Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Melkein maailman paras linssipata eli dahl

Erikoista, miten samallakin reseptillä voi saada joka kerta erilaisen lopputuloksen.

Toki asiaan voi vaikuttaa myös se, ettei lue reseptiä kovin huolella.

Tämä resepti on alunperin keittokirjasta nimeltä Grød (Kirjan tekijä on Lasse Andersen, joka on toinen mainion tanskalaisen Grød-puurobaarin perustajista! Dahl luetaan kirjassa suolaiseksi ”puuroksi”).

Tein ruuan viime keväänä pari-kolme kertaa ja se oli aivan tajuttoman hyvää. Olin valmis julistamaan sen maailman parhaaksi linssipadaksi.

Sitten otin kirjan esiin tänä syksynä ja tein reseptin ihan pilkulleen oikein. Ja mitä tapahtui: ruoka ei ollutkaan erityisen hyvää.

Olin keväällä joka kerta sivuuttanut sen että reseptin yksi ainesosa oli curry madras. Googlailin asiaa, ja haulla löytyi sekä maustetahnaa että maustetta. Koska ko. tahnaa ei kaupasta löytynyt, laitoin curry-jauhetta. Ei hyvä.

Lopputulos oli ihan ookoo, mutta ei kyllä maailman paras. Melkoinen pettymys.

Viikonloppuna tein ruuan taas uudelleen, ja jätin pois currykokeilut. Suunta on taas oikea, jes! Ihan yhtä hyvää kuin viime keväänä en tosin saanut tästä vieläkään.

Mutta: tässä siis melkein maailman paras dahl, joka mainiota syysruokaa.

Ja oikeasti: kannattaa värkätä myös ne lisukkeet. Kun pinnalle ripottelee pikkutomaatteja, manteleita, korianteria ja Skyriä tai maustamatonta jugurttia, nousee ruoka ihan uusiin sfääreihin.

Maun lisäksi tässä ruuassa on monta muutakin plussaa: se on helppotekoista, ruokaisaa, edullista, lihatonta ja sopii mitä mainioimmin evääksi töihin.

 

-Heli

 

PS Kirjoitan reseptin siihen muotoon, jollaisena sen viimeisellä kerralla tein. Alkuperäisversiossa curry madrasta on kaksi teelusikallista.

Linssidahl

rypisöljyä
3-4 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä (tai 1-2 tl valkosipulitahnaa)
3 tl Sambal oelek -chilitahnaa (tai 1 tuore chili)
pätkä tuoretta inkivääriä (tai 2 tl inkivääritahnaa)
2 keskikokoista porkkanaa
250 g punaisia linssejä
6-8 dl vettä
suolaa
4 kuivattua kaffirlimetinlehteä
tölkki tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja
tölkki kookosmaitoa
½ sitruunan mehu

Päälle:
kirsikkatomaatteja paloiteltuina
tuoretta korianteria
(paahdettuja) manteleita kevyesti murskattuna
Skyriä, maustamatonta jugurttia tai vastaavaa

Kuumenna öljy kattilassa, lisää hienonnetut salottisipulit, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä chili ja inkivääri. (Tahnoja käyttämällä homma hoituu nopeammin!) Kuullota 4-5 minuuttia, jotta sipulit pehmenevät, älä polta!
Kuori porkkanat ja pilko pienehköiksi kuutioiksi. Lisää ne kattilaan.
Huuhdo linssit siivilässä ja lisää kattilaan.
Sekoittele ja kuumenna. Lisää vesi, suola ja limenlehdet.
Anna kiehua jonkin aikaa, katso ettei pääse kuivumaan! Lisää sitten tomaattimurska ja kookosmaito ja anna padan hautua niin että linssit kypsyvät ja ruuan koostumus on oikeanlainen.
Mausta sitruunamehulla.

Jaa annoksiin, ripottele päälle tomaattikuutioita, murskattua mantelia ja korianteria. Lusikoi jokaiseen annokseen jugurttia. Tarjoile.

Kommentoi