Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Kirjan täydeltä herkullisia kanareseptejä – kokeilussa kananpojan jauhelihasta syntyvä thai laab

Tutkimusten mukaan keittokirjoista tehdään keskimäärin 0-2 reseptiä. Aika näyttää, miten tämän kirjan kanssa lopulta käy, mutta nyt ainakin tuntuu siltä, että Kana – kaikki kananpojasta -kirja tekisi mieli kokata suunnilleen alusta loppuun.

Kirjassa on tuttuja makuja maailmalta, reseptejä riittää aina kanacaesarista Provencen kanaan, kanapaellaan, jerk chickeniin, tikka masalaan, marsalakanaan ja niin edelleen.

Reseptit on tehty niin, että ne ovat selkeitä ja helppoja ja raaka-aineet löytyvät suuremmista kaupoista todennäköisesti vaivatta. Se innostaa kokkaamaan – tulee tunne, että eihän tuokaan klassikko nyt niin vaikea ole, miksen kokeilisi sitä. Juuri tällaista innostavuutta keittokirjoilta kaipaa.

Plussaa myös siitä, että kanaa käytetään todella monipuolisesti: resepteistä löytyy niin kokonaista kanaa, rintaa, reisipaloja, siipiä, jauhelihaa kuin jopa hunajamarinoituja suikaleitakin – en tiedä ovatko ne koskaan ennen päässeet mukaan näin tasokkaaseen keittokirjaan!

Reseptien takana on joukko ruokamaailmasta tuttuja nimiä: Mikko Takala, Sami Rekola, Mika Remes. Kirjan herkullisista kuvista vastaa Tommi Anttonen.

Valitsin kirjasta kokeiltavaksi Thai laabin. Kananpojan jauhelihaan on mielestäni usein vaikea saada makua, ja pahimmillaan se on vain kuivaa purua, mutta tässä reseptissä siitä tuli maukasta.

Arvelen, että tästä reseptistä tulee jatkossa yksi vakioruuistani. Reseptissä on juuri niitä asioita joista tykkään: se on helppotekoinen, nopsa, ei liian raskas, siinä on runsaasti makua + siinä on reilusti kasviksia ja yrttejä.

Palmusokerin korvasin intiaanisokerilla koska sitä sattui kaapissa olemaan, enkä kikkaillut sipulien ja yrttien erilaisille leikkuutavoilla vaan vedin mutkat suoriksi. Joka tapauksessa, lopputulos oli kevyt ja maukas. Kannattaa kokeilla!
-Heli

Thai Laab

400 g kananpojan jauhelihaa
2 rkl kasviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 rkl chilitahnaa (esim sambal oelek)

kahden limen mehu + kuoret raastettuna
2 rkl kalakastiketta
2 rkl palmusokeria
1 punasipuli puoliksi hienonnettuna ja puoliksi siivutettuna
kourallinen mintunlehtiä, puolet hienonnettuna ja puolet kokonaisina
1 lehtisalaatin kerä
1 kurkku ohueksi viipaloituna
puolikas kourallinen tuoretta korianteria

Lämmitä puolet öljystä pannulla keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja puolet chilitahnasta. Paista noin minuutin ajan. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada jauheliha lautaselle ja anna jäähtyä.

Tee kastike sekoittamalla pienessä kulhossa yhteen limen mehu ja kuoriraaste, kalakastike, palmusokeri ja jäljelle jäänyt chilitahna ja kasviöljy. Kaada puolet kastikkeesta jauhelihan joukkoon. Sekoita joukkoon hienonnettu sipuli ja minttu.

Laita salaatinlehdet, kurkkusiivut ja viipaloidut sipulit kulhoon, kaada päälle jäljelle jäänyt kastike. Sekoita hyvin.

Aseta salaatinlehdet ja  kurkut lautaselle, lisää jauheliha, koristele limelohkoilla ja korianterin ja mintun lehdillä.

Resepti kirjasta Kana – kaikki kananpojasta – yakitorista tikka masalaan. Mikko Takala – Sami Rekola – Mika Remes, valokuvat Tommi Anttonen. Readme.fi.

 

 

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo