Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Väreistä iloa ja makuja uuteen vuoteen: punajuurta keittoon, avokadoa bruleeseen

Värien välittämällä energialla voi oikein valittuna olla mieltä ilahduttava, virkistävä tai rauhoittava vaikutus.Värien avulla voidaan edistää omaa hyvinvointia henkisen tunnetason lisäksi myös fyysisemmin esimerkiksi ruoka-aineissa.

Ruoka-aineiden väreillä tuntuukin olevan kullakin värin mukaan tunnistettava oma tarkoituksensa elimistömme hyvinvoinnin edistämisessä. Esimerkiksi ruoan oranssi väri viestii usein suuresta määrästä C-vitamiinia ja keltainen väri yhdistetään ruoansulatusta edistäviin tekijöihin.

Vihreä väri suojaa kehoa vanhenemiselta ja ravinnon punainen väri auttaa ehkäisemään useimpia syöpiä. Kasviksista saa myös paljon kuituja ja nyrkkisääntönä tuntuu olevan, että mitä värikkäämpiä kasvikset ovat, sitä enemmän niistä löytyy myös flavonoideja ja vitamiineja.

Olen itse ottanut jo pitkään tosissani ravitsemusasiantuntijoiden suositukset ja olen tästä syystä pyrkinyt syömään päivittäin vähintään puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä.

Valitessani värikkäitä raaka-aineita kaupassa voin hyvin mielin luottaa luonnon johdonmukaisuuteen niiden sisältämistä hyvistä hivenaineista ja vitamiineista. Ruokien sisältämien värien ansiosta myös ruoka-annokset muuntuvat samalla visuaalisiksi taideteoksi, ja joiden houkuttelevaa sanomaa voi vielä korostaa kattauksissa värikkäillä astioilla ja tekstiileillä.

Hullaannuin väreihin muutama vuosi sitten luettuani Designers Guildin perustajan Tricia Guildin kirjoittaman kirjan Think Color. Guildin kirjassaan esittelemä inspiroiva värien käyttö teki minuun vaikutuksen.

Värillä on tosiaan väliä. Väreihin perehtymisen ansiosta myös oma henkilökohtainen pukeutumiseni, kotini sisustusvärit ja jopa kaupasta ostamani ruoka-aineet ovat muuttuneet vähitellen yhä värikkäimmiksi ja ruokien osalta terveellisemmiksi.

Vaikka värit vaikuttavat eri ihmisille eri tavoin, niin tietyt perusvärit tuottavat samoja tuntemuksia useimmille meistä. Kasvisten vihreä väri viestii useimmille meistä harmoniaa ja suhdetta luontoon, kun taas punainen viestii alkukantaista voimaa ja herättää intohimoja.

Sininen väri sen sijaan rauhoittaa meiltä ja saa vihreän värin lisäksi luovuuden valloilleen. Keltainen taas ilostuttaa ja se myös huomataan helpoiten.

Sain viime jouluna omakohtaista vahvistusta monien väriterapeuttien esittämälle teorialle värien vaikutuksista ihmisten valintoihin ja mielialoihin. Päätin joulupyhinä kokeeksi tarjota juhlapöydässäni harmaan joulukinkun rinnalla myös lämpimän keltaisen väristä, parmesaanilla täytettyä lanttupaistia. Kokeilun tuloksena lanttupaistini kiinnosti jouluaaton ruokailijoita siinä määrin, että useimmat päätyivät maistamaan sitä jopa ennen oikeaa kinkkua. Yllätyksekseni myös lapset halusivat maistaa lanttua.

Väreistä voidaan montaa mieltä ja värit jakavat mielipiteitä. Pidimmepä voimakkaista väreistä tai emme, niin joka tapauksessa ympärillämme  vaikutetaan väreillä jatkuvasti meihin mainonnan, sisutuksen ja viestinnän avulla. Keltaisen ja punaisen värit lämpimät värit saavat monet tuntemaan itsensä nälkäisiksi ja tästä syystä  monet pikaruokaketjut ovat valinneet juuri näitä värejä tunnuksiinsa. Vihreällä värillä voidaan korostaa ravintolan ruokien terveellisyyttä ja raaka-aineiden luonnonmukaisuutta.

Värien kanssa kannattaa siis olla rohkea ja luova. Parhaimman tuloksen värien voimasta saa ainoastaan ennakkoluulottomasti värejä kokeilemalla ja tuntemalla.

Värikästä vuoden alkua!

-Mikko

 

Avokadotahnan avokadot sisältävät vitamiinien lisäksi runsaasti hyviä kertatyydyttämättömiä rasvoja
Avokado värittää samettisen creme bruleen
Pirteä lanttupaisti saa lisäväriä karpaloista
Astioilla ja tekstiileillä voi korostaa värien voimaa
Tuoreella purjolla ja yrteillä voi korvata keväisen parsan risotto verdessä

Pehmeä punajuurisosekeitto

neljälle

3 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
750 g pakastettuja punajuurisuikaleita
1/2 litraa vettä
3 rkl kasvisfondia
mustapippuria myllystä
1 pieni punainen chili tai 1 tl kuivattua chiliä
1 tl sokeria

200 g maustamatonta tuorejuustoa

Kuori ja pilko sekä sipulit että valkosipulit reiluiksi paloiksi. Lisää ne ja punajuuret teräskattilaan. Kaada päälle kiehuva vesi ja fondi. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Lisää vielä chili ja sokeri. Anna kiehua noin puoli tuntia, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetki ennen blenderillä tai sauvasekoittimilla soseuttamista. Soseuta ja lisää tuorejuusto. Tarkista vielä maku. Sekoita kunnes seos alkaa kuplia. Tarjoa valmis sosekeitto höyryävän kuumana avokadocremen kanssa.

Vihje: Kokeile halutessasi ruohosipulia keiton joukon ennen soseuttamista täydentämään keiton makuja. Tuorejuuston tilalla voi käyttää myös vuohenjuustoa.

Avokadocreme

2 syöntikypsää avokadoa
3 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
1 tl suolaa
½ tl sokeria
1/4 tl valkopippuria
1 dl soijamaitoa

Halkaise avokadot ja poista kivet. Kuori valkopulit ja purista sitruunan mehu. Laita kaikki aineet blenderiin. Lisää valkosipulit murskana. Pyöräytä seos muutaman kerran blenderillä tasaiseksi. Voit tehdä cremen myös sauvasekoittimella. Laita valmis tahna jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

 

Avokado crémê brûlèe

neljälle

3 dl makeutettua kondensoitua maitoa
2 keskikokoista syöntikypsää avokadoa
2 rkl sitruunamehua
100 g sokeria

Halkaise avokado kahtia ja poista kivet. Irrota lusikalla avokadon liha kuoresta ja leikkaa paloiksi. Laita avokadot ja kondensoitu maito blenderiin ja sekoita 1-2 minuuttia, kunnes seos on samettisen pehmeää. Lisää sitruunamehu pienissä erissä ja pyöräytä seosta blenderissä muutaman kerran jokaisen lisäyksen jälkeen. Tarkista maku ja rakenne. Lisää tarvittaessa hieman sitruunamehua.

Kaavi ja jaa seos lastan avulla pieniin annosvuokiin. Tasoita seos tasaiseksi ja peitä kelmulla. Siirrä vuoat jääkaappiin jäähtymään neljäksi tunniksi.

Levitä ohut kerros sokeria tasaisesti hieman ennen tarjoilua vanukkaiden päälle. Säädä kaasupoltin medium-teholle ja sulata sokeri liekin avulla kaasupoltinta liikuttamalla noin viiden sentin etäisyydeltä. Brûlèe on valmis, kun sokeri on sulanut ja muuttunut väriltään kullanruskeaksi. Anna kulhojen jäähtyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilemista.

Kommentoi