Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Raparperi taipuu juhlaan kolmella eri tavalla

Kevään herkut ovat nyt täällä. Parsan jälkeen kevätherkkujen estradille nousee raikas ja kirpeä raparperi, joka taipuu hienoksi tarjottavaksi kevään ja kesän juhliin. Tässä blogissa esitellään kolme herkullista variaatioita raparperista.

Päätin valmistaa mielestäni aliarvostetusta raparperista tällä kertaa tavallista vähän juhlavampia herkkuja. Tässä blogissa esiteltävät herkut ovat raparperista valmistetut Bellini-drinkki, jäätelö ja chutney.

Alkujaan aperitiiviksi kehitetty klassinen Bellini-drinkki valmistetaan uudella tavalla juhlavaksi juomaksi ja se sopii hyvin tarjottavaksi vaikka juhlien raikkaana alkumaljana.

Bellinin kehitti venetsialaisen Harry´s Barin pääbaarimestari Giuseppe Cipriani vuonna 1948 kuuluisan taidemaalarin Giovanni Bellinin kunniaksi. Ciprianin Bellini rakennetaan kuohuviinilasin pohjalle lusikoidusta vadelmasoseella maustetusta mangopyreestä ja pyreen päälle kaadetusta prosecco-kuohuviinistä.

Olen korvannut tätä blogia varten alkuperäisen ohjeen persikkapyreen jäähileisellä raparperimehulla, josta juoma myös saa kivasti tälle drinkille tunnusomaista punaista väriä.

Raparperibellini

Raikas raparperijäätelö sopii sekä makunsa että rakenteensa ansiosta pirteäksi jälkiruoaksi tai eri ruokalajien välissä tarjottavaksi raikkaaksi väliruoaksi.

Raparperijäätelön valmistaminen aloitetaan aidon raparperihillon valmistuksesta. Valmis hillo yhdistetään myöhemmässä vaiheessa jäätelön muihin raaka-aineisiin ja  tuomaan jäätelölle kesän makua. Turkkilainen jogurtti tuo täyteläisyyttä happamaan raparperiin ja jäätelön koristeena olevat valkosuklaan palat tuovat jäätelön makuun sopivaa tasapainoa. Tämän jäätelön valmistaminen edellyttää jäätelökonetta.

Raikasta Raparperijäätelöä

Alkujaan Intiasta peräisin oleva Chutney on mausteinen ja hillomainen makua tuova ruoanlisäke. Chutney sopii tarjottavaksi intialaisten ruokien lisäksi useimpien kana- , kala – ja liharuokien kanssa. Chutney valmistetaan tyypillisesti mangosta, ruokosokerista, voimakkaista mausteista ja etikasta. Olen korvannut tässä reseptissä hedelmäisen mangon kirpakalla raparperilla.

Raparperichutney

Tarjosin näitä raparperiherkkuja kevään puutarhatalkoiden virkistävänä välipalana ja herkut tuntuivat tosissaan maistuvan talkooväelle. Talkoiden tuloksena on myös puutarhani päivitetty kesää varten.

Maukasta raparperikesää!

-Mikko

Raparperibellini

kuudelle

1 plo proseccoa tai sampanjaa

Mehua varten tarvitset;
7 dl pilkottua raparperia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2rkl hunajaa
nippu tuoretta minttua

Laita kaikki ainekset kattilaan, keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia kunnes raparperi  hajoaa. Siivilöi ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Laita mehu pakastimeen 3-4 neljäksi tunniksi jäätymään hilemäiseksi sorbetiksi.

Lusikoi noin yksi ruokalusikallinen hilettä kuohuviinilasien pohjalle ja täytä lasi proseccolla tai sampanjalla.

Raparperijäätelö

kuudelle

Aloita jäätelön teko valmistamalla ensin raparperihilloa, jonka yhdistät myöhemmin varsinaiseen jäätelön massaan.

Raparperihilloa varten tarvitset;
5 dl pilkottua raparperia
1 rkl voita
1 dl vaaleaa siirappia
1/2 tl kardemummaa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen n. 10-15 minuuttia tai kunnes raparperit ovat pehmeitä ja hajonneita. Jäähdytä seosta yön yli jääkaapissa.

Jäätelömassaa varten tarvitset;
2,5 dl kuohukermaa
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
3 munan keltuaista
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kidesokeria
1 rkl mantelilikööriä
3/4 tl vaniljasokeria

Koristeeksi;
100 g valkoista suklaata

Laita kaikki ainekset teflonkattilaan. Sekoittele aineita, kunnes seos on höyryävää. Vältä kiehumista, ettei pala pohjaan. Nosta jääkaappiin jäähtymään yöksi.

Seuraavana päivänä
Sekoita molemmat kylmät massat toisiinsa ja laita massa jäätelökoneeseen tekeytymään jäätelöksi. Säilytä valmista jäätelöä pakastimessa.

Raparperichutney

2,5 dl omenasiideriviinietikka
1 dl muscovado -taysruokosokeria
300 g raparperia pilkottuna
4-6 tuoretta taatelia pilkottuna
3 cm pala inkivääriä raastettuna
(1/2 dl hienoa sokeria)
4 murskattua kardemumman siemeniä
ripaus suolaa

Mittaa ensin kattilaan sokeri ja etikka. Kuumenna ja lisää sokerin alkaessa sulaa loput ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes raparperit ovat hajonneet.

Kommentoi