Hörppyi ja herkkui

BLOGIT | Hörppyi ja herkkui

Glögille joulurauhan julistuksen jälkeen

Turkulaiseen jouluperinteeseen kuuluu käydä kuuntelemassa joulurauhan julistusta Vanhalla suurtorilla ja myös lämmittävällä jouluglögillä turkulaisravintoloissa julistuksen jälkeen.

Kun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkasen sanat ”Huomenna, jos Jumala suo” kajahtavat Brinkkalan talon parvekkeen kaiuttimista, porisevat jo glögipannut baareissa sekä ravintoloissa.

Ravintola Old Bankin vuoropäällikkö Niko Järvinen kertoo Bankin valmistautuvan 24. kertaa vastaanottamaan joulurauhaväkeä. Järvisen lasissa on useimmiten alkoholitonta glögiä, johon pisteen iin päälle tuovat pakastetut vadelmat sekä mansikat, jotka hän on poiminut omalta pihaltaan. Terästyksenä Järvinen suosii aidosta greipistä arominsa saavaa Finlandian Grapefruit Vodkaa.

Old Bankin vuoropäällikkö Niko Järvinen

Vähätorilla sijaitsevan ravintola Tårgetin ravintolapäällikkö Tommi Avola taasen tarjoilee asiakkailleen suomalaisen glögin serkkua, Glühweinia, joka tänä vuonna on luomua.

Avola toivoo aatoksi pikkupakkasta sekä lunta, mutta säätiedoitukset lupaavat vesisadetta.

– Kunhan ei kovin paljoa sataisi, miettii mies ja kertoo odottavansa aikaa, kun glögiä pienellä terästyksellä saisi myydä asiakkaille myös mukaan.

– Mikä olisi hienompaa kuin virittäytyä aaton tunnelmaan kuunnellen joulurauhaa höyryävä ja lämmittävä, pienellä terästyksellä varustettu glögimuki kädessä.

Tårgetin ravintolapäällikkö Tommi Avola.
Tårgetin ravintolapäällikkö Tommi Avola.

Tårgetin naapurissa, vappuna kymmenen vuotta täyttävässä ravintola Mamissa viinimestari Marjo-Riitta Heinonen sytyttelee kynttilöitä. Mamin glögi perustuu punaviinipohjaan, johon pienen potkun tuovat vaniljainen espanjalaislikööri Cuarenta Y Tres sekä kotimainen Jaloviina.

Hyväksi havaitun reseptin keittelevät keittiön pojat Marko Rauhala ja Mikko Piipponen, joiden Heinonen lupaa aattona näkyvän myös salin puolella.

Mamin viinimestari Marjo-Riitta Heinonen.
Mamin viinimestari Marjo-Riitta Heinonen.

Uusin tulokas Vähätorin kupeessa, vappuna avattu ravintola Gustavo valmistautuu ensimmäiseen jouluaattoonsa hyväntekeväisyydellä.
Gustavon jouluaaton myyntitulot ohjataan yksinäisille vanhuksille Turun Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyön kautta.

Välimerelliseen ruokaan sekä viinien omaan maahantuontiin erikoistuneen Gustavon ravintoloitsija Markus Rautala sekä ravintolapäällikkö Anu Jokisalo taustoittavat ajatuksen glögin myynnistä saadun tuoton lahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen tulleen mieleen noin saman tien aukioloa mietittäessä.

Gustavon glögipohja on salainen, mutta terästyksessä on mukana myös Glühweinia, Rautala paljastaa.

Gustavon ravintoloitsija Markus Rautala sekä ravintolapäällikkö Anu Jokiaho.
Gustavon ravintoloitsija Markus Rautala sekä ravintolapäällikkö Anu Jokiaho.

Old Bankin, Tårgetin, Mamin sekä Gustavon lisäksi aattona joulurauhaväelle glögiä tarjoilevat lukuisat ravintolat.

Keskusta-alueella parisen tuntia aaton iltapäivässä ovat auki ainakin Panimoravintola Koulu, Mkitchen&Cafe, Hotelli Hamburger Börsin Aulabaari, Teerenpeli, Pinella, Oscar Pub & Grill, Tiirikkala, Rento, Daphne, Hotelli Scandic Julian Bistro Julienne, Bambu Garden, Pikku Havanna, Anniskeluliike Portti, Fazer Cafe Aurakatu, Hunter’s Inn, Uusi Apteekki, Daily News, Surutoin sekä Tintå.

Hörppyi ja herkkui -blogi toivottaa kaikille lukijoilleen maistuvia glögejä sekä rauhallista joulua!

-Tanja

Yksi vastaus artikkeliin “Glögille joulurauhan julistuksen jälkeen”

  1. jesse nygård

    Harmi, että listalta puuttui ihana Cafe&Wine Cosy, joka oli avoinna jouluaattona ja joulupäivänä.


Kommentoi