Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Lämpöä lautaselta – intialaiset kasvispihvit

Kolea talvi-aika on oivallista aikaa nauttia ruoasta, joka on samalla sekä taivaallisen hyvää lämmittävine mausteineen että vastustuskykyä vahvistavaa. Viimeisimmän ravitsemissuosituksen mukaan lihan syöntiä pitäisi vähentää ja kasvisten määrää lisätä, jotta niiden määrä olisi vähintään puolet koko ravitsemuksesta.

Intialaiset ovat mestareita yhdistämään monipuolisesti eri makuja, mausteita ja aromeja yhteen. Intiassa osataan myös monimuotoisten ja maistuvien kasvisruokien tekemisen taito.

Kasvisruoan suurta suosiota maassa selittävät uskonnolliset ja taloudelliset syyt. Arvioiden mukaan 20-40 % intialaisista noudattaa täysin kasvisperäistä eli vegaania ruokavaliota. Tästä syystä maahan on kehittynyt monipuolinen ja taidokas tuhansia vuosia vanha kasvisruokakulttuuri.

Useimmat kasviksista sisältävät paljon ravintokuituja ja antioksidantteja. Runsas kasvisten syönti auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Inkiväärillä on kauan hoidettu vilustumisia ja vatsatauteja. Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, proteiinia ja mineraaleja. Chili ja valkosipuli korostavat muun hyvän lisäksi ruoan tulisuutta. Lisäkkeenä tarjottavassa Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, sekä karoteenia, kalsiumia ja proteiineja.

Minulla on ollut tämä resepti jo useamman vuoden ajan ja omalta kohdaltani runsas ja monipuolinen kasvisten syöminen on toiminut oikein hyvin. Uskon ainakin osittain tämän auttaneen minun välttämään kausiflunssan.

Lämmittävää helmikuuta!

-Mikko

Intialaiset kasvispihvit

neljälle

6 keskikokoista perunaa
2-3 keskikoista porkkanaa
1 dl herneitä
2 dl papuja
1 dl kukkakaalia
1 sipuli
1 tl inkivääritahnaa
1 tl valkosipulitahnaa
1 vihreä chili
2/3 dl tuoretta minttua silputtuna
2/3 dl tuoretta korianteria silputtuna
1/2 dl paahdettuja cashew-pähkinöitä murskattuina
1 rkl garam masala-maustesekoitusta
2 rkl sitruunanmehua
2-3 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
3 rkl korppujauhoja
paistamiseen kasviöljyä

Panerointiin:
3-4 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja

Keitä ja soseuta perunat kevyesti haarukalla. Raasta porkkanat. Pilko pavut, sipuli ja kukkakaali pienemmäksi. Lisää kasvisten joukkoon inkivääri- ja valkosipulitahna sekä vihreä chili pilkottuna. Sekoita kasvikset, peruna ja korppu/perunajauhot huolellisesti keskenään. Lisää minttu, korianteri, garam masala, suola ja sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi. Muotoile haluamasi kokoisia pihvejä- Leivitä pihvit molemmilta puolilta ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Paista pihvit pannulla runsaassa öljyssä kullanruskeiksi. Valuta ennen kuumina tarjoilua.

Garam masala -jogurttikastike

5 dl kreikkalaista jogurttia
3/4 tl garam -masala -mausteseosta
1 rkl sitruunanmehua
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl tuoretta korianteria
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä

Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi.

Lehtikaalisalaatti

1 pussi lehtikaalia
1 avokado
1/2 dl pinjansiemeniä

1/2 sitruunanmehua
loraus oliiviöljyä
reilu ripaus suolaa

Riivi lehtiruodit irti lehtikaalista. Revi salaatti kulhoon. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokadon sisältö kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Lorauta sekaan oliiviöljyä ja lisää suola. Sekoita varovasti. Ripota päälle pinjansiemeniä.

 

 

Kommentoi