Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Raikas aamujuoma

Smoothiet ovat hiipineet elämääni vähän varkain.

Pidin niitä pitkään jonkin sortin pelleilynä – miksi sotkea keskenään ruoka-aineita (kuten jugurttia ja appelsiinimehua) jotka voi ihan mainiosti syödä erilläänkin, ja päästä samaan lopputulokseen ilman ylimääräistä tiskiä?

Sitten sain lahjaksi masiinan, jolla on helppo tehdä smoothieita. Huomasin, että perusteluksi voisi riittää vaikka se, että smoothiet ovat raikkaita ja hyviä. Ne ovat myös pelastajia kiireisinä aamuina, kun ei ole oikein aikaa istua syömään mitään.

Olen smoothiehommissa vanhan liiton koulukuntaa: pohjana toimivat yleensä rahka tai jugurtti, ja sekaan laitetaan useimmiten pakastemarjoja ja (vähän tummuneita) banaaneja.

Mutta on niissä jotain uuttakin, esimerkiksi mantelivoita.

Maistuis mullekin, mietti lohikäärme. Kuva: Heli Nieminen

Sen käytön neuvoi ystäväni, kun tilitin sitä, miten smoothie ei pidä nälkää. Vaikka olin kiskaissut aamukahdeksalta mielestäni ihan oikeaoppisen smoothien – siis paljon proteiinia ja vielä marjoja ja hedelmiäkin, sen sijaan että olisin jaksanut leikiten lounaaseen, kärvistelin tietokoneeni äärellä nälkäisenä jo kello kymmeneltä.

Ystäväni, pitkän linjan smoothieasiantuntija, kehotti lisäämään joukkoon mantelivoita (sitä saa Turussa ainakin Ruohonjuuresta ja Kuudes Maku -kaupasta) ja jotakin mistä saa kuituja (hän suositteli pellavarouhetta).

Ja kappas. Nälkä pysyi loitolla huomattavasti kauemmin.

Kun lupauduimme Haarukassa-blogin kanssa mukaan Kaurahaasteeseen (siitä lisää asiaa myöhemmin), saimme samalla kokeiluun lukuisia kauratuotteita. Minulle oli luontevaa aloittaa smoothiesta.

Olen testaillut useampiakin versioita, mutta tässä mielestäni paras.

 

P.S. Kauramaidoissa ja -jugurteissa on omanlaisensa perusmaku, joka voi vaatia vähän totuttelua. Mielestäni kauratuotteet toimivat smoothiessa parhaiten kun ne ovat aivan kylmiä, ja mukana on jokin sopivan kirpsakka elementti, esimerkisi jäiset herukat.

 

Lohikäärmeen aamusmoothie

2 dl kaurapohjaista ”jugurttia”
1 banaani
2 dl pakastettuja punaherukoita, jäisinä
töräys hunajaa
1 tl kauraleseitä
1 tl mantelivoita
1½ dl kauramaitoa

Surauta kaikki ainekset sekaisin tehosekoittimessa, nauti kylmänä. Annoksesta riittää kahdelle vähemmän nälkäiselle tai yhdelle smoothiehirmulle.

Tulosta resepti

 

 

 

Kommentoi