Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Ålvados on nykyisin Åpelbrand

Kävin viikonloppuna Ahvenanmaalla ja kuulin kummia: ”Ahvenanmaan calvados” eli Ålvados ei ole enää entisensä – sen nimeä on pitänyt vaihtaa.

Sama juoma, uusi nimi. Kuva: Tuukka Ervasti.
Sama juoma, uusi nimi. Kuva: Tuukka Ervasti.

Huippukokki Michael Björklundin ja hänen Jenny-vaimonsa luotsaaman Smakbyn suojissa nykyisin toimivan Tjudön viinitilan tunnetuin tuote joutui ranskalaisten calvadoksentuottajien hampaisiin. Ålvados-nimi kun muistuttaa näiden mielestä liikaa calvadosta.

– Saimme Valviralta kirjeen, että meidän on muutettava juoman nimi, kertoo Jenny Björklund.
– Emme me iloisia asiasta olleet, mutta ei tälle mitään voi.

Niinpä Ålvadoksesta on tullut tämän vuoden alussa Åpelbrand – mutta siitä viis, kansan suussa se tuntuu edelleen olevan tutusti Ålvados.

Björklund esitteli Smakbyn kellarikerrokseen tehtyä tasting-huonetta ja tammitynnyreitä, joissa juomaa kypsytetään. Hän kertoi samalla, että omenaviinaan käytetään vain ahvenanmaalaisia omenoita.
– Jokainen erä maistuu erilaiselta, koska jokainen kesä on erilainen ja sen myötä omenasatojen maku ja makeus vaihtelee, kertoo Björklund.

Tämä vuosi on ollut erityisen vaikea, sillä omenapuiden kukkiessa tuli rankkoja raekuuroja, ja kolmannes sadosta tuhoutui. Björklund uskoo kuitenkin, että tänäkin vuonna saadaan valmistukseen tarvittavat omenat kokoon.

Nimisuoja-asiat tuntuvat olevan herkkiä, mutta en ole ihan varma kannattiko kenekään alkuperäisnimestä niin hirveästi hermostua. Björklundin mukaan Ålvados/Åpelbrandia tuotetaan vuodessa noin 2 000 pulloa. Eipä se pahemmin taida calvadoksen myyntiä heiluttaa. Suurin osa Åpelbrandista myydään Maarianhaminan lentokentällä ja Ahvenanmaan kautta liikennöivillä ruotsinlaivoilla.

Yksi vastaus artikkeliin “Ålvados on nykyisin Åpelbrand”

  1. Timo Kivi-Koskinen

    Miten Valvira perusteli vaatimuksensa? Tapaus on ainutlaatuinen suomalaisessa tavaramerkkikäytönnössä. Tunnen periaatteessa Appelation d´origin säännöksen, mutta kuinka Valvira voi sen perusteella esittää ja saada täytäntöön tällaisen kiellon?


Kommentoi