Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Laiskan tytön luumupiiras

Pihapuun luumuille piti keksiä käyttöä viikko sitten sunnuntaina. Maailman suurin keittokirja, Google, tarjosi yllättävän vähän luumupiiraiden reseptejä, mutta Yhteistyvän sivuilta löytämäni ohje vaikutti lupaavalta.

 

 

 

En tietenkään malttanut tehdä sitä täysin ohjeiden mukaan, joten tässä ohjeet sen mukaan miten itse toimin.

Esimerkiksi alkuperäisessä ohjeessa taikina piti kääriä kelmuun ja nostaa viileään puoleksi tunniksi. En käärinyt enkä nostanut. Ei ollut aikaa sellaiseen odotteluun.

Alkuperäisohjeessa sekä pohja- että kansitakina kaulittiin, mutta jokainen gluteenitonta leivontaa kokeillut tietää kyllä, miten hyvin gluteenittomat taikinat kauliintuvat. Ihan samaan lopputulokseen pääsin painelemalla taikinan suoraan vuokaan ja litistelemällä kansitaikinan käsissäni. Säästyi taas myös aikaa ja hermot.

Hyvää tuli, tosin aika kirpsakkaa. Sokeria olisi voinut olla täytteessä ehkä enemmänkin, toisaalta kirpeä täyte toimi makean pohjan ja pehmoisen vaniljakastikkeen kanssa mainiosti.

Valmiin piiraan olisi voinut koristella tomusokerilla. Minä en jaksanut. Hyvin kelpasi noinkin.

 

 

 

Luumupiirakka

(vuuallinen)

 

Taikina:
150 g maidotonta margariinia (Sininen Keiju)
½ dl sokeria
4 dl gluteenittomia jauhoja (Semper Fin Mix)

4 rkl kylmää vettä

Täyte:
iso kourallinen luumuja

3 rkl margariinia

2 rkl perunajauhoja

0,75 dl fariinisokeria

Leikkele margariini veitsellä pienemmiksi paloiksi. Sekoita monitoimikoneen kulhossa sekoitusterällä sokeri ja jauhot, lisäile margariinia pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos muuttuu ryynimäiseksi, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi.

Huuhtaise luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa kahteen tai neljään osaan. Sekoita luumujen joukkoon perunajauhot ja sokeri.

Taputtele reilu puolet taikinasta voidellun uunivuuan pohjalle. Pistele pohja haarukalla. Levitä taikinalle luumuseos ja margariininokareet. Litistele lopputaikinaa noin kämmenen kokoisiksi levyiksi ja laittele ne piiraan päälle kanneksi. Lopputulos saa olla rouhea, koko piiraan ei tarvitse peittyä täydellisesti.

Halutessasi voitele piirakka vatkatulla keltuaisella.

Paista 175 asteessa 40–45 minuuttia.

Valmiin piiraan voi koristella tomusokerilla.

Tarjoile haaleana, vaniljakastikkeen tai vastaavan kera.

Tulosta resepti

Kommentoi