Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Vegaaninen Shepherd´s pie sopii kylmään vuodenaikaan

Shepherds pie eli paimenen piiras on alun perin brittiläinen arkiruoka, joka on perinteisesti valmistettu sunnuntain juhlapäivälliseltä ylijäänestä lihasta ja perunamuhennoksesta. Meilläpäin tätä samaista laatikkoruokaa on kutsuttu myös poikamieslaatikon nimellä.

Poikamieslaatikko on yksinkertaisen helppo ja maistuva kelpo arkiruoka, joka tähän vuoden aikaan sopii myös lohturuoaksi.

Shepherds pien vegaaninen versio yllätti intesiivisen lämmittävällä maullaan, ja kelpuuttaisin ruoan makunsa puolesta jopa juhlavampaan pöytään. Tämä ruoka melkein vaati seurakseen orgaanista viljeltyä viiniä…

Viini jäi kuitenkin tällä kertaa haaveeksi, sillä maistelupäivä osui keskelle työviikkoa.

Jäljelle jäänyttä soijaseosta hyödyntämällä saa samalla herkullisen risoton

 

Aterian valmistuksesta mahdollisesti yli jääneen kastikkeen voi hyödyntää valmistamalla siitä herkullista risottoa joko shepherds pie -aterian alkuruoaksi tai seuraavan päivän pääateriaksi. Lisää kastikkeen joukkoon kypsää risottoriisiä, kaura-rasvasekoitetta ja tilkka sitruunaa, ja uusi ruokalaji on valmista nautittavaksi.

Herkullista viikonloppua!

-Mikko

 

Vegaaninen shepherd´s pie yllättää intensiivisen lämmittävällä maullaan

 

Vegaaninen Shepherd´s pie

neljälle

perunamuusi:
10 perunaa
2 rkl kasvismargariinia
1,5 dl mantelimaitoa
tuoretta korianteria
tuoretta lehtipersiljaa

täyte:
7 dl vihanneslientä

4 porkkanaa
½ punasipuli
4 valkosipulinkynttä
½ paprika

2 rkl oliiviöljyä
2 rkl kasvismargariinia

340 g maissia
400 g tomaattimurskaa
tuoretta persiljaa
½ tl muskottia
½ tl maustepippuria
340 g soijarouhetta
2 rkl soijakastiketta
suolaa
mustapippuria

(oliiviöljyä)

Tee näin; Keitä perunat kypsäksi suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kypsien ja muusattujen perunoiden joukkoon kuumennettu mantelimaito ja margariini ennen vatkaamista. Vaahdota kuohkeaksi muusiksi sähkövatkaimella.

Mausta valmis muusi suolalla ja pippurilla. Lisää muusiin joukkoon vielä vajaa kourallinen hienonnettua korianteria ja lehtipersiljaa.

Valmista kasvisliemi esimerkiksi fondista erillisessä kattilassa.

Laita uuni uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Raasta porkkanat, kuutioi paprikia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy-margariini seos pannulla. Lisää pannulle porkkanaraaste, sipulit ja paprikat. Anna hautua noin kymmenen minuuttia ja lisää murskattu valkosipuli. Tämän jälkeen pannulle lisätään kasvisliemi, maissi, tomaattimurska, persilja, maustepippuri ja muskotti. Anna seoksen kiehua ilman kantta noin 30 minuuttia, jonka jälkeen seoksen joukkoon lisätään kuumentaen soijarouhe ja soijakastike. Mausta mustapippurilla ja maun mukaan suolalla.

Kaada kastike öljytyn piirakkavuoan pohjalle. Lusikoi sen jälkeen perunamuusi soijarouheseoksen päälle ja ripottele päälle vielä pilkottua korianteria ja lehtipersiljaa. Valuta muutama tippa oliiviöljyä vuoan päälle ennen uuniin laittamista. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

4 vastausta artikkeliin “Vegaaninen Shepherd´s pie sopii kylmään vuodenaikaan”

  1. Topi

    Siis gardener’s pie.


  2. Rita lindberg

    Sähkövatkaimella tehdystä muussista tulee liisteriä. Käsityö kunniaan ja muusi hienoksi pulikalla tai jollain muulla hienontamisvälineellä.
    Ja muista ostaa muusiperunoita, siis jauhoisia, esim Lapin puikulat ovat erinomaisia.


    • Mikko Kapanen

      Juurikin näin Rita. Itse menin tällä kertaa aidan yli sen matalimmasta kohdasta. Käsin tehty myös näyttää pöydässä paremmalta. Ensi kerralla meilläkin muussataan perunat käsin:)


  3. Anne Laakso

    Ruokalajin nimi on kyllä syytä vaihtaa kun tehdään kasviksista…


Kommentoi