Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Raikas porkkanarisotto tuo auringon lautaselle

Rakastan risottoja. Lemppareihini kuuluvat parsarisotto ja sitruunarisotto, ja muistelen yhä haikeudella ihanaa punaviinirisottoa, jota joskus tein, mutta jonka reseptin olen valitettavasti hukannut. (Reseptissä oli muutama juju, siihen muun muassa lisättiin loppuvaiheessa vaahdotettua kermaa. Jos joku tunnistaa reseptin ja tietää mistä puhun, pliis, lähetä resepti minulle, haluaisin tehdä sitä taas!)

Mutta asiaan. Kööpenhaminasta, ihanasta Gröd-puurobaarista ostetusta Gröd-kirjasta löytyy useampikin inspiroiva risotto, ja viime viikonloppuna testasin niistä porkkanarisoton. Reseptiin  käytetään hauskoja väriporkkanoita, joita löytyy nykyisin ainakin isommista kaupoista.

Olen huomannut, että violetin porkkanan kanssa kannattaa olla vähän varovainen. Se värjää sekä leikkuulaudan että kädet, siksi käsittelen sen aina viimeisenä ja erillään muista. Marinoin sen myös eri kulhossa kuin muut porkkanasiivut, koska en halunnut että kaikesta tulisi lilaa.

Reseptistä vielä sen verran, että oikaisin hiukan porkkanapyreen&kuutioiden kanssa, ja survoin kaikki porkkanat karkeasti, en erotellut osaa soseeksi ja jättänyt osaa kuutioiksi. Toimi hyvin ja nopeutti hommaa!

Porkkanarisotto on maultaan mainio. Raikas, eikä yhtään liian makea, kuten porkkanaruokien kanssa helposti käy. Sen lisäkkeenä voisi tarjota esimerkiksi paahdettua parmankinkkua vähän murusteltuna, jos kaipaa annokseensa lihaa.Itse pidin siitä ihan pelkkänä kasvisruokana.

Porkkanarisotto voisi toimia pääsiäispöydässä joko lisäkkeenä tai alkuruokana.

-Heli

 

Porkkanarisotto

(neljälle)

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
300 g risottoriisiä
2 rkl öljyä
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä (tai vettä tai kanalientä)
125 g karkeasti raastettua parmesaania
suolaa
siideriviinietikkaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla öljy ja voi ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää joukkoon riisi, ja kuullota edelleen, nosta lämpöä. Lisää ensin viini, sitten lämmintä kasvislientä erissä vähän kerrallaan, sekoita samalla.Lisää loppuvaiheessa porkkanakuutiot ja porkkanapyree. Lisää lopuksi juustoraaste ja suola, sekoita joukkoon niin että juusto sulaa. Mausta lopuksi siideriviinietikalla.

Tarjoa risotto heti. Nostele annoksen pinnalle marinoituja porkkanasuikaleita, mausta halutessasi mustapippurilla ja parmesaanilla sekä tuoreilla yrteillä.

 

Porkkanakuutiot ja -pyree

400 g porkkanaa
20 g voita

Pese ja kuori porkkanat, leikkaa kuutioiksi, joiden sivu on pari senttiä. Keitä suolatussa vedessä noin 10 minuuttia, eli kunnes ne ovat pehmenneet, mutta niissä on vielä purutuntumaa jäljellä. Soseuta 3/4 kuutioista voin ja keitinliemen kanssa yhteen. Jätä loput kuutioiksi.

 

Marinoidut porkkanat

1 valkoinen porkkana
1 lila porkkana
1 orassi porkkana
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl siideriviinietikkaa
merisuolaa

Pese ja kuori porkkanat, poista päät ja leikkaa esimerkiksi kuorimaveitsellä pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita keskenään rypsiöljy, siideriviinietikka ja suola. Laita porkkanasuikaleet marinadiin ja anna maustua.

 

Resepti: Lasse Skjonning Addersen – Grod

 

 

2 vastausta artikkeliin “Raikas porkkanarisotto tuo auringon lautaselle”

  1. Jaana Pirkkalainen

    Laitan Punaviinirisottoon loppuvaiheessa sekä löysäksi vaahdotettua kermaa että maustamatonta tuorejuustoa / pehmeää vuohenjuustoa. Näillä onnistuu ja maku on aivan fantastinen.


    • Turun Sanomat

      Kuulostaa muuten aivan loistavalta yhdistelmältä! Onko reseptisi muuten perinteinen risottoresepti, paljonko käytätä punaviiniä?
      yst terkuin Heli


Kommentoi