Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Värikäs vuohenjuusto-mansikkagalette kevään juhliin

Lähestyvän kevään juhlakauden innoittamana halusin valmistaa näyttävän ja maistuvan suolaisen galeten. Galette on crepesien ohella Ranskan Bretagnen alueen ikonisisimpia ruokalajeja. Crepesit ovat yleensä jälkiruokia, kun taas galetet ovat useimmiten tattarijauhoista tai täysjyväjauhoista valmistettuja suolaisia piiraita.

Rapeakuorinen galette on helppo valmistaa (paljon helpompi kuin piirakka), eikä sen valmistamiseen tarvita edes piirakkavuokaa. Galette nimittäin paistetaan saman leivinpaperin päällä, jossa se myös kaulitaan muotonsa.

Galeten voi huoletta jättää rustiikkiseksi ulkonäöltään, eikä sen muodon tarvitse olla täydellisen pyöreä. Piirakan reunat taitellaan piirakan sisään vaivattomasti käsin.

Yllätyin galeten pohjan rapean herkullisen mausta sekä täytteen juuston pehmeydestä yhdistettynä mansikan ja balsamicon raikkauteen. Tätä ruokaa voisi melkein verrata hyvään taidenautintoon. Niin hyvää se oli.

Galette muuntautuu aina ajankohtaiseksi herkuksi vaihtamalla täytteen raaka-aineita kulloiseenkin sesonkiin sopiviksi. Rustiikkisen piirakan täytteeksi sopivat lähes mitkä tahansa kauden vihannekset ja hedelmät. Juustoiksi kannattaa valita omia suosikkimakuja.

Galette on trendikkäästi mitä mainioin muiden kanssa jaettavaksi tarkoitettu ruoka. Piirakan parina tarjottavaksi sopii täydellisesti toinen samaisen Bretagnen alueen juomaikoneista, nimittäin kuiva omenasiideri.

Herkullista juhlakevättä!

-Mikko

 

Kuiva omenasiideri sopii galeten pariksi

 

Galette

3-4 neljälle

3 dl kokojyväjauhoja tai tattarijauhoja tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoa
1/4 tl suolaa
100 g voita
1/2 dl smetanaa
2 tl sitruunamehua
1/2 dl kylmää vettä

Tee näin: Sekoita kaikki kuivat eineet keskenään. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi.

Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja kylmä vesi. Lisää seos taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Purista taikina palloksi tai möykyksi. Laita taikina kelmulla vuorattuna jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Täyte

4-5 tomaattia viipaleina
1 rkl oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä raastettuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vuohenjuustoa
1 munan keltuainen
250 g mansikoita
tuoretta basilikaa
mustapippuria
kourallinen saksanpähkinöitä
balsamico-kastiketta koristeluun

Tee näin: Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita ensin öljy ja raastettu valkosipuli keskenään ja laita hetkeksi sivuun. Sekoita tämän jälkeen tuorejuusto ja kevyesti kuorittu vuohenjuusto keskenään. Mausta juustoseos hieman runsaalla puolella määrällä öljyseosta sekä muutamalla pyöräytyksellä mustapippuria suoraan myllystä.

Kauli jääkaappikylmästä taikinasta kahden leivinpaperin välissä noin 30 cm:n kokoinen ympyrä. Ota kaulinnan jälkeen ylempi leivinpapereista pois ja siirrä taikina uunipellille.

Levitä juustoseos taikinan päälle jättäen reunat noin 5 cm matkalta tyhjiksi reunan kääntämistä varten.

Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä ne tasaisesti juustomassa päälle. Pirskottele loppu valkosipuliöljy tomaattien päälle. Taittele piirakan reunat sisäänpäin ja voitele reunat kananmunan keltuaisella. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan väri muuttuu kullanruskeaksi.

Ota kypsä piirakka pois uunista ja anna jäähtyä hetken. Ripottele piirakan päälle tuoreita mansikoita, saksanpähkinöitä ja basilikaa. Viimeistele tarjoiluvalmis piirakka vielä balsamicoraidoilla.

 

Kommentoi