Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Superherkulliset uunibataatit Jamie Oliverin tapaan – tarvitset vain viisi raaka-ainetta!

Tätä ruokaa kokatessa uunista nousi niin vastustamattoman herkullinen tuoksu, että oli vaikea saada pidettyä uuninluukku kiinni ja paahtaa bataatit kunnolla ylikypsiksi. Teki nimittäin mieli kiskoa ainakin jo osa etuajassa ulos ja pistellä poskeensa.

Jos on joskus kokannut joskus Jamie Oliverin resepteillä, tietää, että niihin tulee yleensä pitkähkö lista raaka-aineita. Laskin kerran, että eräänkin salaatin hinnaksi tulisi reilusti yli 40 euroa, jos hankkisi muun muassa reseptissä olevat lukuisat eri tuoreyrtit.

Mutta tällä kertaa asia on toisin – Oliverin uusimmassa 5 ainekset ateriat -kirjassa kokataan reseptejä, joihin todellakin tulee aina vain viittä raaka-ainetta (mausteet toki vielä päälle).

Innostuin muun muassa kirjasta löytyvästä supervihreästä spagetista, johon tulee spagettia, valkosipulia, mustakaalia ja kahta juustoa – se pitää ehdottomasti testata joskus. Mutta nyt otin kokeiluun cajun-maustetut bataatit. Uunissa paahdetuista bataateista tulee helposti täyttävä, tällaisiin kylmiin keleihin sopiva mausteinen lohturuoka.

Kaupasta löytyi värikkäitä bataatteja, joten ostin myös niitä, sillä ajattelin että värikkyys näyttää kuvassa hauskalta. Jatkossa taidan kuitenkin pitäytyä perinteisessä oranssissa, sillä violetti oli vähän kitkerää ja valkoinen taas kuivakkaa. Oranssi oli maultaan selvästi paras.

Tämä resepti on nopea ja helppo, mutta bataatit kannattaa tosiaan paahtaa kunnolla ylikypsiksi, eikä kannata pelästyä ajatusta kokonaisesta valkosipulista dippikastikkeessa. Valkosipuli paahtuu uunissa ihanan makeaksi ja sen maku täydentää kokonaisuuden mainioksi. Kevätsipuli (jota löytyy ainakin isommista kaupoista) tuo annokseen rapeutta ja raikkautta.

Itse käytin uuniin meneviin bataatteihin kotimaista rypsiöljyä ja reilummin kuin vain yhden ruokalusikallisen, sekoitin myös öljyn ja mausteet bataatteihin erillisessä kulhossa enkä pellillä, mutta tämä on makuasia.

 

Näitä bataatteja kannattaa tehdä reilu annos, sillä ne hupenevat hetkessä 😉

Mukavaa pakkaspäivää,

Heli

 

Cajun-maustetut bataatit Jamie Oliverin tapaan

(4 annosta)

4 bataattia (à 250 g)
1 kokonainen valkosipuli
1 tl (kukkurallinen) cajun-mausteseosta
2 dl kreikkalaista jugurttia
4 kevätsipulia

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Pese bataatit juuresharjalla puhtaaksi ja leikkaa niistä noin kolmen sentin paksuisia kiekkoja. Laita viipaleet vuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä + 1 rkl punaviinietikkaa, suolaa, pippuria ja cajun-maustetta. Laita samaan vuokaan kokonainen valkosipuli.

Paista noin tuntia (itselläni riitti 45 minuuttia). Bataattien on tarkoitus olla kypsiä, tahmeita ja karamellisoituneita.

Paistoajan jälkeen leikkaa valkosipulista hattu pois ja purista pehmeä, mieto valkosipuli kuorien sisältä jugurtin joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa ohuiksi kiekoiksi.

Lusikoi jugurttiseosta lautaselle, pinoa bataattikiekot päälle ja valuta päälle hiukan ekstra-neitsytoliiviöljyä. Ripottele päälle kevätsipulia ja nauti.

 

Resepti kirjasta Jamie Oliver: 5 aineksen ateriat, Readme.fi.

Yksi vastaus artikkeliin “Superherkulliset uunibataatit Jamie Oliverin tapaan – tarvitset vain viisi raaka-ainetta!”

  1. Kajsa Warg

    Tätä laitankin huomenna. Valkosipulin sijaan aion käyttää mustaa valkosipulia. Suosittelen! En tiennytkään että bataatista on muitakin värejä kuin oranssi.


Kommentoi