Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Paahdettu kukkakaali vakuuttaa epäilijänkin

Kukkakaali kuuluu ruokiin, joka jakaa mielipiteet voimakkaasti. Toiset tykkäävät, toiset eivät suostu edes maistamaan.

Noloa myöntää, mutta olen itsekin pitkään suhtautunut kukkikseen melko penseästi, ja tyrkkinyt sitä syrjään lautaseltani. Helppo selitys on se, että en tykännyt siitä ennenkään (aikoinaan koulussa). Koko totuus se ei ole, sillä makumuistojaan on aika ajoin syytä päivittää. Asiat voi voi myös tehdä monella tapaa.

Viime talvena söin ravintola Ludussa annoksen, jossa oli paahdettua kukkakaalia. Se oli todella hyvää. Kävin keittiön luukulla kysymässä, että miten kukkis oli valmistettu.

– Ihan helppoa: öljyä, suolaa ja pippuria päälle ja sitten vain paahdat uunissa, kuului vastaus.

Paahdettua kukkakaalia tuli vastaan pitkin kevättä, muun muassa ravintola Fontin uudelleenavajaisissa ja Vuoden kokki -kisassa. Onnistuneiden maistiaisten jälkeen aloin pitää siitä.

Paahdettua kukkakaalia on helppo valmistaa: raaka-aineita ei tarvita kuin muutama, eikä hommassa käytännössä voi epäonnistua (ellei käräytä ruokaa liian pitkällä paistoajalla). Hieman ikävä bonus on todella vahva kukkakaalin tuoksu, joka jää kotiin leijumaan. Mutta hei – sitten vain tuuletusta.

Parmesaani aateloi kukkakaalin niin, että siitä tulee mainiota pikkunaposteltavaa vaikka tv-iltaan. Vaikka et olisi ikinä tykännyt kukkakaalista, kokeile tätä reseptiä! Saatat yllättyä. Minäkin yllätyin.

-Heli

 

Kuva: TS/Lennart Holmberg
Kuvat: TS/Lennart Holmberg

Paahdettu kukkakaali

1 kukkakaali
öljyä
½-1 tl suolaa
pippuria myllystä
1 dl raastettua parmesan-juustoa

 

Huuhtele kukkakaali, poista lehdet ja kanta, leikkaa tai revi pieniksi suupaloiksi. Laita palat kulhoon, lorauta päälle öljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele varovasti.
Siirrä palat leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele päälle raastettua parmesaania. Paista uunissa 200 asteessa n 20 minuuttia tai kunnes ovat osittain ruskistuneita ja rapeita (älä polta!).

Tarjoile lämpimänä lisäkkeenä tai haaleana naposteltavana.

Tulosta resepti

kukkis 3

kukkis 2Kukkakaalikiilat

 

1 kukkakaali
vettä, suolaa

Leikkaa kukkakaalista kiilan muotoisia paloja (niin että kantapuoli on kapeampi ja kukintopuoli leveämpi). Keitä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Valuta (halutessasi kuivaa pinnat talouspaperilla). Polta pinta tohottajalla. Tarjoa lisäkkeenä.

Tulosta resepti

Kommentoi