Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Supersoppa

Supersoppa
Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

Nokkonen on oikeaa superruokaa. Se on kaikista Suomessa kasvavista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, runsaammin rautaa kuin pinaatti ja enemmän kalsiumia kuin maito! Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä, kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti aminohappoja. Kaloriarvoltaan nokkonen vastaa perunaa.

Supersoppa

Nokkosen lehdet ovat herkullisimmillaan loppukeväästä ja alkukesästä. Nyt alkaa siis olla paras aika napata nokkoset talteen ja loihtia niistä tätä supersoppaa! Nokkoset kannattaa ryöpätä eli keittää nopeasti kuumassa vedessä ennen käyttöä. Ryöpättyä nokkosta voi myös pakastaa, jolloin sitä on helposti saatavilla sesongin ulkopuolellakin.

Supersoppa

4 rkl voita

3/4dl vehnäjauhoja

8 dl maitoa

2 dl ruokakermaa

n. 150g ryöpättyjä nokkosia

1 ½ tl suolaa

tujaus valkopippuria

ripaus muskottipähkinää

 

Sulata voi kattilassa. Ripottele jauho voin sekaan. Kuumenna seosta hetki, mutta älä ruskista. Lisää sitten maito koko ajan voimakkaasti vatkaten. Keitä 10 min, sekoittaen samalla. Lisää nokkoset ja lopuksi kerma. Mausta valmis keitto suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Tarjoa keitettyjen kananmunien kanssa. Superhyvää!

-Virve-

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Supersoppa”

  1. Einari

    Kokeiltu pariin kertaan. Nokkosten poiminta ja ryöppääminen on kuitenkin sellainen vaiva, etten sitä enää jaksa tehdä.Rehellisesti sanottuna, pinaatin maku on kyllä parempi.

    Ravintoarvojensa puolesta voisin nokkoskeittoa kyllä syödä, mutta vain jos voin ostaa valmiiksi ryöpättyä nokkosta pakastealtaasta. Ainakaan tässä kaupungissa sitä ei ole missään – liekö sellaista tuotetta edes olemassa….


    • Virve

      Kiitos kommentista, Einari!
      Oma vaivansa nokkosten kanssa touhutessa toki on, mutta ryöppäämisen lisäksi nokkosta voi säilöä myös kuivaamalla. Vähemmän nokkosta tarvitaan jos käyttää soppaan 50% pinaattia (maku) ja 50% nokkosta (ravintoarvot). Tämä on myös hyvä keino totuttaa esim. lasten makunystyröitä nokkosen makuun.


Kommentoi