Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Ihana valkosuklainen panna cotta pääsiäispöytään

Pahoittelut pitkäksi venähtäneestä blogihiljaisuudesta.

Asiaa on ollut, mutta aika jotenkin kortilla. Mutta nyt tehdään ryhtiliike, aasinsillaksi käy ruokajuhla nimeltä pääsiäinen.

– – –

Moni ostaa viikonlopuksi tuoreita kukkia, minä hommaan usein muutaman tuoreen yrtin ja pussillisen sitruunoita.

Minusta on ihana ajatella olevani ihminen, jolla on aina keittiössään elinvoimaa uhkuvia tuoreyrttejä ja kulhollinen kiiltäviä sitruunoita. Mielikuvissani olen Jamie Oliver ja kokkaan hirveällä draivilla, alati hyväntuulisena ja innovatiivisena upeita, vartissa valmistuvia aterioita.

Todellisuudessa ei aina käy ihan niin, vaan unohdan kastella yrttejä ja sitruunat jäävät kulhoon nahistumaan. Viime viikonloppuna kulhossa oli jo sen verran surullisennäköisiä yksilöitä, että asialle piti tehdä jotain. Innostuin keittämään ison purkillisen lemon curdia ja muistin samalla reseptin, jonka jaoin ruokasivulla pari vuotta sitten pääsiäisenä.

Arvelin, että siitä voisi olla iloa monelle. Se on nimittäin kätevä: valmistuu helposti isollekin joukolle ja sen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Lasisiin koristemuniin tehtyinä jälkkärit näyttivät varsin vitsikkäiltä. Kuva: TS/Jori Liimatainen

Panna cotta on mielestäni usein liian makeaa, liivatteen makuista maitohyytelöä. Vaan ei tällä kertaa! Tämä panna cotta on raikas, eikä siihen tule liivatetta lainkaan. Hyydyttäjänä toimii nimittäin valkosuklaa.

Reseptin olen saanut ystävältäni Minnalta, joka on loistava kokki. Kiitos vielä näin julkisesti, sillä tämä on ehdottomasti yksi luottojälkiruokani! Oma lisäni reseptiin on limen kuori ja mehu, alkuperäisversiossa niitä ei ollut.

Panna cotan pinnalle voi lisäillä haluamiaan hedelmiä tai marjoja, mutta itse pidän kirpeästä curdista. Sen voi tehdä joko sitruunasta tai limeistä, toimii kummin vain.

 

terkuin Heli

PS Jos innostut curdia keittelemään, kokeile maustaa sillä ns. partaäijäjugurttia tai muuta maustamatonta jugurttia. Loistava aamupala ja sopii vaikka osaksi brunssia.

Valkosuklaa-limepannacotta

 

1 dl kermaa
200 g valkosuklaata
2 tl vaniljasokeria
1 limen kuori
1 limen mehu
2 dl turkkilaista jogurttia

Kuumenna kerma kattilassa, pilko joukkoon suklaa ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä. Lisää vaniljasokeri. Nosta kylmälle levylle ja anna seoksen jäähtyä. Pese lime, raasta sen kuori ja purista siitä mehu. Lisää ne kattilaan. Lisää joukkoon myös jogurtti ja lusikoi seos maljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa ennen kuin lisäät pinnalle curdin.

Lime curd

1 limen kuori
2 limen mehu
1 keltuainen
1 muna
1 tl perunajauhoja
¾ dl sokeria
2 tl öljyä

Pese lime, raasta sen kuori. Purista mehu kahdesta limestä, mehua tarvitaan yhteensä noin puoli desiä. Sekoita joukkoon keltuainen, kokonainen muna, perunajauhot ja sokeria. Kuumenna seosta hellalla koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes se sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita joukkoon öljy ja lusikoi curd-tahna hyytyneiden pannacotta-jälkiruokien pinnalle. Ennen tarjoilua voit koristella annokset raastetulla valkosuklaalla.
Huom! Jos curdiin tulee kuumennettaessa valkoisia pilkkuja eli munanvalkuaiskokkareita, siivilöi tahna ennen käyttöä.
Huom! Resepteissä, joissa käytetään sitruksien kuoriraastetta, kannattaa käyttää luomuhedelmiä jos vain mahdollista. Sitrukset kannattaa pestä hyvin ennen raastamista. Kuoresta raastetaan vain värikäs osa, ei alla olevaa kitkerää valkoista osaa. Jos curd-tahnaa jää yli, sitä voi syödä vaikka jogurtin tai keksien kanssa.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Ihana valkosuklainen panna cotta pääsiäispöytään”

  1. Minna

    Hei, pystyykö tämän pannacotan kumoamaan lautaselle tarjoiltavaksi hyytymisen jälkeen, vai olisiko silloin hyvä laittaa sekaan liivatetta?


    • Turun Sanomat

      Moikka, on sellaista lusikoitavaa, ei taida kumoutua… Varmaan tarvitsis olla liivatetta ja aika paljon tiukempi rakenne etta onnistuisi 🙂 -Heli


Kommentoi