Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Kukkakaalista tehty sosekeitto on maukas ja näyttävä ruoka

Vaikka kukkakaalisosekeitto saattaa kuulostaa ensikuulemalta arkiselta ja värittömältä ruokalajilta, voi siitä saada vähällä vaivalla näyttävän tarjottavan. Höyryävä ja täynnä makuja oleva keitto sopii maniosti pakkaspäivän lämmittäväksi pääruoaksi tai hienostuneeksi alkuruoaksi illalliselle.

Olen aina pitänyt sosekeitoista paljon niiden hienostuneen rakenteen, ravintoaineiden runsauden ja monimuotoisen maun vuoksi. Sosekeitto muistuttaa valmistusmenetelmältään hyvin paljon smoothien tekoa. Paljon ravintoaineita kompaktissa koossa. Molempien valmistus vie vain vähän aikaa ja niiden terveellisyyteen voi itse vaikuttaa kasviksia tai marjoja lisäämällä.

Kukkakaalisosekeiton kalpean värin muuttaminen värikkäämmäksi onnistuu helposti koristelemalla annokset ennen tarjoilua. Minä käytin koristeluun miniporkkanoita ja trendikästä punakaalin versoa, jossa tuoreena syötynä on paljon C-vitamiinia ja E-vitamiinia. Keiton päälle ripoteltu tryffeliöljy korostaa tyylikkäästi annoksen visuaalisuutta ja maanläheisiä makuja.

Talvisin keittoterveisin,

-Mikko

Kukkakaalisosekeitto

neljälle

1,5 dl vettä
1,5 kg tuoretta kukkakaalia
150 g tuoretta purjoa
1 rkl voita
1 kasvisliemikuutio
1-1,5 rkl kasvisfondia
4-5 valkosipulin kynttä
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl jauhettua muskottia
suolaa maun mukaan
1/2 sitruunan mehu
2,5 dl kaurakermaa
1 rkl kasvisfondia
tuoretta persiljaa
1 tlk herneen versoa
Nokare voita tai margariinia

Koristeluun:
1/2 sitruunan kuori
punakaalin versoa
tryffeliöljyä

Porkkanoiden keittämiseen
6 miniporkkanaa
vettä
suolaa

Tee näin: Aloita keiton tekeminen paloittelemalla kukkakaalit karkeahkoiksi paloiksi. Silppua purjon valkoinen osa pieneksi. Kiehauta seuraavaksi vesi ja lisää kasvisliemikuutio kattilaan. Lisää kukkakaali ja purjo kiehuvaan veteen. Kuori ja leikkaa valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi ja lisää kattilaan. Tarkista vesi ja lisää tarvittaessa tilkka vedenkeittimellä kiehautettua vettä. Lisää suolaa. Purista keitinliemen joukkoon puolikkaan sitruunan mehu tuomaan hapokkuutta. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Keitä seuraavaksi miniporkkanat erillisessä kattilassa. Pese ja halkaise porkkanat pituussuunnassa ennen keittämistä. Lisää porkkanat kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Anna porkkanoiden kypsyä miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Siivilöi porkkananien keitinvesi pois ja huuhdo porkkanoita kylmässä vedessä. Laita porkkanat odottamaan keiton koristelua. Silppua tässä vaiheessa myös persilja odottamaan keiton viimeistelyä.

Siivilöi seuraavaksi ensimmäiseksi kiehumaan laittamasi muiden kasvisten keitinliemi ottamalla talteen osan keitinliemestä ohentaaksesi keittoa myöhemmin. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää nokare voita, valkopippuria ja muskottia soseen joukkoon sekä 3-5 dl talteen ottamaasi kasvisten keitinlientä tai tarpeen mukaan jättämällä keiton vielä hieman sakeaksi.

Nosta kattila takaisin liedellä ja lisää kaurakerma soseen joukkoon. Tarkista keiton koostumus ja rakenne. Lisää tarvittaessa vielä kasvislientä. Tarkista keiton maku ja tee tarvittavat korjaukset.

Anna keiton vielä kiehahtaa ja lisää joukkoon raastettua sitruunan kuorta ja silputtua persiljaa. Anna keiton kiehua vielä hetken sekoittamalla sitä jatkuvasti. Varo polttamasta keittoa pohjaan tässä vaiheessa. Siirrä valmis keitto pois liedeltä.

Annostele keitto lämpimille keittolautasille hieman ennen tarjoilua. Koristele annokset asettamalla symmetrisesti keiton päälle miniporkkanoita ja herneen versoa. Viimeistele annokset vielä tryffeliöljyllä.

 

Kommentoi