Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Rapea suklainen herkku

Halvalla hyvää helposti.

Vaikka niin voisi luonnehtia myslin tapaan syötävää granolaa, joka valmistetaan maustetuista, uunissa paahdetuista kaurahiutaleista. Granolan valmistamiseen tarvittavat ainekset löytyvät todennäköisesti keittiön kuivakaapista, itse valmistaminen on helppoa ja nopeaa ja lopputulos on maistuva. Itse asiassa ei ole mitään syytä olle tekemättä granolaa.

En tajua, miksen ole kokeillut tätä aiemmin.

Löysin granolan viime viikonloppuna kun klikkailin ympäri Googlea ja Pinterestiä etsiskellen reseptejä kaurasta. Haarukassa-blogi on mukana Lumoudu Kaurasta -kampanjan kaurahaasteessa, jonka tarkoituksena on lisätä kauran käyttöä ruokavaliossa ja keksiä reseptejä kauratuotteista. Saimme kokeiltavaksi erilaisia kauratuotteita ja mietiskelin, mitähän kaurahiutaleista keksisi. Ja sitten ruudulle tuli granola.

 

Täällä sitä on, eläimet hihkuvat! Kuva: Heli Nieminen

Jos ollaan ihan rehellisiä, ensimmäisen granolasatsin kanssa ei mennyt kuin Strömsössä. Sain puhelun ja keskityin siihen hieman liian pitkäksi aikaa. Kun käännyin katsomaan uunia, siellä oli savuavaa, mustunutta kaurapurua.

Ja alusta uudelleen.

Toisella kertaa tiesin, että granolaa kannattaa vahtia paistamisen loppuvaiheessa.

Tein granolaa sekä keliaakikoille soveltuvista puhdas kaura -hiutaleista että tavallisista luomukaurahiutaleista. Puhdas kaura -hiutaleet ovat kookkaita ja vaativat vähän pitemmän paistoajan, pikkuiset luomukaurahiutaleiset taas paistuvat ripeämmin.

Mielestäni isot hiutaleet toimivat reseptissä paremmin, niissä on niin sanotusti enemmän suutuntumaa. Niihin myös ropsahti enemmän kaakaojauhetta, joten niistä tuli suklaisempia.

 

Granola tuntuu vakiinnuttaneen suosionsa aamiaispöydässämme.

– Äiti nää suklaahiutaleet alkaa olla loppu. Saako näitä jostain kaupasta, kysyi ekaluokkalaiseni aamulla. (Olin markkinoinut ne hänelle ”suklaahiutaleina”, en kaurahiutaleina, fiksu minä.)

Vastasin ylpeästi, että ei saa kaupasta, olen tehnyt ne itse.

– No voisiko näitä tehdä pian lisää??

 

Suklainen granola

 

½ dl vettä
2 rkl hunajaa
2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
(ripaus sormisuolaa)
½ tl kanelia
1 rkl kaakaojauhetta
½ dl öljyä
6 dl kaurahiutaleita

Mittaa kattilaan vesi, hunaja ja fariinisokeri. Kiehauta ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Siirrä kylmälle levylle ja lisää joukkoon vaniljasokeri, kaneli, halutessasi ripaus sormisuolaa, kaakaojauhe ja öljy. Sekoita kulhossa kaurahiutaleiden kanssa niin että kaikki hiutaleet peittyvät mausteseokseen. Jos haluat tummempia ja suklaisempia hiutaleita, lisää kaakaojauheen määrää.

Levitä kaurahiutaleet ohueksi kerrokseksi uunipellille, leivinpaperin päälle. Paista n 150 asteessa 10-20 minuttia välillä sekoitellen.

Anna granolan jäätyä leivinpaperin päällä ja murustele sitä sormissasi muutaman kerran jäähtymisen aikana jotta se pysyy irtonaisena.

Pakkaa jäähtynyt granola purkkiin ja nauti esimerkiksi aamiaisella jugurtin tai viilin kanssa, tai sellaisenaan pienenä välipalana.

Tulosta resepti

 

PS Tässä muut kaurahaasteeessa mukana olevat blogit:

.

6 vastausta artikkeliin “Rapea suklainen herkku”

  1. s

    Näyttääpä hyvältä. Hihkuvat eläimet ovat oikeassa!


  2. Amy

    Tässä toinen ohje, johon ei tule sokeria, vaan joka saa makeutensa mehusta:

    Dzinnin granola

    2 dl kaurahiutaleita
    3 dl mantelilastuja
    0,75 dl seesaminsiemeniä
    0,75 dl auringonkukansiemeniä (kuorittuina)
    1 dl kookoshiutaleita
    1-2 tl jauhettua kanelia
    (1/2 – 1 tl jauhettua inkivääriä)
    1 rkl hunajaa
    1 dl omenatäysmehua
    2 rkl ruokaöljyä

    Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nestemäiset aineet keskenään. Sekoita nämä keskenään ja levitä seos leivinpellille leivinpaperille.

    Paista 150 C uunissa välillä sekoitellen, kunnes kullanruskeaa. Ota pelti pois uunista ja sekoittele jäähtymisen ajan, ettei se jähmety kiinteäksi massaksi pellille. Granola rapeutuu jäähtyessään.

    Säilytä tiiviisti suljetussa pussissa jääkaapissa.

    Huom. Jos haluat lisätä seokseen esim. kuivattuja mustikoita (tai muita marjoja), tee se ennen säilytyspussiin sulkemista.


Kommentoi