Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Syksyinen sieni-jauhelihapai

Kuva & teksti © Virve Nyyssönen

Jos metsään haluat mennä nyt.. niin takuulla löydät ainekset ainakin tähän herkulliseen piirakkaan!

Syksyistä sienisatoa kannattaa ehdottomasti kerätä talteen, ja nauttia samalla metsässä samoilun terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Metsä tehoaa tutkitusti mm. stressiin, joten samalla saa karistettua turhat mörrimöykky-fiiliksetkin.

Tällä kertaa upotin piirakkaan anoppilan salaiselta sieniapajalta löytämäni kantarellit ja suppilovahverot, mutta toisinaan hyödynnän talven varalle ryöpättyjä metsäsieniä.

Ruokaisa sieni-jauhelihapai maistuu sekä lämpimänä että kylmänä huikopalana, kahvipöydän suolaisena tai kokonaisena ateriana yhdessä raikkaan salaatin kanssa.

Syksyinen sieni-jauhelihapai

Taikina:
200g voita
6dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1 prk (200g) kermaviiliä

Sieni-jauhelihatäyte:
1dl puuroutumatonta riisiä (+ vettä keittämiseen)
400g naudanjauhelihaa
2 sipulia
5dl sieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, herkkusieniä tai esikäsiteltyjä metsäsieniä)
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
150g emmental-juustoraastetta

Valmista ensin taikina:
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, yhdistä sitten voin kanssa. Lisää kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi.
Leikkaa halkaisijaltaan n. 26cm irtopohjavuoan pohjaan leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja voitele vuoan reunat.

Ota taikinasta 1/3 erilleen kantta varten. Painele loput taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Kauli kansi ja nosta yhdessä vuoan kanssa jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte:
Kuori ja pilko sipulit. Keitä riisi kypsäksi. Paista jauheliha yhdessä sipulien ja sienten kanssa. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten kaikki muut täytteen ainekset. Kaada täyte vuokaan ja painele kansi päälle. Pistele kansi haarukalla ja paista 200 asteessa n. 35-40 min. Anna jäähtyä ja irrota vasta sitten vuoasta.

Maukkaita syyshetkiä,

-Virve-

Tulosta resepti

Kommentoi