Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Villivihanneksista voimaa

Luonnossa kasvavat, kaikkien ulottuvilla olevat villivihannekset ovat helppoa, hyvää ja terveellistä ruokaa. Kevät ja alkukesä ovat villivihannesten parasta keruu aikaa, sillä kasvukauden edetessä kasvit muuttuvat kitkerämmän makuisiksi.

Kasveja luonnosta kerätessä on syytä olla tarkkana, sillä kaikki kasvit eivät ole syötäväksi kelpaavia. Valitsin tähän blogiin yleisen ja helposti tunnistettavan nokkosen, joka sisältää runsaasti ravintoaineita. Tähän aikaa kesästä kannattaa jättää suosiolla rauhaan isot puumaiset nokkoset ja keskittyä uusiin ja nuoriin nokkoskasveihin. Nokkonen kasvaa läpi kesän.

Hämeenlinnalaisen villiyrttikouluttajan Venla Törmän mukaan nokkonen on yksi merkittävimmistä ja ravintorikkaimmista luonnonyrteistämme. Nokkonen sisältää runsaasti rautaa ja muita kivennäisaineita ja vitamiineja. Sitä pidetäänkin yleiskuntoa ja vastustuskykyä vahvistavana kasvina. Törmä ei suosittele nokkosten keräämistä runsastyppisiltä paikoilta, kuten navettojen takaa tai kompostin läheisyydestä. Nokkonen kerää helposti nitraatteja.

Itse käytin ruokiini lähinnä nuoria nokkosia ja vanhemmista nokkosista kelpuutin ainostaan kasvin lehtiosat. Nokkosen lehdet tuntuvat polttavilta iholle joutuessaan, joten kevyet puutarhakäsineet on hyvä ottaa mukaan nokkosten keruumatkalle. Polttavuus johtuu lehdissä olevista polttiaiskarvoista. Polttavuus kuitenkin häviää kuumennettaessa ja kuivattaessa.

Valmistin tätä blogia varten nokkosista kokonaisen ruokaisan aterian. Villivihannesmenuuni koostuu kermaisesta nokkoskeitosta, jonka seurana tarjotaan lisäksi uunilämpimiä nokkossämpylöitä ja nokkoslevitettä. Ateria on yllättävän täyttävää – ja niin terveellistä!

Nokkosten keruun, ryöppäyksen ja kuivaamisen voi huoletta tehdä edellisenä päivänä, jotta aikaa jäisi varsinaisena ruoan valmistuspäivänä muuhunkin kuin keittiössä häärimiseen. Nokkosten kuivaaminen tapahtuu unohtamalla nokkosen lehdet leivipaperin tai liinan päälle levitettynä muutamaksi päiväksi tai ainakin yön yli. Kiireinen kokkaaja kuivaa nokkoset uunissa miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Ryöppääminen tarkoittaa nopeaa kiehauttamista, jonka jälkeen nokkoset huuhdellaan vielä kylmässä vedessä.

Hyvä ruoka ansaitsee aina myös huolellisen ja näyttävän esillepanon. Kaunis kattaus on puoli ruokaa pätee myös tässä – sekä ulkona että sisällä. Tarjoa nokkoskeiton kanssa ruokajuomana kivennäisvettä. Viineiksi sopivat kuiva riesling ja italialainen Soave valkoviini.

Vinkki: Tarjoile keitto keitetyn kananmunapuolikkaan tai uppomunan kera. Saat keitosta vieläkin juhlavamman lisäämällä siihen hieman sinihomejuustoa ja tilkan valkoviiniä.

Venla Törmän mainio villivihannestietopaketti löytyy täältä; http://www.ilmankos.fi/uploads/Villiyrtit.pdf

Näillä eväillä jaksaa juosta vaikka Paavo Nurmen maratonin Turussa lauantaina 27.6. 🙂

Aurinkoista ja terveellistä kesää kaikille lukijoilleni!

– Mikko

Nokkonenkeitto sivustanokkossämpylätjuhlapöytä

Nokkoskeitto

neljälle

Ryöppäykseen
2-3 litraa nokkosia
1-2 litraa vettä
Keittopohjaan
50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja tai maizenaa
1/2 litraa maitoa
1/2 litraa nokkosten ryöppäysnestettä
2 dl kermaa
hyppysellinen jauhettua muskottipähkinää
2 rkl kana- tai kasvisfondia
1/2 tl valkopippuria
2 tl suolaa
1 valkosipuli

1. Ryöppää nokkoset kiehauttamalla ne nopeasti vedessä. Ota 1/2 litraa keitinvettä talteen käytettäväksi keiton liemipohjaa varten.
2. Lisää kattilaan maito ja nokkosten ryöppäysneste ja kiehauta.
3. Lisää pieneksi pilkottu tai soseutettu ryöpätty nokkonen jatkuvasti sekoittaen vältääksesi maitoa palamasta pohjaan.
4. Lisää pieneksi pilkottu valkosipuli ja mausteet.
5. Lisää kerma viimeiseksi ja kiehauta.
6. mausta halutessasi nokareella voita.

Tulosta resepti


Nokkossämpylät

10-12 kpl

4 litraa nokkosia
5 dl vettä
1 hiiva
4 dl grahamtäysvehnäjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
2 rkl siirappia

1. Nokkoset ryöpätään lisäämällä huuhdellut nokkoset vedellä täytettyyn kattilaan. Nokkoset kiehautetaan, jonka jälkeen ne huuhdellaan vielä kylmän veden alla.
2. Pilko ryöpätyt nokkoset pieneksi silpuksi. Poista kovat varren palat.
3. Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi ja hiiva.
4. Lisää grahamtäysvehnäjauhot, suola, siirappi, oliiviöljy ja puolet vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaksi.
5. Lisää loput vehnäjauhoista sekä nokkossilppu ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla noin puoli tuntia.
6. Pyörittele taikinasta kämmenenkokoisia sämpylöitä ja anna kohota vielä 20 minuuttia.
7. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tulosta resepti


Nokkoslevite

1/2 dl hienoksi hakattua kuivattua nokkosta
50 g voita
3 rkl oliiviöljyä (notkeutta lisäämään)
1 valkosipulin kynsi
1/2 sitruunan mehu

1. Sekoita haarukalla tai ruokalusikalla voi, oliiviöljy, valkosipuli ja sitruunamehu notkeaksi massaksi.
2. Lisää kuivatut ja hienoksi silputut nokkoset massaan ja sekoita vielä lisää.
3. Laita levite jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Villivihanneksista voimaa”

  1. Katja Vuorinen

    kana- tai kasvisfondueta;) Pikku näppäilyvirhe.

    Hyvä blogi! Mukavaa kesää Mikko.


Kommentoi