Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Pääsiäisen yllättävin leivonnainen: muffinssi, joka on leivottu oikean kananmunan sisään!

Unohda töhnämunat, nyt tulevat munamuffinssit! Ne on leivottu oikeiden munankuorien sisään.

Instagramin tarjoamat ruokavideot ovat viihdyttäviä, mutta en ole aiemmin innostunut niiden perusteella kokkailemaan. Nyt eteen tuli kuitenkin niin mahtava klippi, etten pystynyt vastustamaan sitä. Videossa nimittäin tyhjennetään kananmunia ja sitten leivotaan niiden sisään sitruunamuffinsseja. Aivan kreisiä.

Pakko kokeilla!

muna3

Netistä löytyvän The Cupcake project -blogin reseptin ja teko-ohjeen perusteella munaan saa helpoimmin vähän isomman reiän viinipullonavaajalla, ja todellakin, niksi toimi poistavasti.

Munien leveämpään päähän kannattaa tehdä avaajan terällä koputtelemalla noin pikkusormenpään kokoinen reikä. Sitten vain tyhjentelemään munankuoria  – ja voin kertoa, että homma ei ole ihan helppo!

Valkuaiset sai valutettua ulos suhteellisen helposti, mutta välillä keltuainen jäi sitkeästi kuoren sisään hölskymään.
(Ystäväni huomautti myöhemmin, että olisi ehkä ollut helpompaa, jos olisi rikkonut munan rakenteen jo kuoren sisällä esim sukkapuikolla. Ensi kerralla!)

Tyhjät munankuoret pitää huuhdella hyvin ja laittaa suolaveteen likoamaan puoleksi tunniksi. Laitoin kulhoon noin litran vettä ja pari reilua teelusikallista suolaa, sitten muna perään.

Munat muuten pitää upottaa veteen niin, että pitää reikäkohdassa esimerkiksi pikkulusikan vartta. Muuten munat jäävät vain veden pinnalle kellumaan eivätkä täyty vedellä ja painu kulhon pohjalle.

Kuten huomaatte, näpräämistähän tämän reseptin kanssa on!!

Liotetut munat voi laittaa hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan reikä alaspäin, ja sitten alkaa se hauskin osuus, eli täyttäminen.
Käytin paistohommassa apuna silikonista muffinssimuottia. Laitoin jokaisen muffinssikoloon palan foliota, jotta se tuki munan pystyasentoon. (Mallia voi katsoa Cupcake projectin sivuilta.)

Sitten vain jokaiseen munaan muffinssitaikinaa niin että ne ovat täynnä noin 3/4 tilavuudestaan. Helpoiten homma hoituu pursotinpussin avulla, mutta kulmastaan leikattu kahden litran pakastepussikin hoitaa homman – kokemusta on 😉

Videolla ja nettisivustolla olevassa ohjeessa taikina pursuu paistamisen aikana kuorista ulos ja ylimääräiset roiskeet pitää lopuksi siistiä pois, mutta oma taikinani ei kuohunut mihinkään vaan pysyi nätisti kuorien sisäpuolella. Paistamisen jälkeen munia ei tarvinnut siis pahemmin siistiä, vain odottaa niiden jäähtymistä että pääsi syömään!

Sitten munat vain esille vaikkapa tyhjään munakennoon kärki ylöspäin ja tarjolle kahvipöytään… ja tarkkailemaan muiden ilmeitä! Nämä muffinssit eivät jätä kylmäksi! 😀

 

Hauskaa pääsiäistä,

-Heli

muna1Sitruunamuffinssitaikina

(riittää kuuteen munankuoreen)

2 munaa
1 dl sokeria
1½ dl jauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria
suolaa
½ sitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua
75 g voita

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeria ja suola, lisää vaahtoon. Lisää sitruunankuori ja -mehu, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu voi.
Laita taikina pursotinpussiin ja pursota tyhjennettyjen, pestyjen ja valutettujen munankuorten sisään.
Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, tarkkaile välillä munamuffinssien kypsyyttä.
Anna jäähtyä ennen syömistä.

Kommentoi