Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Täydellinen tomaattiketsuppi – jonka jälkeen et muuta haluakaan

Hyödynnä syksyn tomaattisato valmistamalla siitä maukasta tomaattiketsuppia! Tämän taatusti lisäaineettoman ketsupin makujen monimuotoisuus ja raikkaan maun täydellisyys korvaa sen valmistukseen käytetyn ajan. Ketsupin valmistaminen on kaiken lisäksi hauskaa.

Heinzin tomaattiketsuppi on ollut jo lähes ikuisuuden ehdoton tomaattikastikesuosikkini ja sille on ollut vaikeaa löytää korvaavaa vaihtoehtoa kaupan valikoimista. Heinzin lasipulloon pakattu tomaattiketsuppi on tunnettu ennen kaikkea lisäaineettomasta ja ainutlaatuisesta maustaan.

Brittikokki Jamie Oliver tunnustautuu myös Heinzin tomaattiketsupin ihailijaksi. Oliver on tuunannut oman versionsa Heinzin kuuluisasta reseptistä ja onnistunut jäljittämään salaisen ohjeen makuja mielestäni oikein hyvin. Muokkasin hieman Jamien reseptiä lähemmäs omaa makua lähinnä lisäämällä kastikkeen tulisuutta korostavia makuja. Lisäsin myös hieman tabascoa korostamaan makujen monimuotoisuutta. Vähensin samalla kastikkeen omaan makuuni liiallista hapokkuutta vähentämällä punaviinietikan määrän puoleen alkuperäisestä.

Ketsupin raaka-aineina voi yhtä hyvin käyttää punaisten tomaattien lisäksi vihreitä ja keltaisia tomaatteja. Eri tomaattilajikkeet antavat kastikkeelle uusia makuja ja tuovat kastikkeen ulkonäköön esteettistä vaihtelua. Vielä hauskemman kattauksen saa tarjoamalla lisukkeena kaikkia kolmea värisävyä samalla aterialla.

Lusikoi valmis kastike suppilon avulla kattauksesi arvoiseen kauniiseen lasipulloon, jonka kehtaat jättää pöytään. Pikaisen kotona tehdyn gallupin tuloksen mukaan tämä ketsuppi voittaa maullaan jopa Heinzin alkuperäisen tomaattiketsupin.

Aurinkoista syksyä!

-Mikko

Ketsupin maku syntyy useiden kasvisten ja mausteiden yhdistelmästä.

 

Kauniin ketsuppipullon kehtaa jättää pöytään.

Tomaattiketsuppi

noin 4 dl

1 kg tomaatteja
2 dl vettä
1 1/2 sellerin vartta
1 punainen paprika
1 punainen chili
1 noin peukalon kokoinen inkiväärin pala
2 valkosipulin kynttä

2 pientä kesäsipulia
1 ruukkubasilika
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl murskattua mustapippuria
merisuolaa
1 rkl korianterin siemeniä
1/2 tl jauhettua fenkolia
1/2 tl tabascoa
1 dl fariinisokeria
1 dl punaviinietikkaa

Tee näin; Pilko paprika reiluiksi paloiksi. Poista selleristä ylimääräiset lehdet ja pilko myös reiluiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja valkosipuli ja pilko viipaleiksi. Pilko sipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Irrota basilikan lehdet varresta ja pilko varret erikseen paloiksi.

Aseta kaikki edellä pilkkomasi kasvikset isoon kasariin. Lisää myös inkivääri, valkosipulit, tabasco, fenkoli, korianterin siemenet ja basilikan varret. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja merisuolalla. Lisää oliiviöljy ja hauduta miedolla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Voit pilkkoa tomaatteja hautumisen aikana.

Lisää vesi, pilkotut tomaatit sekä tomaattisose muiden kasvisten joukkoon kasarissa. Kiehauta ja anna hautua noin 30 minuuttia, kunnes nesteen määrä on noin puolet alkuperäisestä.

Lisää basilikan lehdet ja soseuta seos sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Siivilöi seos kahteen kertaan ja siirrä kastike puhtaaseen kasariin. Lisää joukkoon viinietikkaa ja fariinisokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä noin 30 minuuttia tai kunnes kastike on riittävän sakeaa ja ketsuppimaista. Tarkista maku ja tee tarvittavat lisäykset.

6 vastausta artikkeliin “Täydellinen tomaattiketsuppi – jonka jälkeen et muuta haluakaan”

  1. ST

    Paljonko korianterin siemeniä tulee? Ne ovat taineet unohtua ainesosalistalta 🙂


  2. Selena

    Kuulostaa hurmaavalta. Ketshuppi on inhokkini, mutta tästä voisi innostua, ainakin kokeilla. Entä säilytys? Kaunis pullo pöydällä, eikö tarvitse jääkaappia? Miten pitkään säilyy?


    • Mikko Kapanen

      Hei Selena. Pullota tomaattikastike puhtaisiin ja sterilisoituihin lasipulloihin, jossa ketsupin pitäisi säilyä tiiviisti suljettuna jääkaapissa jopa kuusi kuukautta. Voit kokeilla myös ketsupin pakastamista, jolloin säilyvyys on vielä pidempi. Mukavaa syksyä sinulle:)


  3. Pasi

    Tykkään tabascosta ja siksi ½ teelusikallista tuntuu kovin pieneltä määrältä, vaikka lopputulos onkin vain 4dl. Tietenkään ketsupin ei pidä maistua tabascolle, mutta noissa määrissä ja haudutuskin mukaan lukien, ½ rkl kuulostaisi paremmalta jo senkin takia, että punaviinietikan määrä olisi puolet alkuperäisestä reseptistä. Siis omasta mielestä – en ole korjaamassa reseptiä. 🙂 Ja tokin aion testata tämän!


    • Mikko Kapanen

      Hei Pasi! Olen itse myös tulisen ruoan ystävä, mutta tähän uskalsin tällä kertaa laittaa vain muutaman tipan tabascoa. En halunut tabascon hallita liikaa ketsupin muita makuja. Ketsuppi kestää mielestäni hyvin tabascon ja aion siksi lisätä tabascon määrää seuraavalla kerralla. Mukavaa syksyä!


Kommentoi