Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Irlantilainen soodaleipä

Kuva & teksti © Virve Nyyssönen
Kuva & teksti © Virve Nyyssönen

 

Hyvää Pyhän Patrickin päivää! Ja mikäpä sopisikaan paremmin juhlistamaan Irlannin kansallispäivää kuin tämä, Irlannista kotoisin oleva murea leipä. Tykkään tosin leipoa tätä nopsaa leipää ihan ympäri vuoden, soodaleipää kun ei tarvitse kohottaa lainkaan. Vaikka leivän leipominen on nopeaa, vastaavasti se ei kestä säilytystä, vaan se on parhaimmillaan tuoreena, vasta paistettuna. (Mutta tuskinpa sitä säilöön asti jääkään..)

Vinkki! Taikinasta saa myös loihdittua viikonlopun aamiaspöytään herkullisia skonsseja jakamalla taikinan muffinivuokiin.

Soodaleipä

 

5dl vehnäjauhoja

3 dl kaurahiutaleita

2dl ohrajauhoja

1 tl sokeria

1,5 tl suolaa

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

4 dl piimää tai maustamatonta jugurttia

2 munaa

2 rkl voisulaa

 

uunipellille: ruisjauhoja

 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ripottele uunipellille ruisjauhoja.

Sekoita kuivat aineet leivontakulhossa. Lisää piimä, munat ja voisula ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada taikina pellille ja muotoile leiväksi. Paina leivän pintaan terävällä veitsellä risti. Nosta leipä heti uuniin. Paista 30-40 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullankeltainen ja se kuulostaa pohjaan kopautettaessa ontolta.

 

Herkullisia hetkiä,

Virve

Tulosta resepti

Kommentoi