Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Testissä: paljon puhuttu nyhtökaura

Himoittua nyhtökauraa saatiin Turkuun juuri hiihtoloman alla sadan paketin erä, ja ne eivät kauaa kaupan hyllyssä vanhentuneet. Paketit myytiin Turun keskustassa sijaitsevasta upouudesta K-market Hansakorttelista loppuun alle neljässä minuutissa.

Minulle oli ystävällisesti varattu yksi paketti kokeilua varten, ja olin tiedosta aivan liekeissä – nyhtökaura kiinnosti ennakkojuttujen perusteella todella. Heti maksettuani paketin latasin siitä ensimmäisen kuvan Facebookiin ja huomasin, että aika moni muukin oli samoilla linjoilla.

20160302_102348

Nyhtökaura on kotimainen innovaatio, joka on valmistettu kaurasta ja palkokasveista. Sen kehittäjä on elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä.

Raakana nyhtökaura ei näytä ehkä hirveän houkuttelevalta, mutta ei toisaalta pahaltakaan, se näyttää, no, lähinnä nyhtölihalta. Tuoksu on mieto, aika samanlainen kuin kylmällä kaurapuurolla. Paistamattomana tuotteen maku muistuttaa myös etupäässä kylmää kaurapuuroa – ei epämiellyttävää, muttei herkullistakaan.
Koska kyseessä on kypsä tuote, sille riittää nopea lämmitys. Paketissa oli mukana resepti kasviskäristykseen, joten söin osan pakettia kasviskäristystyyppisesti perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

Sen verran on tullut huru-ukkojen opissa oltua, että paistoin nyhtökauran voissa ja maustoin kunnolla suolalla ja pippurilla. Rapea paistopinta maistui hyvältä, samoin itse tuote muutenkin. Muusi ja kurkut komppasivat paistettua nyhtökauraa hyvin.

Pelkäsin että tuotteen maku olisi tunkkainen, mutta sitä se ei ollut, vienon kaurainen toki. Suutuntuma oli miellyttävä ja jotenkin lihaisa, pureskeltavaa oli paljon.
Ehkä eniten yllätyin siitä, miten täyttävää nyhtökaura oli, sillä noin 1/4 pakettia oli minulle enemmän kuin tarpeeksi.

Nakkasin loput nyhtikset pakkaseen odottamaan hiihtoloman jälkeistä aikaa. Sillä aikaa pohdin, että pitäisikö makua lähteä peittämään vai ei.
Pitäisikö se maustaa ja marinoida niin että ominaismaku peittyisi, vai pitäisikö maku ottaa sellaisenaan, vähän samaan tapaan kuin se että soijajugurtti ei maistu samalta kuin maidosta valmistettu?

Facebook-kaverini, keittiöpäällikkö Joseph Youssef vinkkasi, että hän maustaa nyhtiksen libanonilaisella shawarma-mausteella ja tekee sille kostean marinadin, johon tulee punaviiniä, öljyä, sitruunaa, soijaa ja punaviinietikkaa. Nyhtökaura siihen yön yli ja tuloksena on kuulemma maukas, silti hyvin koossa pysyvä tuote. Tarkka resepti löytyy Josen mezet -kirjasta, joka julkaistaan maaliskuun puolivälissä. Täytynee kokeilla, kunhan saan kirjan käsiini.

IMG_20160301_161311

 

Sitä odotellessa alkoi tehdä mieli tortilloja, joten yhdistin ensin jääkaapissa yön yli sulatettua, sitten nopsaan paistettua nyhtökauraa tortillatäytteeksi. Bingo. Babypinaatin, avokadon, fetan, soijajugurttikastikkeen, kevätsipulin ja chilin kanssa liitto oli täydellinen. (Ok, tiedän, tuon yhdistelmän kanssa voisi todennäköisesti syödä vaikka pahvia, eikä menisi pahasti pieleen…;)

Tällaisessa yhdistelmässä tykkäsin itse nyhtökaurasta tähän mennessä eniten – se toi ruokaisuutta ja purutuntumaa tortillatäytteeseen mutta ei dominoinut koko ateriaa. Lisäksi näin on helppo valita, ottaako sitä annokseensa vai ei. Lahjomaton lapsiraati kun äänesti yksimielisesti nyhtökauraa vastaan.

Nyhtökauraa on kuulemma tulossa pieninä erinä myyntiin tämän kevään aikana, mutta laajemmassa mittakaavassa sitä saadaan kauppoihin ilmeisesti vasta syksymmällä.

 

-Heli

 

Lisäys 3.3. – Keskon tiedottaja Teija Hakula kertoi, että nyhtökauraa on tulossa K-ruokakauppoihin jo maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo