Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Kaiketon mangokakku

Teksti & kuva © Virve Kulmala

Yksi juhlia järjestävän murheenkryyni on nykyään se, mitä tarjota lukuisista erilaisista ruoka-aineallergioista tai -rajoitteista kärsiville vierailleen. Itse olen ratkaissut asian tekemällä mm. 1-vuotisjuhlien tarjottavaksi tätä maukasta mangokakkua. Se on paitsi maidoton, gluteeniton, munaton mutta myös vähäsokerinen. Taatusti siis terveellisempi vaihtoehto raskaille kermakakuille, ja taaperoiden lisäksi kakku maistuu toki mainiosti myös aikuisille! Kakun samettisen rakenteen salaisuutena on kikherneliemi jota vaahdottamalla saadaan valkuaisvaahdon kaltaista vaahtoa.

Luonnollisesti voit käyttää mangososeen tilalla myös muita hedelmiä ja marjoja.
Kakun valmistamiseen et tarvitse edes uunia, sillä se valmistuu helposti jääkaapissa hyydyttämällä.

 

Kaiketon mangokakku

Pohja:
5 dl manteleita
1 dl kivettömiä taateleita
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa

 

Täyte:
200g maidotonta mangonmakuista rahkaa/maidotonta tuorejuustoa
1 kikhernetölkin liemi
2-2,5 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
2 dl mangososetta
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Kiille:
2 dl mangososetta
3 liivatelehteä

 

Alkuvalmistelut:
Leikkaa leivinpaperista pyöreän irtokakkupohjavuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjaa suurempi pala ja pingota se pohjan päälle.
Valmista sitten pohja:
Laita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen ja hienonna kunnes seos on tahmeaa ja murumaista. Painele seos sitten irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottelemaan.
Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Valuta kikhernetölkin liemi kulhoon ja vatkaa tehosekoittimella vaahdoksi. Lisää 1 tl sitruunamehua ja jatka vatkaamista kunnes vaahto muistuttaa kovaa valkuaisvaahtoa. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, samalla jatkuvasti vatkaten. Sekoita sitten kikhernevaahto, rahka/tuorejuusto ja mangosose varovaisesti keskenään.
Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja lisää siihen 5 kpl kuivaksi puristettua liivatelehteä. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä valmis täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Kiille:
Kuumenna n. puolet kiilteen mangososeesta kiehuvaksi. Lisää siihen 3 kuivaksi puristettua liivatelehteä ja sekoita loppu sose mukaan. Anna jäähtyä hetken. Levitä sose sitten täytteen päälle vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vielä muutama tunti, mieluiten yön yli.

 

Aurinkoista loppuviikkoa,

 

-Virve-

3 vastausta artikkeliin “Kaiketon mangokakku”

  1. Jonna

    Ei tämä ihan kaiketon ole, liivate kun ei sovi vegaaneille. Mutta onneksi nykyään löytyy noita kasvipohjaisia liivatteen korvikkeita joita voisi tähänkin kokeilla. 🙂


  2. keittiötonttu

    Kaiketon vai? Mitenkäs tuosta saadaan aikaan vegaaninen versio?


  3. Humulus

    Onko vegaanius sairaus?


Kommentoi