Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Tahmea, makea fudgekakku

Kuka voisi vastustaa kirjaa, jonka nimi on Suklaa – raakasuklaa, kakut & jälkiruoat, juomat & jäätelöt, praliinit & tryffelit. En ainakaan minä.

Olen laputtanut kirjan sadasta reseptistä kymmenkunta, ja ensimmäisenä kokeiltavaksi valikoitui resepti nimeltä fudgekakku. Tai no, kokeiltavaksi ja kokeiltavaksi, olen tehnyt sen jo kolme kertaa.

Tämän taatusti makean kakun kanssa maistuu jäätelö. Kuvat: Heli Nieminen

Ensimmäisellä kerralla levitin kuorrutteen liian kuumana, eikä se tahtonut pysyä kunnolla kakun reunoilla. Toisella kertaa kakku unohtui uuniin liki puoleksi tunniksi ja siitä tuli vähän kuivaa. Mutta kolmannella kerralla lopputulos oli oikein nappi, etenkin kun jaksoin sätää kuorrutuksen kanssa.

Ensinnäkin annoin sen jähmettyä riittävän kauan, toiseksi muistin suojata vadin.

Laitoin kakkuvadille neljään osaan leikatun leivinpaperin, ja asettelin paperit reunoista hiukan toistensa päälle niin, että koko vati peittyi. Sitten laskin kakun papereiden päälle, vadin keskelle. Kun kuorrute oli valmis ja hiukan jähmettynyt, hivutin jokaisen leivinpaperipalan varovasti irti. Ta daa, vati oli (lähes) kokonaan puhdas, ei kuorrutevalumia täynnä.

Olen tehnyt kakun joka kerta gluteenittomilla (Fin Mix -merkkisillä) jauhoilla. Maku on oikein mainio, mutta kakku lässähtää aina keskeltä, kuten gluteenittomilla kakuilla on tapana. Joskus enemmän, joskus vähemmän, mutta lässähtää kuitenkin.

Kuorrute paikkaa asiaa jonkin verran, lisäksi olen omana lisänäni koristellut kakun mansikoilla, jotka mukavasti häivyttävät keskikuoppaa. Kun mansikoista jättää osan kokonaisiksi, osan leikkaa puolikkaiksi ja osan neljään osaan, näyttää lopputulos aika hauskalta!

 

Makoisia hetkiä,

toivoo Heli

 

Fudgekakku

12 palaa

 

pohja:

voita vuokaan
150 g voita
2 munaa
2 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kylmää kahvia
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

 

fudge:

100 g tummaa suklaata (64-70%)
1½ dl kermaa
1½ dl sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
75 g huoneenlämpöistä voita

koristeluun: mansikoita

 

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 22-24-senttinen irtopohjavuoka.

Sulata voi kattilassa. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kahvi. Siivilöi vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja kääntele ne taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu voi.

Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä.

Valmista fudge: pilko suklaa, laita palat kattilaan yhdessä kerman, sokerin ja siirapin kanssa. Keitä, kunnes seos on saennut ja muuttunut kiiltäväksi. Sekoita jatkuvasti pohjaa myöden.

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna fudgen jäähtyä hieman, niin sen koostumuksesta tulee paremi.

Kaada fudge kakkupohjan päälle ja levitä se paletilla. Anna kuorrutuksen jäähtyä.

Tärkeää! Anna kakun seistä jääkaapissa noin viisi tuntia tai yön yli.

Koristele ennen tarjoilua tuoreilla mansikoilla.

Tulosta resepti

 

Resepti kirjasta Elisabeth Johansson: Suklaa. Wsoy.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo