Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Kokeile tätä: hauska jauhelihamuki maistuu myös lapsille!

Kokonainen kirja täynnä pelkästään jauheliharuokia! Jauhelihakirja-niminen opus tarjoilee huikean määrän reseptejä tästä suomalaisten suosimasta raaka-aineesta.

Kirja ilmestyi jo viime vuoden lopulla, mutta ehdin tarttua siihen kunnolla vasta nyt alkuvuodesta.

Jauheliha taipuu kirjassa hyvin hienostuneisiinkin resepteihin, mutta omaksi suosikikseni nousi konstailematon jauhelihamuki. Se on Atria 100 nuorta kokkia -koulutuksen käyneen Dani Hännisen käsialaa. Saatetekstissä Hänninen kertoo, että hän kokkaa jauhelihamukia usein kotona arkiruokana, ja vaikutteet siihen on haettu lahtelaisesta lihamukista.

Hauska idea, ja hyvältä maistui! Mietiskelin, että jauhelihamassan voisi tehdä etukäteen valmiiksi vaikka jo aamusta ja paistaa sen mukeissa nopeaksi lounaaksi vaikka ulkoilun jälkeen. Hauska jauhelihamuki maistuu varmasti lapsillekin – ainakin mausteita vähentämällä.

Jauhelihamassaa raikastetaan sitruunankuorella ja mehulla, potkua ruoka saa srirachasta. Itse en tosin uskaltanut käytätä reseptissä mainittua kokonaisen sitruunan mehua, koska pelkäsin että taikinasta tulee liian löysää. Hyvin puolikaskin tuntui riittävän.

Reseptissä käytetään 12-prosenttista luomujauhelihaa, ja suositusta on ehkä hyvä seurata. Itselläni oli 17-prosenttista rotukarjan jauhelihaa, ja siitä tuli mukeihin melkoisesti rasvaa – vaikka ei se makuun kyllä mitenkään negatiivisesti vaikuttanut!

Täytteeseen käytin uutta kevätsipuli-tuorejuustoa ja yrttejä (mutta koska juusto oli jo maustettua, käytin yrttejä pienemmän määrän kuin ohjeessa).Juustotäyte oli herkullinen lisä lihamukiin ja se kannattaa ehdottomasti tehdä! Tosin täytettä oli aika reilusti, ehkä vähän pienempikin nokare olisi riittänyt.

Atrian tuottaman Jauhelihakirjan sisällöstä vastaa turkulainen Foody Allen. Se on elintarvikealan sisällöntuotantoon ja palvelumuotoiluun keskittyvä yritys, jota luotsaa keittiömestari Aki Wahlman. Kirjan reseptien takana on niin julkisuudesta tuttuja kokkeja kuin Atrian 1000 nuorta kokkia -kurssilaisiakin.

Hauska yksityiskohta muuten: annokset on kuvattu lähes kokonaan Turussa!

-Heli

Jauhelihamuki

400 g naudan luomujauhelihaa
2 munaa (ei pakollinen, lisää rakennetta)
1 dl tomaattimurskaa
1 rkl sriracha-kastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
1 sitruunan mehu + raastettuna
suolaa
mustapippuria

 

Juustosydän:

100 g uunissa sulavaa juustoa (vuohenjuusto, tuorejuusto tms)
½ pnt korianteria
½ pnt ruohosilpulia

voita tai öljyvä vuuan voiteluun

 

Valmista jauhelihamassa. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa tasaiseksi massaksi. Anna maustua vähintään tunti kylmässä.

Valmista juustosydän. Pilko korianteri ja ruohosipuli pieneksi ja sekoita juuston sekaan. Halutessasi voit myös maustaa juustomassaa.

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Valitse uuninkestävät mukit ja voitele ne.. Jaa jauhelimassaa noin puoliväleihin mukeja. Lisää juustomassa, täytä muki jauhalihamassalla.

Kypsennä uunissa n 15 minuuttia. Nosta sitten uunin lämpötilaa 185 asteeseen ja kypsennä vielä 10 minuuttia tai kunnes jauheliha on kypsää.

Anna mukien levätä hetki huoneenlämmössä jotta jauheliha saa vetäytyä ja muki ei polta syöjää. Nauti esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.

 

Resepti: Jauhelihakirja – 100 jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan. Atria Suomi 2017.

Kommentoi