Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Höperöt Pötkylät

Höperöt Pötkylät
Kuka sanoo, ettei viski muka käy popcornin kanssa?   Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

 

Näin loppuviikosta ajatukset karkaavat väkisinkin jo tulevaan viikonloppuun. Mitähän sitä tekisi, minnehän sitä menisi? Ja ennen kaikkea, mitähän sitä söisi?

Meillä vapaa-ajan ongelmat olivat pitkän aikaa kortilla, kun remontoimme ja sisustimme uutta asuntoamme. Ostimme valtaisan sohvarykelmän, ihan sillä ajatuksella että voisimme järjestää ystäväporukalle leffailtoja. Enää ei tarvinnut kuin valita teatterissamme ensimmäiseksi esitettävä elokuva. Siinäpä piileekin usein kaikista suurin haaste. Saatamme käyttää melkein saman ajan elokuvan valintaan, kuin lopulta sen katseluun.

Lopulta teimme ”kompromissin”, eli antauduin vihdoinkin Hyvien Pahojen ja Rumien edessä. Leffa kun kuulemma kuuluu yleissivistykseen. Ei paljon auttanut pullikoinnit siitä kuinka olin kerran 15-kesäisenä joutunut katselemaan osan kys. rainasta enkä ollut vieläkään toipunut tylsyyden traumastani. Ehkäpä vähän aikuisempaan ikään (fyysiseen, ei henkiseen) ehtineenä tätä kuusituntista saagaa osaisi arvostaa paremmin?

Täytyi siis vain kaivella stetsoni t & buutsit naftaliinista ja aloittaa tunnelmaan virittäytyminen. Oikeaan spagettiwestern-moodiin pääseminen vaatii kuulemma myös tujauksen kunnon viskiä jolla pestä aavikon pölyt kurkunperältä. (Toim. huom: Vesi toimii paremmin!)

Luonnollisesti jotain pikku purtavaakin pitäisi olla tarjolla, mutta iänikuiset sipsit yms. eivät meitä innostaneet. Niinpä päätin leipoa jälleen yhtä kaikkien aikojen suosituinta leipomustani, Höperöitä Pötkylöitä! Näitä olen tarjonnut menestyksekkäästi kaikenkarvaisissa illanvietoissani. Lisäksi leivoin seesamipaloja (postaus niistä tulossa myöhemmin) ja poksauttelin pussitolkulla poppareita. Ja taas tulvi muistoja mieleen. Opiskeluaikoinani suosin nimittäin samaa dieettiä Madonnan kanssa. Suorastaan elin popcorneilla. Ravintoarvoista ei hirveästi voinut puhua, mutta ainakin kuitua tuli tarpeeksi!

 

Taikina
Kuvassa Leipuri Hiiva tekemässä omia taikojaan..

 

Höperöt Pötkylät (n. 30kpl)

 

2 ½ dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (tai 1/2 pakettia tuorehiivaa)
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
½-1dl juustoraastetta
n. 10 dl vehnäjauhoja
n. 50g voita sulatettuna

Sulata voi ja jätä se hetkeksi jäähtymään.
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola, sokeri ja juustoraaste. Sekoita jauhot nesteeseen useammassa erässä. Lisää lopuksi sulatettu voi. Alusta taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi. Kohota taikinaa leivinliinan alla puolisen tuntia (melko hidasta, koska taikina on kiinteää).
Pyörittele taikina tangoksi. Jaa se n. 30 palaan ja pyörittele palat persoonallisiksi ja yksilöllisiksi tangoiksi (mitä höperömmiksi, sitä parempi). Asettele tangot leivinpaperin päälle ja anna kohota. Voitele vielä vedellä ennen paistamista. Paista tankoja 200-asteisessa uunissa n. 15-20 min.

Tulosta resepti

 

Ai millainen se leffa oli? Siitä en sano muuta kuin että tulipahan nähtyä.. ja sivistyttyä.

Kommentoi