Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Maailman paras bataattikeitto

Lauantain voi viettää rallatellen, mutta sunnuntaisin viimeistään iltakuudelta alkaa mieleen nousta vääjäämättömästi edessä oleva työviikko.

Joku miettii tekemättömiä töitään, joku vaatteitaan. Minä mietin, mitä söisin.

Toisinaan ratkaisu on selvä: sitä mitä työpaikan ruokalassa tarjotaan. Toisinaan sunnuntaisin on viitseliäämpi vaihde. Silloin saan tsempin kokata erillistä lounasruokaa itselleni alkuviikoksi. Vähän vaivaahan siitä kieltämättä on, mutta hommassa on myös puolensa: saan syödä juuri sitä mitä haluan. En sitä, mitä työpaikkaruokalassa sattuu olemaan. Enkä sitä, mitä muu perhe tahtoo. Vaan. Ihan. Mitä. Tahdon.

Aika usein tahdon syödä soppaa.

Soppa on kätevä lounaseväs. Ensinnäkin se on helppo ja nopea tehdä (okei, onhan siitä kuorimisesta vähän vaivaa, mutta minulla on sellainen messuilta ostettu ihmeveitsi joka on oikeasti aika näppärä). Toiseksi, keiton maku vain paranee kun se seisoo jääkaapissa. Kolmanneksi, sosekeitto on niitä harvoja ruokia joka ei suuremmin kärsi mikrossa lämmittämisestä.

Yksi asia kuitenkin kannattaa muistaa. Kun pakkaa keiton mukaansa, kannattaa sulkea purkin kansi tiiviisti. Varmuuden vuoksi laittaaa purkin ympärille vielä pieni muovipussikin. Muuten saattaa käydä niin, että koko käsilaukku/reppu lainehtii kylmää kasvismössöä. Sanoo nimimerkki ”Kokemusta on”.

Tykkään bataatista, mutta pelkästään siitä tehty keitto on makuuni liian makeaa,. Sekaan siis tarvitaan vähän perunaa. Chili ja inkivääri puolestaan tuovat soppaan mukavasti potkua.

Tästä määrästä syö pari-kolme kertaa, riippuen siitä miten nälkäinen on. Ruokaisuutta saa lisämällä keiton pinnalle esimerkiksi raejuustoa. Minulla on lisäksi paha tapa ripotella keiton päälle sormisuolaa. Se antaa makeahkolle keitolle mainion loppusilauksen.

– –

Ai niin, tämän jutun otsikko. Muut ruokabloggarit ovat kertoneet, että kun nimeää jonkin ruuan maailman parhaaksi, saa hirveästi klikkauksia. Kokeillaan nyt sitten, mihin tämä rehvakas nimi riittää. Mutta on tämä soppa oikeastikin tosi hyvää. En huijaa.

Maailman paras bataattikeitto

 

1 bataatti
1 sipuli
2 porkkanaa
2 perunaa
öljyä
pätkä inkivääriä
puolikas chili
kasvisfondia + vettä
1 prk kookoskermaa
suolaa ja pippuria

 

Pese, kuori ja paloittele bataatti, porkkanat ja perunat, kuori ja lohko sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa hetken aikaa, lisää joukkoon siemenistä putsattu chilinpuolikas ja kuorittu, paloiteltu inkivääri.

Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät, lorauta sekaan noin ruokalusikallinen kasvisfondia.

Kiehauta, ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kookoskerma, suola ja pippuri, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Jäähdytä ja pakkaa eväsrasioihin. Nauti lounastunnilla.

Tulosta resepti

46 vastausta artikkeliin “Maailman paras bataattikeitto”

  1. Tiina

    Ooo, tämä kuulostaa hyvältä! Ja sitä paitsi sormisuola ei ole paha tapa, eihän? Itse ainakin (huijaan itseäni ja) ajattelen sen olevan suorastaan terveellistä. 🙂


    • tsruoka

      Kiitos Tiina 🙂 Kokeile ihmeessä, itse ainakin tykkään tästä kovin ja tuntuu että se sopii hyvin syksyyn. Hehe, meillä sama itsepetos sormisuolan suhteen….
      PS Kurkkaa etusivulta uusi juttu sormisuolasta! Mukavaa syksyä sulle!
      -Heli


  2. Kaija Huhtala

    Aivan on kuin omalla suullani puhuisit keittolounaan puolesta ja bataattisosekeitto lähentää kuin omalla kielelläni maistelisit. On se kumma kun tuiki tuntemattomien suut ovat näin lähekkäin mutta kaukana kuitenkin.
    Onnekseni kokemuksemme ei ole samat. Laukkuni ovat pysyneet puhtaina keitoista.


  3. tsruoka

    🙂 Kiitos hauskasta kommentista ja toivottavasti laukkusi pysyvät puhtaana jatkossakin! Bataattikeitto on parasta! -Heli


  4. Salla

    Hei, minulla on juurikin valmista bataattisosetta ja kookosmaitopurkki kaapissa, tämä keitto valmistuu siis ensi viikon alkuun lounaiksi 🙂 Minkä kokoinen kookoskermapurkki sinulla on tuossa ollut? Jos teen kaksinkertaisen keiton toimiiko/riittäkö 400 ml purkillinen kookosmaitoa?


    • tsruoka

      Moikka! Olen muuten myös tehnyt keittoa siitä valmissoseesta, todella nopeaa ja kätevää! Keitosta tulee vähän luirumpaa, mutta eipä se niin tarkkaa.. Sorry, etten ollut laittanut kookosmaitopurkin kokoa, ihan se peruskoko eli 400 ml. Uskon että se yksi purkki riittää ihan hyvin valmissoseeseen tehtävään keittoon, koska se on tosiaan ohuempaa. Tuplaamalla kookosmaidon taitaisi tulla todella liemimäinen lopputulos. Mukavia kokkaushetkiä!! 🙂 -Heli


      • Stina

        Kookosmaito vai – kerma? Reseptissä mainitaan kookoskermaa ja kommentissa kookosmaitoa???


        • tsruoka

          No niinpä puhutaankin, sorry! Olen näemmä vastannut kommenttiin kiireellä. Silloin kun reseptin kirjasin niin käytössä oli kookoskermaa, mutat olen tehnyt keittoa todella monta kertaa, sekä kookosmaidosta että -kermasta. Kumpi vain käy, tai tavallinen kermakin. Pieniä eroja toki tulee makuun ja koostumukseen, mutta hyvää on, niin tai näin. 🙂 -Heli


  5. Stina

    Kiitän neuvostasi! Olen just hellan ääressä ja kaapissa on sekä että mutta valitsen kuitenkin kermavaihtoehdon! Katotaan oliko se hyvä veto! Ilmoitellaan!:-)


  6. Stina

    Kiitos Heli! Erittäin maukasta ja tuhtia keittoa raejuuston kera. Miesväki tykkäsikin. Seuraava kerta kookosmaidon kanssa, vaihteeksi!/Stina


  7. Päivikki Tuominen

    Jess, havahduin bataattikeittoon, kiitos kommenteista!
    Yllätän työtoverit keitolla ja hyvällä viinillä, nam nam…


  8. Arja

    Kiitos reseptistä. Tosi hyvää tuli! 🙂 Tosin fondia en käyttänyt vaan maustoin valkopippurilla, cayannepippurilla, kurkumalla, curryllä ja juustokuminalla.


    • tsruoka

      Kiva kuulla että tykkäsit! Nuo mausteet sopivat soppaan varmasti erinomaisesti. Ja keitto vaan paranee lämmitettäessä 🙂 Hyvää viikonloppua! -Heli


  9. Sanna Laine (@Sanna_75)

    Kylläpä oli hyvää. Jostain syystä kuvittelin, että piti tulla valkosipuliakin. Toimi myös sen kanssa, nam 🙂


  10. Anu

    Tämä kuulostaa ihanalta! Teemme koekokkauksen tyttäreni kanssa ensi viikolla ja jos tää tosiaan on niin hyvää, otamme sen pääruokalajiksi syksyn YO-juhliin) .. täytyy vaan ehkä kymmenkertaistaa ainesten määrä, hui! 🙂 (n.25 vierasta)


    • tsruoka

      Anu, tämä tosiaan kuulostaa ihan superhyvältä. Itsekin aion testata tätä ensi viikolla kavereiden kanssa. Kerro sitten, päätyykö keitto juhlapöytään 🙂 -vivi


    • Simo

      Tein kolminkertaisen annoksen niin että pistin kokonaisen punaisen chilin (ilman siemeniä) ja siitä tuli silti omaan makuun juuri sopivan tulinen mutta vaimo ei saanut sitä syödyksi ollenkaan. Lisäksi se oli niin tulinen ettei bataatin maku oikein erottunut sen tulisuuden alta, eli sen kanssa saa olla varovainen.

      Olen itse pysynyt noissa tavallisissa pitkulaisissa punaisissa chileissä, ja niissäkin tulisuus tuntuu vaihtelevan aika paljon.


  11. Annica Lönnqvist

    MMMMM, ai että on hyvää ja sopii ihanasti vaikka vaan syysmyrskyn ja pimeyden sekaan.
    Annica


  12. Kari Karhu

    Bataatista saa monenlaista soppaa.

    Alunperin se on kiinalainen liemimäinen makea eikä vähemmän makea sosekeitto — ainakin mikäli on uskominen englanninkieliseen Wikipediaan, jossa nimi sweet potato soup viittaa kantonin keittiöön kuuluvaan tong suihin.


  13. Merja

    Hyvää oli. Kookoksen korvasin Koskenlaskijalla, hyvin toimii


  14. noora

    Kiitos reseptistä, tämä oli mielettömän hyvää! 😊


  15. Liisa

    Googlen hakutuloksista ”maailman paras” houkutteli luonnollisesti eniten. 😉 Kookosta en ole omissa kokkailuissani ennen käyttänytkään, mutta tämä kerta ei varmasti jäänyt ainoaksi. Hyvää tuli, nam! Maistui myös miehelle, joten kaikkea en saanutkaan laittaa omaan eväskulhooni…


    • Turun Sanomat

      Kiitos hauskasta viestistä! 🙂 Olen ymmärtänyt että tällainen reteä nimäminen auttaa 😉
      Kiva kuulla että maistui sinulle ja miehellesi! Oikein mukavaa viikkoa sinulle, terkuin Heli


  16. Irina Mäkelä

    Hei! Juhliin ajattelin tehdä tota keittoa. Voikohan keiton tehdä jo edellisenä päivänä ja lämmitellä sit kattilassa uudestaan ennen vieraiden tuloa? Lisäänkö kookoskerma silloin valmistushetkessä vai lämmityksen yhteydessä? Kiitot jo etukäteen vastauksesta! 🙂


    • Turun Sanomat

      Moi, anteeksi viive vastauksessa, olen ollu kipeänä. Keiton maku vain paranee kun se tekeytyy jääkaapissa, eli voit huoletta valmistaa sen edellisenä päivänä. Kookoskerman kanssa makuasia varmaan, itse olen aina pläjäyttänyt sen sinne joukkoon jo tekovaiheessa ja hyvää on tullut 🙂 Mukavia juhlia, terkuin Heli


  17. Sari Tammilehto

    Kiitos!! Kaipasin keittoa jossa on pikkuisen potkua, tässä oli juuri sopivasti! Nam!


  18. Samuli Mahkonen (@SamULiquid)

    Tuosta mikrossa lämmittämisestä tuli mieleen, että bataattikeitto on kyllä jotain mikroaaltoja hylkivää keittoa. Todella patentti kamaa. Ennemmin kalusteet mikron ympärillä alkaa kupruilemaan ja lämmittäjällä tukka putoamaan, kun mikroaaltouuni yrittää keittoa nukettaa. Keitto se vaan on kylmää. Se on liedellä pakko tykittää lämpimäks.


    • Turun Sanomat

      Hihi, anteeksi mutta naurattaa ihan hirveästi… Mitähän jääbataatteja sulle on kaupassa sattunut? Mulla käyttäytyneet aina ihan nätisti. Kiitos kuitenkin kun jaoit tämän kokemuksen 😀 😀 😀 -Heli


  19. Heli Lipponen

    Moi, hyvin löytyi tämä ohje. Olen kaksi kertaa maistanut tätä keittoa. Todella hyvää. Teen tätä nyt toisen kerran huomenna. Suolan määrää haluan lisätä, vaikka syön vähä suolaista ruokaa. Tämä on parempaa seuraavana päivänä. Kiitos sinulle. Terveisin kaimasi mumma


    • Turun Sanomat

      Kiitos kivasta viestistä mumma! Hauska kuulla että keitto maistuu. Laitan itse pinnalle usein sormisuolaa, siksi suolan määrä itse reseptissä on pienempi, mutta laita maun mukaan 😀 Ja totta, seuraavana päivänä maku on vielä parempi. Keittojen kanssa taitaa olla melkein aina niin. Oikein hyvää kesää sinulle! -Heli


  20. Maikkivee

    Hei ja kiitos tästä mainiosta ohjeesta. Nyt jo puolenkymmentä kertaa olen tätä tehnyt ja aina vaan on yhtä hyvää. Itse en käytä fondia vaan lurautan joukkoon soija-ja kalakastiketta. Huikean hyvää on 😍


    • Turun Sanomat

      Hei ja kiitos kivasta viestistäsi, aina niin kiva kuulla että keitto maistuu 🙂 Muuten kiva idea tuo soija/kalakastike, tuo varmasti syvyyttä makuun, täytyy itsekin kokeilla sitä! Kivaa viikkoa! <3 – terkuin Heli


  21. Mikko

    Tää kyllä toimii. Vannoutuneena lihansyöjänä tää todella pääs yllättää mut. Oon useemman kerran tehny tätä ja palaan aina ettimään tätä samaa reseptiä, muy bueno!


    • Turun Sanomat

      Oi vitsit, ihana palaute! Kiitos 😀 Tällä sun viestillä kelpaa aloittaa uusi työviikko! Kiva että maistuu ja resepti hyväksi havaittu. Mukavaa uutta viikkoa sulle! -Heli


  22. Jarkko

    Oon Mikon kanssa samoilla linjoilla, tätä tulee etittyä aina uudelleen ja uudelleen. Mä lisään ruokaisuutta paketillisella pekonia Pilkon pekonit pieniksi ja paistelen ne kypsiksi pannulla samalla kun kasvikset kiehuu kattilassa. Lisään pekonit mukaan keittoon soseutuksen jälkeen.


  23. Sosekokkivaan

    Ohjeessa puhutaan kookoskermassa, mutta jossain kommenteissa puhut 400ml kookosmaidosta. Sitten sanotaan että kumpikin käy. Koostumukseen ja makuun tulee kyllä varmaan vähän eroa, koska prk kookosMAITOA on sen 400ml, mutta prk kookosKERMAA on 150-200ml…. No katsellaan, keitos porisee liedellä ja ohjeen mukaan on kookoskerma varattu joukkoon hulautettavaksi, kohtahan sen tietää onko määrä liian vähäinen


    • Turun Sanomat

      Juu, rakenne on toki vähän erilainen riippuen mitä käyttää, mutta faktahan on että reseptit on reseptejä ja useimmiten ruokaa tehdään sen mukaan mitä kaapissa on 🙂 Eli joskus on ollut vain kookosmaitoa, joskus vain tavallista kermaa. Mielestäni paras lopputulos tulee just tuolla reseptillä, mutta välillä on sovellettu!
      Toivottavasti maistui 🙂
      -Heli


Kommentoi