Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Suklaanmakuista glögiä ja muita erikoisuuksia

Miten olisi lasillinen glögiä, joka maistuu suklaalle? Tai mustaherukalle? Tai vadelmalle? No mikä ettei!

Kollegoita ei kauaa tarvinnut huhuilla testaamaan muutamia erikoisempia glögejä. Kokeilussa oli neljä tuotetta: ruotsalaisen Blossan ja kotimaisen Loimun vuosikertaglögit, Turussa valmistettava Mustaherukkaglögi ja kotimainen Appelsiini-suklaaglögi.

Ei perinteisiä glögejä, vaan erikoisempia makuja. Kuva: TS/Jonny Holmén

Ensimmäisenä kattilassa lämmitettiin Blossaa, jonka pulloa moni kehui kauniiksi. Se olisi mukava antaa lahjaksi tai pitää kotona esillä.
– Voimakas alkoholin tuoksu ja maku! Maussa ainakin kanelia, inkivääriä, appelsiinia, alkoi arvioita tippua.
Blossa jakoi mielipiteitä: muutama piti sen makua camparimaisena ja kitkeränä, mutta suurin osa mieltyi juomaan ja piti sitä mukavan jouluisena. Erikoista oli se, että tämän vuoden juoman mausta ei kerrota pullossa mitään.

Blossa 13

 • – alkoholipitoisuus 15 %
 • – hinta 12,98 e / 0,75 l pullo.

Blossan makua voi arvuutella ja kommentoida Blossan Facebook-sivuilla. Ainesten salaisuus paljastetaan Lucian päivänä 13. joulukuuta.

 

Kakkosena testattiin Mustaherukkaglögiä.
– Ihana tuoksu! Ei maistu alkoholilta, vaan marjamehulta! Maukas, raati kommentoi.
Joidenkin mieleen maku on turhan hapokas ja vähän lääkemäinenkin, mutta useimmille tämä glögi toimisi alkutalven kuumena juomana. Mehumaisen luonteensa vuoksi se ei ole varsinainen ”jouluglögi”, joten maistuu niillekin, jotka eivät yleensä ole glögin ystäviä.
Pullo oli joidenkin mielestä hieman tylsä, useimpien mielestä mukavan perinteinen ja nätti.

Chymos Mustaherukka Glögi

 • alkoholipitoisuus 15 %
 • hinta 7,99 e / 0,75 l pullo
 • Luonnehdinta: punainen, runsaan mustaherukkainen, marjainen, joulumausteinen

 

Loimun vuosikertaglögin pullo herätti suurinta ihastusta etukäteen. Se oli monen mielestä upea lahjapullo, mutta pettymys oli karvas, kun juomaa maistettiin ja haistettiin.
Kun muiden glögien alkoholipitoisuus oli ollit 15 %, Loimussa lukema oli 21. Tälle testiryhmälle lukema oli liikaa, sillä alkoholi maistui pistävästi ja hallitsi juoman makua liikaa. Maku tuntui jotenkin synteettiseltä, ja aika moni jätti glögin juomatta. Maku tosin pehmeni glögin jäähtyessä, mutta useimpien mieletä ei tarpeeksi. Tätä glögiä kannattaisi ehkä laimentaa kaupan mehuglögillä. Pullon korkkia oli varsin hankala avata.

Loimu 2013

 • alkoholipitoisuus 21 %
 • hinta 14,19 e / 0,75 l pullo

Loimu 2013 on vuosikertaglögi, joka tänä vuonna on saanut makunsa vadelmasta ja mustikasta.

 

Viimeiseksi kokeiltu Appelsiini-suklaaglögi tuoksui voimakkaasti suklaalta ja kaakaolta, samoin sen jälkimaku on kaakaomainen. Se oli erikoinen kokemus, koska mukissa juoma näytti tavalliselta marjamehulta.
– Ihana, kerroksellinen maku, kommentoi yksi testaajista. Toinen taas oli sitä mieltä, että glögi glöginä ja suklaa suklaana, mitä niitä sotkemaan.
Suurinta osaa suklainen maku kuitenkin miellytti, samoin se, ettei alkoholin maku puskenut liikaa läpi.

Lumoava Appelsiini-Suklaaglögi

 • alkoholipitoisuus 15 %
 • hinta 9,98 e / 0,75 l  pullo
 • Luonnehdinta: tummanpunainen, appelsiininen, suklainen, runsaan mausteinen, lämmin, pitkä

 

Kaikki testatut glögit saivat kiitosta siitä, etteivät ne olleet liian sokerisia ja makeita. Erikoisia glögejä voi juoda etenkin näin glögikauden alkuun, kun jouluun on vielä aikaa. Ne ovat myös hauska ohjelmanumero, jos niitä maistelee porukalla. Loppuäänestyksessä eniten pisteitä keräsi Blossa, kakkospaikasta kamppailivat tasaväkisesti mustaherukan ja suklaan makuiset glögit, jumboksi jäi Loimu.

3 vastausta artikkeliin “Suklaanmakuista glögiä ja muita erikoisuuksia”

 1. Jani

  Hauskasti täysin erilainen lopputulema kuin erään valtakunnallisen iltapäivälehden testissä muutama päivä sitten. Todistaa kyseessä olevan kirjaimellisesti makuasiat!

  Kaikkien näiden testien perustavan laatuinen ongelma on kuitenkin siinä, että glögit asetetaan samalle viivalle. Ei omenoita ja päärynöitäkään tai konjakkia ja olutta kannata vertailla keskenään. Alko on hakuprosessissaan määrittänyt useita erilaisia glögejä (esim alkoholipitoisuuden tai raaka-aineiden mukaan) joita se haluaa valikoimaansa. Ei siis suinkaan ole vain valmistajista kiinni millaisia glögejä kansalle minäkin vuonna tarjotaan. Eikä myöskään kuinka paljon (Alko määrittelee senkin asian tarkasti).


 2. Minna

  Pari tuntia sitten testattiin kuumaa Loimua. Olipa aika tälli ensimmäinen siemaus. Yskitti ja alkoholin maku peitti kaiken muun, oikea tyrmäysisku.

  Juoman viiletessä maku tasaantui ja rupesi tulemaan mausteet, neilikka ja kaneli esiin, selkeästi muttei liian voimakkaasti. Viimeiset, haaleat siemaisut olivat punaviinimäiset, selvästi tunnisti rypälelajin ja neilikka maistui pehmeästi. Seuraavaksi vuorossa Mustaherukkaglögi. Saas nähdä, löytyykö herukkaglögistä joulun luonnetta, vai onko liiankin mehumainen.


 3. satu

  Viime viikolla testattiin Blossa 13 kahteen otteeseen. Maku hienostunut ja linnunmaitomainen. Vadelmaa, ruusunmarjaa ja…
  Harkitsen lumoavan appelsiinisuklaaglögin ostoa. Muista en tiedä…


Kommentoi