Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Pinaatti-antipasto tuo ripauksen Italiaa kesäpöytään

Kylvin alkukesästä kasvimaalleni pinaattia ja viileästä alkukesästä huolimatta pinaattiviljelmäni alkoi rehottaa siihen malliin, että sadonkorjuu alkoi olla ajankohtaista. Halusin valmistaa pinaatista nyt jotain ihan muuta kuin pinaattikeittoa. Hetken pinaattireseptejä pohdittuani muistin taannoisen keskustelun ystäväni kanssa, joka oli viettänyt paljon aikaa etenkin Pohjois-Italiassa. Hän kertoi syöneensä etenkin antipasto-pöydistä erittäin maukasta pinaattia, jota minäkin päätin nyt kokeilla.

Pinaatti on todellista superruokaa ja kuuluu harvoihin kasviksiin, jotka ovat terveellisempiä kuumennettuina. Kuumennus nimittäin vähentää pinaatissa olevan oksaalihapon määrää. Pinaatti on erinomainen antioksidanttien, raudan ja K-vitamiinin lähde ja se sisältää myös paljon syöpää torjuvia fytokemikaaleja.

Tämä pinaatti-antipasto on täynnä ihania italialaisia makuja, sillä se sisältää myös reilusti sitruuna-oliiviöljyä sekä parmesaanijuustoa. Viimeistelin oman antipastoni saksanpähkinöillä, mutta niiden tilalla voi käyttää hyvin myös pinjansiemeniä.

Kylmänä tarjottava antipasto on tyypillinen alkuruoka, mutta se sopii myös pastaruoan tai grillatun lihan lisäkkeeksi. Itse nautin oman antipastoni buffalo-mozzarellapastan lisäkkeenä.

Antipasto oli niin hyvää, että aloin heti miettimään seuraavaa kertaa sen tarjoamiseksi. Harmikseni tulin käyttäneeksi koko pinaattisatoni tämän ruoan valmistamiseen. Onneksi pinaatti kasvaa nopeasti ja sitä voi kylvää läpi kesän. Nyt on jo uusi sato kylvettynä puutarhan kasvulavalle.

Maukasta kesää!

-Mikko

 

Pinaatit ennen ryöppäystä

Pinaatti-antipasto

neljälle hengelle

300 g tuoretta pinaattia
3-4 l vettä
50 g parmesanjuustoa
3 mietoa punaista chiliä
4 valkosipulin kynttä
1 lime
1/2 dl sitruuna-oliiviöljyä
1/2 tl kuivattua chiliä
1/2 tl suolaa
1/4 tl sokeria
mustapippuria myllystä
5-6 saksanpähkinää (pinjansiemenet käyvät myös!)

Nypi pinaatin lehdet irti varsista ja huuhdo lehdet. Kuumenna kattilassa suolalla maustettu vesi kiehuvaksi ja ryöppää pinaattia noin kaksi minuuttia. Valuta vesi pois siivilän avulla. Purista pinaateista ylimääräinen vesi pois lastalla painamalla siivilässä.

Raasta parmesaanijuusto odottamaan myöhempää käyttöä. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet mahdollisimman pieneksi silpuksi. Viipaloi chilit ohuiksi viipaleiksi. Myös siemenet voivat olla mukana. Halkaise lime puoliksi ja purista mehuksi.

Lisää chilit, limen mehu, suola, sitruuna-oliiviöljy, mustapippuri, sokeri ja kuivattu chili isoon astiaan ja sekoita ne keskenään. Mustapippuria voi olla reilusti. Lisää pinaatti kulhoon ja sekoita hyvin. Viilennä antipasto jääkaapissa. Viimeistele antipasto ennen tarjoilua raastetulla parmesaanijuustolla sekä saksanpähkinöillä ja tarjoa alkuruokana tai vaikkapa pastan lisäkkeenä.

Kesäisen buffalo-mozzarellapastan ohjeen löydät täältä.

Kommentoi