Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Tulinen ja raikas, aito Red curry

Red curry on suosittu tulinen thaikeittiön perusruoka. Tämän blogin red curryn perustana on punaisista chileistä valmistettu maustetahna. Chilien tulisuutta miedonnetaan makealla kookosmaidolla. Red curryn pääraaka-aineena voidaan käyttää kanaa, porsasta, naudanlihaa ja katkarapuja.

Chilipohjaiset maustetahnat ovat yksi keskeisimmistä thaikeittiön aineosista useimmissa  ruokalajeissa. Currytahnat valmistetaan murskaamalla chilejä, sipuleita, korianteria ja kalakastiketta survimella morttelissa. Vaikka kaupoista onkin hyvin saatavilla valmiita red curry-tahnoja, kannattaa tahna valmistaa itse. Hitaamman käsityön ansiosta chileistä ja valkosipuleista vapautuu enemmän hyvää tekeviä öljyjä ja makuja ruokaan.

Valmistin oman red curryni paloittelemalla kokonaisena keittämäni kanan reiluiksi thaityylisiksi paloiksi. Aasiassa on yleisenä tapana kanasta käyttää ruoan valmistuksessa kanan kaikki osat. Minä jätin mukavuussyistä luut ja kanan nahan pois ruoasta. Keitinliemeen liuenneet kaikki maut on hyvä ottaa talteen ohentaaksesi valmista red currya tarvittaessa.

Vaikka red curry on tulinen ja aavistuksen makea maultaan, niin se on samalla myös yllättävän raikas juuri itse tehdyn currytahnan ansiosta.

Tarjosin red curryni kanssa ravintoarvoiltaan lähes täysjyväriisin veroista tummaa riisiä.

Tulisen red curry -aterian päätteeksi sopii loistavasti samoista pääruoan kanssa yhteensopivista raaka-aineista valmistettu kotijäätelö. Red curryn suolainen & makea-yhdistelmä toimii myös jälkiruoassa.

Vaikka tämän jäätelön raaka-aineet valikoituivat hetken mielijohteesta ja äkillisen makean himon yllättämänä, niin onnistuin loihtimaan tästä ehkä parhaimman jäätelökokemukseni koskaan. Jäätelön makua voisi kuvailla sanoilla eksoottisen raikas ja jännittävä. Jäätelökokemuksen syntyyn vaikutti luultavasti myös ennen jälkiruokaa tarjotun red curryn aito Thaimaasta tuttu maku sekä ruokakokemuksen jakamisen ilo muiden kanssa.

Aurinkoista kevättä!

-Mikko

Thaimaalaiset käyttävät ruoanvalmistuksessa ehdottoman tuoreita raaka-aineita

 

Red curryn kanat voi pilkkoa reilunkokoisiksi
Red curryn maku ja ulkonäkö voi vaihdella alueellisesti
Kookosmaito miedontaa tulisuutta
Myös jälkiruoka kannattaa koristella värikkäästi

 

Red Curry

1 kokonaisena paloiteltu kana
1 punainen paprika
2 tomaattia
1 munakoiso
2-4 limen lehteä (kaffir)
1/2 kanelitanko tai 1/4 tl kanelijauhetta
1 1/2 dl tuoretta basilikaa
1 1/2 dl tuoretta korianteria
1-2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Paloittele paprika ja tomaatti. Halkaise ja pilko myös munakoiso paloiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää siihen paloitellut kananpalat. Lisää joukkoon pilkotut kasvikset ja anna kiehua parisen minuuttia. Lisää kanelitanko, limen lehdet ja mausteet. Kaada joukkoon viimeiseksi alla olevan ohjeen mukaan valmistettua red curry-tahna. Anna kiehua muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kookosmaitoa tai kanankeitinlientä.

Red curry -kastike

1 tölkki kookosmaitoa
1 salottisipuli
10 cm pätkä sitruunaruohoa
5 cm pala inkivääriä
5 valkosipulin kynttä
2-3 punaista chiliä
2 rkl tomaattisosetta
3 rkl kalakastiketta
3-4 tl chilijauhetta
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua kuminaa
1 rkl ruokokidesokeria
1/2 limen mehu

Viipaloi sipuli. Paloittele sitruunaruoho, chilit ja valkosipulit. Raasta inkivääri. Laita kaikki ainekset blenderiin tai yleiskoneeseen. Ajele tasaiseksi.

Kokonaisena keitetty kana

1 kana
3 laakerilehteä
10-12 kokonaista pippuria
2 rkl merisuolaa
2 porkkanaa
vettä

Laita kana kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kana peittyy. Kiehauta vesi ja poista pinnalle muodostunut vaahto lusikalla. Lisää paloitellut porkkanat, laakerinlehdet ja mausteet. Keitä kanaa noin kaksi tuntia. Ota osa kanan keitinliemestä talteen ohentaaksesi red currya tarvittaessa. Anna jäähtyä ja poista luut ja nahka. Paloittele kana reiluiksi paloiksi.

 

Jäätelö sweet&salty

2 dl kermaa
1 1/2 tl vaniljasokeria   
1 keltuainen
3/4 dl ruokokidesokeria
1 1/2 rkl hienoa sokeria
1 1/2 dl kookosmaitoa
1 banaani
1 lime
1 rkl mantelilikööriä

Vatkaa ensin kulhossa vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuainen ja loput sokereista vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon kookosmaito, puolikkaan limen mehu ja soseutettu banaani. Mausta manteliliköörillä ja yhdistä seokset. Sekoita ja kaada seos jäätelökoneen jäädytettyihin muotteihin. Noudata jäätelökoneen ohjeita ja laita jäätelö pakastimeen. Koristele valmiit annokset ennen tarjoilua karamellisoiduilla saksanpähkinöillä ja limen lehdillä.

Karamellisoidut saksanpähkinät

3 dl saksanpähkinöitä
1 dl ruokokidesokeria
hyppysellinen suolaa

Sulata sokeria kuumalla teflonpannulla, kunnes sokeri alkaa kuplimaan. Lisää joukkoon kourallinen saksanpähkinöitä. Sekoita pähkinöitä noin minuutin ajan pannulla. Varo polttamasta niitä pohjaan. Kumoa pähkinät tämän jälkeen leivinpaperin päälle jäähtymään. ripottele päälle vielä hyppysellinen (3/4 tl) suolaa.

 

 

Kommentointi suljettu.