Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Kutsu Intian maut ja tuoksut kotiisi – intialainen lammaskorma

Sain käsiini ruotsalaisen gluteenitonta ruokavaliota esittelevän trendilehden. Gluteenittomassa ruokavaliossa on kyse siitä, että kotimaiset viljat korvataan jollain muulla tai niitä ei ole alun perikään ruokalajin ainesosissa. Gluteeniton ruokavalio trendinä tarkoittaa sitä, että sitä noudattavilla ei välttämättä ole siihen mitään terveydellistä tarvetta.

Ruokavalion laihduttava vaikutus perustuu lähinnä epäterveellisten vehnäisten herkkujen ja pikaruokien korvaamisella usein paljon terveellisemmillä ainesosilla – kuten kasviksilla.

Intialainen ruoka on parhaimmillaan mausteiden ja eri makujen suloista sinfoniaa. Tämä peruskorma on aito intialainen lempeän mausteinen tulevan kevään ja pääsiäisen odotukseen sopiva ruoka. Alun perin turkkilaisella korma-sanalla tarkoitetaan etelä-aasialaista ruokalajia, jossa lihaa tai vihanneksia on haudutettu mausteisessa jogurttikastikkeessa.

Kastikkeen suurustamiseen käytetään jauhojen sijasta mantelijauhetta, joka antaa kaiken lisäksi kastikkeelle hauskan rakenteen ja todella hienon maun. Ruoka on suhteellisen helppo ja nopea valmistaa. Omassa reseptissäni lihaa ei tarvitse marinoida jogurttikastikkeessa. Makumaailma pääsee oikeuksiinsa ilman marinointiakin. Ruoan voi aivan hyvin valmistaa etukäteen päivää aikaisemmin, jolloin maut vain syvenevät.

Garam masala -mausteseoksen kannattaa valmistaa itse turhan glutamaatin välttämiseksi, sillä nykyään on saatavilla kaikkia ainesosia helposti kaikista vähänkin suuremmista kaupoista. Mausteseoksen valmistaminen vie aikaa vain hetken, ja samalla kotiin leviää ihana itämainen tuoksu. Taustalle vielä vähän soimaan aitoa Bollywood-musiikkia ja tunnelma on täydellinen!

Olen mieltänyt tähän asti curryn lähes pakollisena intialaisen keittiön mausteena. Ymmärtääkseni alkuperäiseen masala-reseptiin ei  kuitenkaan lisätä currya. Muuten mausteita lisätään toistakymmentä erilaista, ja pitkään hauduttamalla niistä saadaan aikaiseksi aivan uskomaton makumaailma olematta kuitenkaan ainakaan minun makuuni liian tulinen.

-Mikko

mortteli (2)

basmati

ylhäältä

Intialainen lammaskorma

4-5 hengelle

Garam masala-mausteseos

2 rkl korianterin siemeniä
8 vihreää kardemumman siementä
10 maustepippuria
3 pientä kuivattua chiliä
1 tl jauhettua ceyloninkanelia
1 tl kuivattua minttua

Hienonna morttelissa ensin kardemumman ja korianterin siemenet, mustapippurit sekä kuivattu chili hienoksi. Sekoita niihin ceyloninkanelia sekä kuivattua minttua. Jätä masala tässä vaiheessa sivuun odottamaan myöhempää käyttöä.

Korma

1 kg lampaan paistia tai ulkofilettä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3 cm tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
4 dl vettä
2 dl turkkilaista jogurttia
1/4 g sahramia
1 ½ tl karkeaa suolaa
50 g mantelijauhetta
1 dl ruokakermaa
3-4 tuoretta korianteria

1-2 limeä
tuoretta korianteria

Silppua sipuli ja valkosipuli karkeasti ja laita ne astiaan. Kuori 3 cm:n pala inkivääriä ja raasta se sipulien sekaan.
Kuivaa tässä välissä huoneenlämpöinen lampaanliha talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa se pieniksi 1-2 cm paloiksi.
Kaada valurautapataan 2 rkl öljyä. Kuullota sipuli-inkiväärisekoitus pannulla ja lisää asteittain liha joukkoon. Ruskista liha ja ripottele sen päälle jatkuvasti sekoittaen masala -mausteseos. Mausteiden tarkoitus on tässä vaiheessa imeytyä kunnolla lihaan. Lisää vielä 4 dl vettä ja hauduta miedolla lämmöllä noin 1 tunti, kunnes liha on mureaa. tarkista ajoittain nesteen määrä.

Hiero morttelissa karkea suolaa ja sahrami tasaiseksi. Lisää pataan turkkilainen jogurtti. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, jonka jälkeen lisää pataan sahrami-suolasekoitus, kerma ja mantelijauhe. Anna kiehua vielä 5 minuuttia.

Tarjoa valmis lammaskorma limen lohkojen ja tuoreen korianterin kera. Voit vielä viimeistellä annoksen lusikallisella jogurttia, jonka päälle ripottelet vielä chilijauhetta. Lisukkeina voit tarjolla basmatiriisiä sekä naan-leipää. Jätä vehnäjauhoa sisältävä naan-leipä pois noudattaessasi gluteenitonta ruokavaliota.

Riisii

3 dl basmatiriisiä
7 dl vettä
½ tl suolaa

Huuhtele riisi ensin kylmällä vedellä siivilän läpi. Lisää riisi kattilaan veden kanssa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä riisiä noin 10-15 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut. Varo polttamasta riisiä pohjaan. Anna riisin seistä kattilassa 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

 

 

 

Kommentoi