Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Tätä ruokaa on pakko kokeilla: ihana Hasselbackan lasagne!

Kukapa ei tykkäisi Hasselbackan perunoista? Saati lasagnesta? Ja kun nämä kaksi yhdistetään, saadaan aivan lyömätön lohturuoka, Hasselbackan lasagne!

Löysin idean tähän ruokaan klikkaillessani eräänä myöhäisiltana Instagramin videoita. En huomannut tallettaa sitä sillä hetkellä (niin tyypillistä!), mutta samapa tuo. Ainahan voi soveltaa.

Ruoka on vähän työläs ja sen tekeminen vie aikaa, mutta lopputulos on kyllä vaivan väärtti. Sitä paitsi oikaisin itse vähän, ja käytin valmista tomaattikastiketta. Omassa reseptissäni käytin lampaan jauhelihaa, mutta tämä toimisi varmasti oikein mainiosti esimerkiksi härkiksestä tehtynä.

Alkuperäisresepti oli melkoista juustoilottelua, itse vähän himmailin. Mutta jos haluatte, juustoa voi tunkea myös jokaiseen kypsän hasselbackan perunan viiltoon 😀

Perunoiden muodonmuutos:

Valmiina uuniin!
Kypsiä!
Mozzarella-peitto päällä!

Kastiketta päälle ja takaisin uuniin:

 

Hasselbackan lasagne

(noin neljälle)

8 isoa perunaa
ripaus suolaa
voita

iso annos jauhelihakastiketta + kermaa

2 palloa mozzarellaa
mozzarella-raastetta

Pese perunat hyvin ja laita ne yksitellen leikkuulaudalle esim kahden syömäpuikon väliin. Leikkaa perunoihin viiltoja parin millin välein (syömäpuikot estävät sen, että viillot eivät ulotu perunan pohjaan asti).
Voitele univuoka ja laita perunat vuokaan, mausta suolalla ja laita jokaiselle perunalle voinokare.

Huom! Valitse uunivuoka jossa on jonkin verran reunoja, mutta joka ei ole kovin suuri. Tarkoitus on, että perunat uppoavat myöhemmin lisättävään kastikkeeseen.

Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes perunat ovat napakan kypsiä. Perunoiden paistuessa valmista jauhelihakastike. (Itse paistoin 400 g lampaan jauhelihaa, yhden sipulin ja pari valkosipulinkynttä ja yhdistin niihin tölkillisen valmista tomaattikastiketta. Mausteeksi hiukan hunajaa ja yrttejä. Ruokaa varten olisi voinut veivata erillisen valkokastikkeenkin, mutta itse vain lorautin soosin joukkoon kunnolla kuohukermaa.)

Leikkaa mozzarella-pallot siivuiksi.

Kun perunat ovat kypsiä, laita jokaisen perunan päälle mozzarella-siivu. Kaada jauhelihakastike varovasti perunoiden päälle ja ympärille. RIpottele pinnalla mozzarella-raastetta  ja lado loput mozzarella-siivut kastikkeen päälle.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa vielä  noin 20 minuuttia, tai kunnes kastike on kuumaa ja ruuan pinta on saanut kauniin värin.

Bon appetit!

-Heli

 

16 vastausta artikkeliin “Tätä ruokaa on pakko kokeilla: ihana Hasselbackan lasagne!”

 1. Turkulainen mummo

  Kiitos ohjeesta, kiva juttu. Minä en pidä mistään pastasta, joten tämä sopii mainiosti minulle.
  Vinkki: Viillot perunaan voidaan tehdä myös niin, että peruna kerrallaan laitetaan laakeaan soppakauhaan. Silloin viillot eivät myöskään mene pohjaan asti. Meinaan, jos ei kotona satu olemaan syömäpuikkoja.
  Aion tehdä tämän, mutta mausteeksi en kyllä laita hunajaa. En saa sitä ajatuksissani millään sopimaan kokonaisuuteen.
  Toinen asia on sitten, voiko tästä herkusta käyttää nimeä lasagne. Eikö nimitys ”lasagne” perinteisesti edellytä pastalevyjä ja valkoista juustokastiketta? Älkää käsittäkö väärin, kannatan kovasti nimeä Hasselbackan lasagne, sillä en ole minkäänlaisen byrokratian ystävä. Kaikkein vähiten ruoanlaittobyrokratian!
  Eteenpäin, sanoi mummo lumessa, ja hyvää talvea kaikille.


  • Turun Sanomat

   Heippa!
   Kiitos kommenteista! Tämä sopii tosiaan mainiosti esimerkiksi keliaakikoille ja niille joille pasta ei sovi/maistu.
   Mulla on varmaan värään malliset soppakauhat, sillä en ole saanut tuota niksiä ikinä toimimaan perunoiden kanssa! Syömäpuikkojen kanssa sen sijaan sujuu – mutta kukin tyylillään!
   Makeutus on samoin makuasia, valmiit tomaattikastikkeet ovat usein niin hapokkaita että tarvitsevat hiukan makeutusta, ja itse suosin hunajaa mieluummin kuin sokeria, mutta yhtä hyvin ruokosokeri tms passaisi varmasti tähän hyvin.
   Arvasin että joku nimestä kyselee, mutta eihän tämä niin nuukaa ole – siinä on lasagnen idea kuitenkin, ja aidomman lopputuloksen saa jos jaksaa väsätä myös sen valkokastikkeen!:D

   Hyvää talvea myös mummolle ja muille, toivottavasti kohta lumet sulavat ja saadaan kevät 😀
   -Heli


 2. Kate Ellinen

  Jauhelihan voi korvata soijarouheella ja tulee vielä parempaa!


 3. rinkilä

  Aivan mainio pelastus noi Hasselbacan pottulasagne versio tälläiselle tavalliselle kotikokille, jonka buenoherkkuja on sparin hampurilainen, viikonlopun ateriankorvikkeena käy myös sipsipussi ja ynnä muut pikasnäckkisversiot.
  Tuo ruokaohjeherkku on kotiruokien Kunkku!!!


 4. dinge

  Toivottavasti italialaiset saisivat mahdollisimman nopeasti rekisteröityä lasagnelle EU:n nimisuojan… Vai ekö se ole niin nuukaa? Tehdään sitten karjalanpiirakatkin bataattiin ja täytetään ne kaurapuurolla?


  • Turun Sanomat

   Kuten sanoin, alkuperäisreseptissä oli mukana lasagneen kuuluva juustokastike, mutta itse en kerennyt sellaista keittelemään tällä kertaa. Mozzarellasiivuista tuli ainakin minulle ihan riittävän juustoinen maku ruokaan 🙂 Muutenkin olen sitä mieltä että ruuanlaitto saa olla soveltavaa ja kokeilevaa ja kiireessä on ihan ok oikaista resepteissä 😀


  • Maria

   Lasagneksi nimitetààn vain pastalevyjà. Jauhelihakastikkeella lasagne on nimeltààn ”Lasagne alla Bolognese”. Mikàli ei kàytetà ollenkaan nàità pastalevyjà joita lasagneksi kutsutaan, ei ruokaa voi lasagneksi kutsua. Tàmà resepti on varmasti ihan hyvà ja maistuva, vain nimi ontuu pahasti kun tehdààn perunoista.


 5. Hemkock

  Vähän kuin kokoperunamoussaka.


 6. Tipi

  Tein eilen lasagnen Härkiksestä, toimii! Tämä perunaohje onkin kivaa vaihtelua, pitääkin kokeilla ensi viikonloppuna – Härkis sopii tähänkin varmasti hyvin. Kiitos vinkistä! 🙂


 7. Brysselin kaali

  Tätä tulen kokeilemaan heti ensi tilassa kuulosti niin hyvälle.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo