Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Sitruunapesto & uudet perunat

Pesto ilman basilikaa kuulostaa jotenkin rikolliselta. Mutta hei, when life gives you lemons you have to make lemonade.

Tähän pestoon ei siis tule basilikaa, eikä siihen tällä kertaa tullut pinjansiemeniäkään. Pieni pussukka pinjansiemeniä nimittäin maksaa kaupassa noin viisi euroa, kun taas jättipussin auringonkukansiemeniä saa alle kahdella eurolla. Päätin, että ihan sama.

IMG_9294

No, rakenteen puolesta ei ihan ollut. Pinjansiemenistä tulee tasaisempi massa, auringonkukansiemenistä jotenkin rakeisempi. Maun suhteen asialla ei ehkä ole niin paljon merkitystä, sillä pääosassa ovat sitruunan kirpeys ja reipas suolan tuntu. Suolan määrää voi vähentää, jos tämä on omaan makuun liikaa. Minä taas tykkään siitä, miten tällainen tahna antaa kunnon puraisun mietoon ja vienoon uuteen perunaan.

Kun maistelin kotimaisia uusia perunoita, ensimmäistä kertaa tänä vuonna, mietin taas sitä ettei mikään hehkutus niiden suhteen ole turhaa. Niiden maku on niin jäljittelemätön, niin upea.

Ajassa, jolloin kaikkea on aina, yltäkylläisesti ja paljon, on arvokasta, että joitain asioita saa vain harvoin, vain tietyn hetken.

Siis carpe diem.

 

Heli

 

 

Sitruunapesto uusille perunoilleIMG_9318
(kahden hengen annos)

 

yhden luomusitruunan kuori
kourallinen auringonkukan (tai pinjan)siemeniä
1 tl merisuolaa
1 tl sokeria
4-5 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl Dijon-sinappia
maun mukaan parmesaaniraastetta

Sekoita morttelissa (tai tehosekoittimessa) sitrunnankuori, siemet, suola ja sokeri. Jauha hienoksi. Lisää oliiviöljy, sitruunamehu ja sinappi sekä juustoraaste. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä kunnes saat notkean tahnan. Sen kuuluu maistua kirpeältä ja suolaiselta.

Sekoita tahna kuumiin, vastakeitettyihin perunoihin ja tarjoile heti. Sitruunaperunat maistuvat mainiolta kalan kanssa, salaatissa tai sellaisinaan.

 

 

Tämä resepti osallistuu NPF2014-reseptikilpaan. Muut maailman ensimmäisen NPF-blogikisan osallistujat ovat Domus Baltica , Tuulikummun keittiössä, Makuammuntaa, Rouva Raadelmasta, Makuseutu, Gasthaus Juha ja Putinkia ja mansikkapastaa. Linkit niihin löytyvät Kaffelin ja Neitsytperunafestivaalin Facebook-sivuilta. Aivan mahtavia juttuja! Käykää lukemassa!

 

 

 

 

Kommentoi