Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Uudenvuoden samppanjainen hernesosekeitto

Ranskalainen ruoka Samppanjainen hernesosekeitto eli ranskalaisittain Créme Ninon sopii täydelliseksi uudenvuoden yön kevyeksi – ja ylelliseksi – tarjottavaksi. Keiton voi tarjota myös kylmänä ja se toimii sekä kevyenä yöruokana tai juhlavan illallisen alkuruokana.

Keiton alkuperäinen idea perustuu vihreiden herneiden ja kuivan samppanjan yhdistelmään. Legendan mukaan keitto on saanut nimensä 1600-luvulla eläneeltä kurtisaanilta, Ninon De Lenclosilta. Ehkäpä juuri tästä syystä keitto symbolisoi niin hyvin kepeyttä, hienostuneisuutta ja melkeinpä moraalitonta luksusta.

Keiton valmistamiseen ei mene kuin puolisen tuntia, ja jos vietätte iltaa kahden, niin voitte juhlistaa valmistuksesta yli jääneellä kuohuvalla  uuden vuoden vaihtumista.

– Mikko

Créme Ninon ylhäältä

 

Samppanjahernesosekeitto

neljälle

Créme Ninon lähi6 dl vettä + 2 rkl kanafondia
2 pientä salottisipulia
2 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
1 dl kermaa
600 g pakasteherneitä
½ (luomu) lime
suola
2 rkl tuoretta lipstikkaa
ripaus valkopippuria
3 rkl smetanaa
1/2 dl kuivaa (fino) sherryä
2 dl samppanjaa/kuohuviiniä

Koristeeksi:

paahdettuja kurpitsansiemeniä
tuoreita lipstikan lehtiä

Mittaa 6 dl vettä kattilaan, johon lisäät 2 rkl kanafondia. Kiehauta neste.

Hakkaa salottisipulit silpuksi ja kuullota sipulit voissa teräskattilassa. Murskaa valkosipulit ja lisää ne pannuun. Vaahdota tässä välissä kerma ja laita se kylmään odottamaan myöhempää käyttöä.

Lisää herneet kuullotetun salotti- ja valkosipulin joukkoon. Anna muhia hetki ennen kanafondin lisäämistä. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää nesteeseen puolikkaan limen mehu ja raastettu kuori.

Lisää tässä vaiheessa suola, silputtu lipstikka sekä valkopippuri. Ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella samettiseksi. Hienomman lopputuloksen saat siivilöimällä keiton tässä vaiheessa. Nosta kattila takaisin liedelle miedolle lämmölle ja lisää sherry sekä smetana pyöristämään makuja.

Anna keiton kuumentua nopeasti. Älä keitä. Tarkista suola. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää hellävaroen kevyesti hämmentäen kermavaahto. Lisää lopuksi varovasti kuohuviini tai samppanja. Kaada keitto kuumalla vedellä lämmitettyyn keittokulhoon ja koristele paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja lipstikan lehdillä.

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Uudenvuoden samppanjainen hernesosekeitto”

  1. Pirkko

    Kuvassa ei ole lipstikkaa ja näin talviaikaan sitä ei tuoreena saa. Millä lipstikan voi korvata?


    • Mikko Kapanen

      Kiitos kysymyksestä. Käytin omassa keitossani Stockmannin Herkusta ostamaani lipstikkaa. Lipstikan maku on omanlaisensa ja sitä on aika vaikea korvata jollain muulla. Itse ehkä kokelisin lipstikan korvaamista fenkolilla.


Kommentoi