Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Suomen Michelin-ravintolat ensimmäistä kertaa yhdessä: huippuruokaa ja hilpeää tunnelmaa

20160511_175729Kaikki alkoi siitä, että Sasu Laukkosta otti päähän.

Tämä kevät ei tuonut muutoksia suomalaisravintoloiden Michelin-tähtiin, ja Laukkosesta tuntui, että julkisuudessa puhuttiin vain siitä, ettei uusia tähtiä tullut.

– Mutta entä se, että Suomessa on neljä ravintolaa, jotka ovat saaneet sen tähden! Miksei puhuta siitä, tai siitä miten kovaa duunia teemme pitääksemme ne tähdet, yhdellä Michelin-tähdellä Chef & Sommelier -ravintolaa luotsaava Laukkonen mietti.

Sitten hän tarttui puhelimeen. Laukkonen soitti vuorotellen muihin niin ikään yhdellä Michelin-tähdellä palkittuihin ravintola Askiin, Demoon ja Oloon ja ehdotti, että tehtäisiin yhdessä jotain. Joka paikasta vastattiin, että tehdään vain.

Pian oli sovittu raamit ja varattu tilaksi helsinkiläinen Kellohalli. Jotain vielä – niin tosiaan, liput myyntiin.

Yleisölle kerrottiin tapahtumasta vain hiukan reilua viikkoa ennen h-hetkeä.
– Tietysti! Eihän siinä olisi ollut mitään jännää muuten, nauraa Laukkonen.

Vaikka asiasta tiedotettiin siis melkoisen myöhään ja tilaisuus järjestettiin keskellä viikkoa, ei pelkoa, ettei yleisö olisi löytänyt tapahtumaa: 150 euron hintaiset liput myytiin loppuun yhdessä päivässä. Mukaan mahtui 80 nopeinta.

 

kokit

asiakkaat

kokit2

Vastaavanlaista yhteistyötä ei olla Suomessa tehty koskaan aiemmin, joten ennakko-odotuksia ei siis ollut. Tämän viikon keskiviikko Kellohallilla oli kuitenkin iloisen yhdessäolon ja hyvän ruuan juhlaa. Jos joku oli ajatellut Michelin-tasoisen ruuanlaiton olevan jotenkin ryppyotsaista, se käsitys kumottiin heti alkumetreillä vääräksi.

Kaikkien neljän ravintoloiden huippukokit, Sasu Laukkonen (Chef & Sommelier), Filip Langhoff (Ask), Tommi Tuominen (Demo) ja Jari Vesivalo (Olo) kokkasivat iloisesti naureskellen, yhteistyössä ja toisiaan auttaen. Miehet kantoivat lautasia pöytään yhdessä muun henkilökunnan kanssa ja poseerasivat kuvissa. Illan päätteeksi he korkkasivat bisset ja jäivät jutustelemaan yleisön. Jo pelkästään kaiken tämän näkeminen teki illallisesta enemmän kuin osiensa summan.

 

Entä se ruoka? Turha kai sanoa, että herkullista tietenkin. Jokainen ravintola valmisti yhden ruokalajin, lisäksi aterian alkuun ja loppuun tarjolla oli yhdistelmä, jossa oli jokaiselta ravintolalta yksi amuse bouche ja petit four. Illalllista täydensivät runsaat leipäkorit ja ruokiin sovitetut viinit.

Menukortti oli varsin suuntaa-antava, ja jokainen huippukokki esittelikin annoksensa tarkemmin. Laukkonen kehui omassa puheenvuorossaan yhteistyötä Nousiaisissa sijaitsevan Kotipellon puutarhan kanssa. Sieltä toimitetut kurkkuyrtin lehdet näyttelivät tärkeää roolia Haukea & kurkkua -nimisessä annoksessa ja toden totta – kun niitä pureskeli kunnolla, niiden maku oli osterimainen, kuten Laukkonen lupasi.

Askin annoksessa yhdistyivät uppomuna ja karhunlaukka, jonka maun lämpö pehmensi, aivan kuten Langhoff omassa puheenvuorossaan kertoi. Ravintola Demon annoksen pohjalla oleva veriohukainen yllätti – mutta positiivisesti! Sen kanssa lautasella oli entrecotea ja uuniselleriä. 20160513_215744

Minulle pankin räjäytti lopullisesti ravintola Olon jälkiruoka. Toivoin, ettei se olisi loppunut koskaan.

– Vedettiin pitkää tikkua siitä, että kuka tekee mitäkin, ja mulle jäi tämä jälkiruoka. Täällä on pakastimet täynnä ja jäätelökonetta ei ole, että tällainen siitä sitten tuli, alusti Jari Vesivalo vaatimattomaan tyyliinsä, samalla kun herkän kauniit, kekseliäät, ja mahtavan makuiset jälkiruuat kannettiin pöytiin.

Loppuun vielä suloiset petit fourit ja huippukokkien lupaus siitä, että vastaava tilaisuus toteutetaan uudestaankin. Lasit tyhjäksi ja hurraahuuto suomalaiselle ruokakulttuurille – jonka hyväksi illallisen tuotto lahjoitettiin.

20160513_215835-1

-Heli

PS Myös turkulaisravintoloiden tänä keväänä kertaalleen toteuttama Ilta lapsille -konsepti aiotaan toteuttaa jossain muodossa uudelleen Turussa tulevana syksynä.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo