Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Patalaiskan leipä

Pataleipä
Kuvat ja teksti © Virve Nyyssönen

Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua!

Tämä leipä on erittäin maukas ja mikä parasta – myös varsin helppotekoinen. Taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan, joten ohje sopii vähän laiskemmallekin leipurille. Kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta tarvitaan sitten senkin edestä sillä kohotusaika on toooooodella pitkä, yli puoli vuorokautta. Tässä ajassa leivän aromit vahvistuvat, eikä hiivaakaan tarvita kuin vain nimeksi.

Leipä kypsennetään padassa, siitä sen nimi. (Leipä tunnetaan myös nimellä kattilaleipä ja no kned bread).

Pataleipä
Pataleipä on pinnalta rapea, mutta sisältä mehevä. Kuten hyvän leivän tuleekin olla!

Tutustuin tähän hauskaan leivänvalmistustapaan vieraillessani ystävättäreni luona. Hän oli saanut ohjeen anopiltaan ja nyt ajattelin jakaa sen teidän kanssanne. Vaihdoin osan vehnäjauhoista ohrajauhoihin, jolloin leipä on ruokaisampi. Ellet ole vielä kokeillut, niin nyt kannattaa laittaa taikina porisemaan ja nauttia viikonloppuna ihanaa, itseleivottua leipää!

Huom! Kannattaa tehdä kerralla kaksi leipää, sillä yksi menee jo maistellessa..

Pataleipä (1 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
¼ tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 ½ tl suolaa

Lisäksi: Vehnäjauhoja, valurautapata (kattilakin käy)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi (kuivahiivan herätyslämpö) ja sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa. Taikina on erittäin löysää. Peitä taikinakulho liinalla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja painele kuplat pois (vehnäjauhoja apuna käyttäen). Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä vielä n. tunnin verran.
Laita kannellinen pata (tilavuus 2-3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kypsä leipä kumisee kun sen pohjaan kopautetaan.

Kumoa leipä jäähtymään ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

Vinkki: Ohjetta voi varioida helposti lisäämällä taikinaan oliiveja, siemeniä, pähkinöitä tai vaikkapa aurinkokuivattuja tomaatteja.

Tulosta resepti

Kommentoi