Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Tässä on galette-piiraan ja pizzan herkullinen fuusio – gapazza

Sain idean makeiden viikunoiden ja suolaisen homejuuston yhdistämisestä selattuani ruotsalaisen vuoden 2015 kokin Sandra Mastion kirjaa Pizza av Mastio.

Näiden kahden eri raaka-aineen makujen yhdistelmä toimii tässä hyvin. Suolainen ja makea yhdessä ovat pettämätön pari. Mastio käyttää ennakkoluulottomasti ”valkoisen” pizzansa kastikkeena ilman tomaatteja valmistettua Le Bianche-kastiketta. Täytteen suolaisen ja makean yhdistelmää korostetaan lisäksi harmonisesti hunajalla ja paahdetuilla manteleilla.

Sain idean pizzan ja galeten yhdistämisestä luettuani hetki sitten parikin ranskalaista viime vuosituhannen alkuun sijoittunutta elämänkertaa. Tästä inspiroituneena päätin korvata Mastin käyttämän pizzataikinan piirakkamaisemmalla galettepohjalla. Nimesin samalla luomani pizzan ja galeten yhdistelmän uudella gapazzaksi. Ilman hiivaa valmistuva gapazza sopii erinomaisesti tyylikkääksi tarjottavaksi sekä ulkonäkönsä että makunsa puolesta kaikkiin tilanteisiin.

Gapazza on tehnyt meillä kotona hyvin kauppansa ja myös vieraamme ovat päässeet osallisiksi monista odottamattomista makuyhdistelmistä. Samalla olen saanut mahdollisuuden hyödyntää gapazzan valmistuksesta yli jääneitä raaka-aineita taloudellisella tavalla yhä uudelleen.

Aurinkoista hiihtolomaviikkoa!

-Mikko

Gapazza

Galette-pohja:

100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl suolaa
½ dl kermaviiliä
½ dl vettä
2 tl sitruunamehua

Leikkaa jääkaappikylmä voi kuutioiksi. Nypi voi tasaiseksi kulhossa jauhojen ja suolan kanssa. Lisää kulhoon kermaviili, kylmä vesi ja sitruunamehu. Vaivaa ainekset nopeasti käsin yhteen palloksi. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin kylmenemään vähintään puoleksi tunniksi.

Voimakkaan makuisen sinihomejuuston voi halutessaan korvata miedommalla brie-, tai vuohenjuustolla

Täyte
Ennen uunia:
½ dl mascarponea
½ dl crème fraichea
½ dl vettä
100 g mozzarella-juustoa
½ dl vihreitä kivettömiä kokonaisia oliiveja
2 rkl hunajaa

Uunin jälkeen:
1 rkl oliiviöljyä
80 g sinihomejuustoa
½ dl paahdettuja ja murskattuja manteleita
salaattia

Aloita gapazzan teko manteleiden paahtamisella. Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle uunipelille paahtumaan noin kymmeneksi minuutiksi 225 asteisessa uunissa. Murskaa jäähtyneet mantelit morttelissa karkeaksi murskaksi.

Lämmitä uuni noin 300 asteeseen. Valmista gapazzan pohjalle levitettävä valkokastike sekoittamalla mascarpone, crème fraiche ja vesi keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Leikkaa mozzarellajuusto kuutioiksi. Leikkaa viikuna lohkoiksi. Kauli jääkaappikylmä taikina kahden leivinpaperin välissä nopeasti ohueksi ja mahdollisimman pyöreäksi pohjaksi täytteille. Lisää hieman vehnäjauhoja leivinpaperille, jotta pohja ei tarttuisi paperiin kiinni.

Aseta kaulittu pohja uunipellille ja levitä valkokastiketta pohjan päälle ohut tasainen kerros. Lisää pohjan päälle tasaisesti mozzarella-kuutiot, kokonaiset oliivit ja viikunan lohkot. Valuta lopuksi hunajaa tasaisena nauhana täytteen päälle ja laita uuniin. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, kunnes pohjan reunat alkavat saada reilusti väriä. Ota gapazza pois uunista.

Leikkaa sinihomejuusto pienempiin paloihin ja levitä täytteen päälle. Ripottele päälle vielä mantelirouhetta ja koristele salaatinlehdillä. Tarjoile välittömästi.

Kommentoi