myös Arabian niemimaalla.

Libanonin ja marokon makuja

Qatar ei pyri profiloitumaan erityisesti ruokaperinteensä kautta, vaan tavoittelee enemmänkin asemaa maailmanluokan urheilu- ja muiden tapahtumien näyttämönä. Maan pääkaupunki Doha onkin pilvenpiirtäjien, ostoskeskusten ja viehättävien palatsimaisten asuintalojen sekä kaiken muun kirjavan ohella laajalti työmaata, joka valmistaa paikallista infrastruktuuria kunnianhimoista tulevaisuutta varten. Ruokaa, ja korkealaatuista sittenkin, tehdään ensisijaisesti libanonilaisten ja marokkolaisten vaikutteiden mukaan. Kaupungista löytyvät kyllä tarpeeksi hakemalla varmasti edustettuina kaikki maailman keittiöt.

Qatarissa sana sanotaan niin kuin se on.
Qatarissa sana sanotaan niin kuin se on.

Marokkoon suuntautui muinoin myös perheen äidin ja isän häämatka, aikaan jolloin he eivät vielä olleet äiti ja isä, eikä elämäkään hullunkurista. Jo tuolta matkalta jäi hyvänä makumuistona kaneli niin makeiden kuin suolaisten ruokien mausteena. Samoja aromeita tarjosi marokkolainen ravintola aivan Souk Wakifin eli sikäläisen basaarin keskellä. Munakoiso oli tutun täyteläistä, kamelin liha maukasta, mutta koostumukseltaan hieman sitkeämpää kuin vaikkapa nauta. Kissa kierteli jaloissa makupalojen toivossa. Naapuripöydässä tupruteltiin hyväntuoksuisia vesipiippuja. Hullunkurisille veljeksille ei tilattu omia (Miksei KOSKAAN mitään kivaa!).

 

Dohan soukin marokkolaisia herkkuja.
Dohan soukin marokkolaisia herkkuja.

Löysimme myös hyväksi kehutun libanonilaisen ravintolan, ja tilasimme tietysti pöydän täyteen mezeä. Vaikka ruoat olivat maukkaita ja ravintola muutenkin ensiluokkainen, tahtoi länsimaisen mamman huomio kiinnittyä paikallisten äitien elämänoloihin. Qatarin asukkaistahan vain noin viidennes on qatareita. Ja qatarit pystyvät ylläpitämään tietynlaista elintasoa johtuen heidän maa- ja vesiperässään muhivista öljy- ja kaasuvarannoista. Takseja ajavat pakistanilaiset ja filippiinittäret ovat erikoistuneet lastenhoitohommiin. Ihan seitinohut oli se hetkellinen kateuden tunne, kun todistin naapuripöydän seuruetta, johon kuuluivat perheen äiti, kaksi lasta ja kummankin lapsen oma hoitaja.

Arabikevätrulla.
Arabikevätrulla.

Luksusta piti tietysti päästä itsekin kokeilemaan, ja tilaisuus siihen tarjoutui naisten kesken sikäläisen hotelli Kempinskin paremmalla iltapäiväteellä. Kelpasi siinä olla itämaan prinsessana, kun eteen kannettiin höyryävän jasmiinijuoman seuraksi kauniita pikku voileipiä, skonsseja asiaankuuluvin lisukkein ja vielä korkea tarjottimellinen kullalla koristeltuja leivonnaisia. Very much my cup of tea.

Qatarissa on meille korkeanpaikankammoisille ihan omat maailmanpyörät.
Qatarissa on meille korkeanpaikankammoisille ihan omat maailmanpyörät.

Kotiin Lahnajärven kautta

Jätimme Arabianlahden aivot kaikkea kokemaamme työstäen. Koko yön kestäneen kotimatkan loppupäässä saimme luontevan tilaisuuden siirtyä kertarysäyksellä ruokakulttuurista toiseen ja viimein kokeilla uudelleen avattua Lahnajärveä. Nautimme kovin siisteissä puitteissa nälkäämme savustettua lohta ja kalasoppaa, ja nuorempi polvi jälkkäriksi vielä yllätystikkaritkin. Pikaisen käyntimme aikana paikassa pyörähti kahvilla ehkä parisenkymmentä ihmistä, joten kivasti tuntuivat ohikulkijat ainakin sen lauantain perusteella klassikon taas löytäneen. Toivotamme Lahnajärven urhealle pyöritäjälle porukoineen voimia ja uskoa hienossa luonnonympäristössä sijaitsevan kahvila-ravintolan kehittämiseen edelleen!

Lahnajärcen kuhaseljanka.
Lahnajärven kuhaseljanka.

Ravintola Lahnajärvi
Helsingintie 3272, Salo
www.lahnajarvi.fi

Kommentoi