Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Uuniperunakanaa ja mojo-kastiketta

Yritän välttää perunaa aina kun se vain on mahdollista – joskus se vain maistuu vastustamattoman hyvältä. Tapoihini ei kuulu ruokafilosofiani tuputtaminen vieraille tai muille perheenjäsenille. Siksi perunaa löytyy usein ruokapöydästäni. Mielestäni ruokavalion tulisi olla monipuolista ja valmistettu aina parhaista raaka-aineista. Tässäkin on hyvä noudattaa kohtuus kaikessa -sääntöä.

Seuraava ruokalaji sopii moneen käyttötarkoitukseen. Reseptiä ja esillepanoa hieman tuunailemalla siitä voi saada kelpo lounaan, juhlavan illallisen tai vaikkapa kesän juhlien ruokaisan suolaisen tarjottavan – sillä tämä maistuu myös kylmänä.

Annoksen etuna on myös sen kompakti koko lautasella. Pääraaka-aine – tässä kana – ladotaan uuniperunan päälle. Annokset on helppo koota tarjoiluvadille, josta jokaisen vieraan on helppo ottaa niitä lautaselleen.

Ruoka on myös helppo valmistaa kotona. Uuniperunat ja mojo-kastikkeen voi valmistaa etukäteen vaikkapa edellisenä päivänä. Esivalmistelujen jälkeen varsinainen valmistaminen käy suhteellisen nopeasti. Rosamunda-perunalajike sopii parhaiten uuniperunaksi.

Annos itsessään on täysipainoinen ateria sisältäen pääraaka-aineen, lisukkeen ja salaatin. Tässä reseptissä uuniperunoita ei täytettä, vaan ne halkaistaan. Varsinainen täyte – kanahöystö – tulee uuniperunan puolikkaan päälle.

Annos saa vielä viimeisen silauksen uunissa, jolloin se kuorrutetaan Comté-juuston ja tuoreiden herkkusienten kanssa. Comté-juusto on ranskalainen AOC-luokituksen saanut pastöroimattomasta lehmänjuustosta valmistettu emmental-tyyppinen puolikova juusto. Juuston valmistuksessa ei saa käyttää väri- tai säilöntä-aineita.

Suhteellisen miedon makuiselle kanalle annetaan vielä lisäpotkua tulisen hapokkaasta mojo-kastikkeesta. Mojo-kastike sopii hyvin tarjottavaksi perunoiden kanssa. Kastike tarjoillaan perineisesti kylmänä mm. kanarialaisten ryppyperunoiden lisukkeena.

Valmis annos tarjoillaan mojo-kastikkeen sekä salaatin kera. Itse innostuin tekemään kreikkalaisen salaatin feta-juustosta.

SAM_4723
Mojo-kastikkeen valmistusta

SAM_4724SAM_4716SAM_4734

SAM_4767

Maratoonarin vinkki: Uuniperunan voi korvata myös avokadonpuolikkaalla, jolloin juustokuorrutus jätetään pois. Halkaistu ja kivetön avokado tarjoillaan kylmänä, vaikka varsinainen täyte olisikin lämmin.

Aurinkoista ja lämmintä toukokuun viimeistä viikonloppua toivottaen!

– Mikko

SAM_4788

Mojo-kastike

1 punainen chili
1/2 punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
1 viipale paahtoleipää
1 tl paprikajauhetta
1 rkl viinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa

Paahda paahtoleipä ja pilko paprika. Poista chilistä siemenet. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sekoitusastiaan ja sekoita kunnes ainekset sekoittuvat hyvin keskenään. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tulosta resepti


Kanahöystö ja uuniperunat

neljälle

4 suurta Rosamunda perunaa
250 g hunajamarinoitua kanafilettä
150 g Comte-juustoa
1/2 paprika
3 valkosipulin kynttä
4 kpl tuoreita herkkusieniä
tuoretta persiljaa
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli, paprika ja valkosipuli reiluiksi viipaleiksi. Viipaloi myös herkkusienet reiluiksi viipaleiksi. Lisää pannuun öljy, kana, valkosipuli ja paprikat. Mausta suolalla. Paista, kunnes kana pehmenee. Varo paistamasta lihaa liian kypsäksi.

Levitä valmis höystö halkaistujen uuniperunoiden päälle uunipellille. Asettele höystön päälle viipaloidut herkkusienet ja Comté-juuston siivuja. Pyöräytä vielä mustapippuria myllystä uuniperunoiden päälle ja paista 250 asteisen uunin ylätasolla noin 10 minuuttia. Tarjoa uuniperunat mojo-kastikkeen ja salaatin kera.

Tulosta resepti

Kommentoi