Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Lohta ja perunasalaattia Jessen tapaan

Maistiaiset tekivät kauppansa ruokaostosten lomassa. Kuvat: TS/Juha Paju

Kun seuraa keittiömestareiden työskentelyä, oppii aina uusia niksejä, isoja ja pieniä. Keittiömestari Jesse Söderlund valmisti tänään Skanssissa pidetyssä TS Ruoka -tapahtumassa lohipastramia ja parsa-perunasalaattia ja vastaili asiakkaiden kysymyksiin.

Lohipastramin valmistelu kannattaa aloittaa jo edellisenä iltana, jolloin kala laitetaan viisiprosenttiseen suolaliemeen. Seuraavana päivänä kala kuivatellaan, paahdetaan sen pinta nopeasti esimerkiksi pannulla tai grillissä, ja kieritellään palat pippuriseoksessa. Jesse vinkkaa, että pippurin joukkoon kannattaa laittaa ripaus sokeria, se taittaa pippurin kipakkaa makua.

 

Kaupassa kannattaa valita napakka parsanippu, neuvoo Jesse.

Salaattia varten parsat kuoritaan, leikataan paloiksi ja keitetään suola-sokerivedessä. Niille riittää vain nopea ryöppäys, jotta ne jäävät maukkaiksi ja rapeiksi. Ylikypsien, lötköiksi keitettyjen vihannesten aika on (toivottavasti lopullisesti) ohi.

Jesse neuvoo, että salaattiin tarvittavat perunat kannattaa keittää jo edellisenä päivänä, jotta ne saa leikattua siistiksi kuutioksi. Tähän salaattiin tulee muiden mausteiden ohella sokeria, sillä se pyöristää maut.

Koska lohi on rasvainen kala, Jesse vinkkaa, että salaattiin kannattaa puristaa sitruunaa, sen happo taittaa lohen rasvaisuutta. Perunasalaatin voi tarjota joko lämpimänä tai kylmänä.

 

 

Lohipastrami

400 g  lohta
5 dl vettä
25 g suolaa

Kiehauta vesi ja suola, jäähdytä. Fileoi lohesta nahka ja ruodot pois, leikkaa lohi pitkittäin kolmeen osaan. Laita lohi suolaliemeen ja anna maustua yön yli. Siivilöi lohesta suolaliemi pois ja kuivata lohifileet paperilla. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla, 20 sekuntia per puoli. Kieritä lohi pippurisekoituksessa ja leikkaa annospaloiksi.

 

Peruna-parsasalaatti

 

8 kpl  varhaisperunaa
 4 kpl vihreää parsaa
4 kpl  valkoista parsaa
1 kpl  punasipuli
4 oksaa ruohosipulia
voita
suolaa, pippuria
½ sitruunan mehu
½ tl sokeria

Keitä varhaisperunat kypsäksi ja anna niiden jäähtyä. Kiehauta parsoja suolavedessä noin minuutin ajan, nosta heti jääveteen. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Leikkaa parsat ja perunat noin sentin paloiksi. Kuullota kasviksia voissa viitisen minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää ruohosipuli sekä sokeri.
Tarjoile lohipastrami yhdessä peruna-parsasalaatin kanssa.

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Lohta ja perunasalaattia Jessen tapaan”

  1. TS Ruoka Skanssissa perjantaina – tule moikkaamaan! | TS Ruoka

    […] Linkki Jessen parsasalaatin ja lohipastramin resepteihin on tässä! […]


Kommentoi