Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Ihanan raikas inkivääriolut

Kuva & teksti © Virve Kulmala

Unohtuiko siman teko viime tippaan? Eipä hätiä mitiä!

Tällä inkiväärioluen ohjeella valmistat raikasta juomaa, jonka nopeampi versio valmistuu ihan käden käänteessä. Inkivääriolut sopii hienosti vappuherkkujen oheen, mutta loistavasti myös esim. kesäisten grilliruokien kanssa tarjottavaksi.

Tänä vuonna päätin kokeilla vappujuomaksi jotain muuta kuin perinteistä simaa. Silloin muistin, että olin haaveillut tekeväni kotitekoista ginger beeriä, eli inkivääriolutta. Itse asiassa juomalla ei ole juurikaan tekemistä oluen kanssa, vaan se muistuttaa enemmänkin simaa – tosin pienellä erikoistwistillä. Tutkailin asiaa ja löysin sekä ginger alen että ginger beerin reseptejä.

Ratkaiseva ero ginger beerin ja ginger alen välillä on valmistustavassa. Inkivääriolut valmistetaan hiivan avulla, ale taasen ei hiivaa kaipaa.

 

Inkivääriolut

 

Inkiväärisiirappi:

160g tuoretta inkivääriä

2 sitruunan mehu

2,5 dl tummaa ruokokidesokeria

2,5 dl sokeria

2 dl vettä

lisäksi:

3 l vettä (tai kuplavettä, jos teet alea)

½ tl kuivahiivaa

muutama rusina

 

Valmista ensin inkiväärisiirappi:

Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Mittaa myös muut siirapin ainekset kattilaan ja keittele kunnes sokeri on täysin sulanut ja siirappi hieman saostunut. Jätä siirappi hetkeksi maustumaan ja jäähtymään.

Lämmitä suuressa kattilassa 3 l vettä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää inkiväärisiirappi ja kuivahiiva. Jätä olut käymään 24-48 tunniksi. Siivilöi ja pullota. Muista jättää pulloon hieman tyhjää loppukäymistä varten. Laita rusina jokaiseen pulloon ja siirrä pullot jääkaappiin. Kun rusina on turvonnut ja noussut ylös, on inkivääriolutkin valmista!

Nopeamman version juomasta saat, kun laimennat inkiväärisiirapin kuplavedellä. Silloin juomaa ei tarvitse käyttää lainkaan, vaan voit tarjoilla ginger alesi samointein!

Oikein ihanaa vappua kaikille! 🙂

-Virve-

Kommentoi